Last van aften

Heb jij veel last van aften?

Wat zijn aften toch ontzettend vervelende plekjes. Je wang voelt gehavend en met eten doet het ontzettende veel pijn. Zou dit erop wijzen dat je niet tegen gluten kunt?

Wat zijn aften?

Een afte (stomatitis aphthosa) is een pijnlijk, grijswit zweertje in de mond. Het heeft een doorsnee van ongeveer 5 tot 10 mm. Ze komen vooral voor op het wangslijmvlies, het tandvlees en op het gehemelte. Daarnaast is de ook een geliefde plaats voor de aften. Met name bij het eten van scherpe voedingsmiddelen voel je dat er een afte in je mond aanwezig is. Je kan dan een onaangename, hevige pijn voelen. Verschillende voedingsmiddelen kunnen dit gevoel versterken en vooral tomaten en citrusvruchten staan hierom bekend.

Hoe ontstaan aften?

Als je weet hoe een afte ontstaat, dan kan je ze in de toekomst wellicht voorkomen. Helaas is het nog steeds niet helemaal bekend wat de échte oorzaak van een afte is. Het lijkt erop dat er verschillende leefstijlfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de vervelende zweertjes. Factoren die het ontstaan van een afte kunnen versnellen zijn:

 • Scherp randje aan een tand of een kunstgebit (prothese) waardoor er een wondje ontstaat.
 • Op de tong of wang bijten waardoor er ook een wondje wordt gevormd.
 • Een verminderde lichamelijke weerstand. Dit is een breed begrip en hieronder valt bijvoorbeeld een griepje, maar het kan ook veroorzaakt worden door een (auto) immuunziekte
 • Het eten van scherpe voedingsmiddelen kunnen het slijmvlies beschadigen waarna er een afte ontstaat
 • Een slechte mondhygiëne. De bacteriën in tandplak zorgen voor een afname van de bescherming van het mondslijmvlies.
 • Het schuimmiddel Sodium Laueth Sulfate (SLS) dat onder andere in tandpasta’s wordt gebruikt het slijmvlies in de mond aantasten. Als je gevoelig voor aften bent dan zal je die ook eerder krijgen.
 • Roken leidt ook tot beschadiging van het mondslijmvlies, maar toch lijken (vooral grote) aften iets minder vaak voor te komen bij rokers. Dit is natuurlijk geen vrijbrief om te blijven roken
 • Stress is waarschijnlijk één van de belangrijkste triggers voor het ontstaan van aften. Negatieve stress zorgt voor zwakkere lichaamsbarrières, waardoor we vatbaarder voor infecties zijn en ook de kans op aften is in deze periode groter.
 • Voedingsfactoren waaronder een tekort aan zink en mogelijk bepaalde vitamines kunnen ook een rol spelen.

Zijn gluten de oorzaak van aften?

Een bekende overgevoeligheid voor gluten is Coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waarbij door het eten van gluten een ontstekingsreactie in het darmslijmvlies plaatsvindt. Een bekend symptoom van coeliakie is darmklachten, maar het wordt ook gekenmerkt door afwijkingen in de mond. De volgende symptomen zijn in de mond zichtbaar:

 • Defecten van het tandglazuur
 • Gaatjes (cariës)
 • Aften en andere wondjes aan het slijmvlies

Herken je deze symptomen en heb je ook last van je darmen, maar heb je nooit te horen gekregen dat je coeliakie hebt? Misschien is het raadzaam om dan toch eens een test te laten doen. Natuurlijk kan je ook eerst eens kijken of de online cursus In balans met voeding jou kan helpen.

Interessant:

Bron

 • Zoumpoulakis M et al. Prevalence of dental enamle, aphtous-like ulcers and other oral manifestors in celiac children and adolescents: a comparative study. J Clin Pediatr Dent 2019; 43: 274-280
Geen reactie's

Geef een reactie