16 apr Het effect van angst op de mondgezondheid + 3 tips
Het leven is in een paar weken tijd compleet veranderd. Ik merk dat ik hierdoor een beetje lamgeslagen ben, er komt niet heel veel uit mijn handen. Deze hele situatie kan angstige gevoelens met zich meebrengen. Maar wat voor effect zou dit op jou en je mondgezondheid hebben?
Wat is angst en hoe uit zich dit
“Angst is een slechte raadgever”, is een bekende uitspraak. Angst wordt vooral als iets negatiefs gezien, want het kan je belemmeren in je dagelijks leven. Het kan je verlammen, kwetsbaar maken en uiteindelijk wordt je misschien depressief.
Angst is een emotie, die ook gewoon bij het leven hoort. Het wordt vooral gezien als een negatieve emotie, terwijl dat het ook gewoon functioneel is. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het vroeger ontzettend eng vond om een spreekbeurt te doen. Toen ik een aantal jaar geleden besloot dat ik heel graag mijn kennis over wilde dragen, stond ik weer voor een groep. Wat een mega angstig moment. Voordat ik met de presentatie begon voelde mijn mond zo ontzettend droog en ik voelde mijn hart kloppen. De situatie waarin we nu met z’n allen beland zijn is ook best wel angstig, toch? En hoe zit het met een bezoek aan de tandarts? Hoe uitten angstgevoelens zich bij jou?
Vanuit de klassieke stress reactie bezien motiveert angst om weg te rennen of je te verbergen. Het kan echter ook een kracht zijn met een aantal voordelen. Angst kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nieuwe ideeën krijgt. Dit is ook wat er na het verlammende gevoel bij mij gebeurd. Het zorgt er echter ook wel eens voor dat er zoveel ideeën komen en dat ik niet meer weet waar ik moet beginnen. Wat natuurlijk een nadeel is van angst.
Emoties en het immuunsysteem
Angst is een emotie die effect heeft op het lijf. Je merkt emoties vaak op als een brok in je keel, een steen op je maag of klamme handen. Een emotie heeft verschillende veranderingen tot gevolg en ook het immuunsysteem is hierbij betrokken. Angst kan een flinke stressor zijn, wat niet alleen van invloed is op de hersenfuncties, maar ook op het immuunsysteem. Het brengt de immuunfunctie in gevaar, waardoor je infecties minder goed kan bestrijden. Bij de stressreactie spelen de hormonen adrenaline en cortisol een belangrijke rol en deze hebben ook effect op de werking van je immuunsysteem.
Adrenaline zet ontstekingen aan en cortisol werkt ontstekingsremmend. De cortisolproductie kan echter verstoord worden door langdurige stressvolle emoties. Het lichaam komt hierdoor niet in de herstelmodus, waardoor je weerstand verminderd. Als je weerstand verminderd is dan is je lichaam minder goed in staat om weerstand te bieden tegen infecties. Of eigenlijk werkt het afweersysteem niet goed meer, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en ook ontstekingen, zoals parodontitis en gingivitis. Angst heeft dus ook effect op de mondgezondheid.
3 tips tips om met angst om te gaan
Een negatieve emotie als angst heeft een functie, omdat het tot actie aanzet en ze belichten wat belangrijk voor je is. Om niet al te veel fysieke nadelen van angst te ondervinden heb ik de volgende tips voor je.
- Accepteer de angst en wat zou deze emotie je als advies willen geven?
- Schrijf over angst en let niet op spelling of grammatica. Laat je gedachten de vrije loop en gooi het vel papier naderhand weg. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar.
- Zet positieve emoties in. Welke positieve emoties ervaar jij regelmatig? Ben je dankbaar, trots of maak je veel plezier? Probeer deze emotie eens wat vaker te ervaren, door bijvoorbeeld iemand een bedankje te sturen.
Tips:
- Online cursus: Eet je mond gezond
- Waarom je tandvlees bloedt als je stress hebt
- 3 redenen om stress te verminderen
- Gingivitis en parodontitis door het stress hormoon cortisol
Afbeelding:Bedrijf foto gemaakt door yanalya – nl.freepik.com
Geen reactie's