Parodontitis DPSI

Heb jij parodontitis? Jouw tandvlees krijgt een cijfer! (DPSI)

Heb jij parodontitis? Jouw tandvlees krijgt een cijfer tijdens de halfjaarlijkse controle. Tijdens deze controle wordt er niet alleen gekeken of je gaatjes hebt, maar ook je tandvlees krijgt een cijfer. Het tandvlees is namelijk de basis, het fundament, van ons gebit. Als dit fundament niet in orde is, dan heeft het ook weinig zin om mooie vullingen of kronen te maken. Een mooi huis bouw je toch ook niet zonder een stevige basis?

Een gezonde basis zonder ontstekingen

Het probleem van een slecht fundament wordt onder andere veroorzaakt door ontstekingen van het tandvlees. Een mooi woord voor een ontsteking aan het tandvlees is gingivitis. Deze ontsteking kan ontstaan als reactie op bacteriën die zich in tandplak bevinden. Tandplak is het wit/gelige laagje dat je misschien wel eens op je tand of langs de tandvleesrand hebt zien zitten. Deze plaque wordt heel de dag door aangemaakt en bestaat niet alleen uit bacteriën, maar ook uit voedselresten en speeksel. In de mond zitten ontzettend veel bacteriën, dus de kans is groot dat er ergens een kleine ontsteking zit.

Een tandvlees ontsteking kan vanzelf verdwijnen als je de mond goed reinigt. Maar lukt het je niet om alle tandplak te verwijderen? De ontsteking blijft dan voor langere tijd aanwezig, wat gepaard gaat met meer weefselverlies. De ontsteking breidt zich dan uit richting kaakbot en dit verdwijnt. De ruimte tussen tand en tandvlees – de pocket – wordt nu alsmaar dieper. De chronische ontsteking die nu ontstaan is noemen we parodontitis.

Jouw tandvlees krijgt een cijfer 

Hoe weet je nu of je parodontitis hebt? Tijdens de halfjaarlijkse controle bij de tandarts kan het tandvlees voorzien worden van een cijfer. Door elke tand en kies te meten en er een cijfer aan te verbinden, kan je er achter komen of er sprake is van gingivitis of parodontitis

Het cijfer is belangrijk om er achter te komen of er sprake is van een oppervlakkige of een diepe tandvleesontsteking. Hoe lager het cijfer is, des te makkelijker de aandoening vervolgens te behandelen is. Score 1 en 2 zijn dus nog relatief makkelijk te behandelen en vanaf score 3 wordt dit een stuk lastiger. Daarnaast is het de vraag hoe goed de situatie van het tandvlees vervolgens verbeterd.

Score 0
Uw tandvlees is gezond en ligt strak tegen de tanden en kiezen aan.
Score 1
Uw tandvlees bloedt bij aanraking van de pocketsonde. Het tandvlees is ontstoken. Het tandvlees is ook wat roder van kleur en wat gezwollen.
Deze aandoening heet gingivitis.
Score 2
Naast ontstoken tandvlees is er ook wat tandsteen aanwezig.

Score 3-
Het tandvlees ligt niet meer strak tegen het tandvlees aan en de pocketsonde zakt tot wel 5 mm onder het tandvlees. Er is ook sprake van botverlies. Deze aandoening heet parodontitis.
Score 3+
Net als bij score 3- echter is er nu ook sprake van blootliggende tandhalzen op de plek waar de pocketsonde diep het tandvlees in zakt. Ook dit is parodontitis.
Score 4
Net als bij score 3, echter zakt de pocketsonde nu gemakkelijk verder dan 6 mm onder het tandvlees. Er is sprake van gevorderde parodontitis.

Bron: Tandvleescijfer.nl

Je kunt natuurlijk de tandarts vragen wat het cijfer van jouw tandvlees is, maar misschien komen onderstaande punten je ook wel bekend voor.

  • Bloedend tandvlees bij het poetsen, interdentaal (tussen de tanden en kiezen in) reinigen of eten
  • Regelmatig last van een vieze smaak of adem
  • Snel tandsteen
  • Een droge mond
  • Tanden en kiezen die los zitten
  • Psychische of emotionele stress
  • Bekend met hart- en vaatziekten, diabetes, reuma of een andere aandoening
  • Je houd van junkfood en suikerrijke voedingsmiddelen en je eet weinig groente en fruit

Gezondheidsrisico’s van parodontitis

Waar hecht jij veel waarde aan in de toekomst? Zie jij je de toekomst voor je met een gezond gebit? Of wat vind je van gezonde bloedvaten? In beide gevallen is het raadzaam om er een goede mondgezondheid op na te houden. Een gezond gebit en een goede gezondheid hebben namelijk een relatie met elkaar. Als je last hebt van parodontitis, dan heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Aan de andere kant zijn mensen met hart- en vaatziekten en met diabetes gevoeliger voor het krijgen van parodontitis. Dit is ook het geval bij personen met reumatische aandoeningen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat parodontitis wel eens de aanleiding zou kunnen zijn van deze auto-immuunziekte. Wat is jou volgende stap naar een gezonde lach?

Leestips

Geen reactie's

Geef een reactie