Het geheim van kerrie voor gezond tandvlees

Kerrie heeft een ontstekingsremmend effect en daarom is het een bijzondere specerij die bijdraagt aan een gezonde mond. Wil je hiervan optimaal gebruik maken dan is het raadzaam om iedere dag kerrie te eten.

Alle voedingsmiddelen die we eten hebben op één of andere manier effect op ons lichaam. De meeste van deze effecten zijn positief maar er zijn ook voedingsmiddelen die juist een negatief effect hebben op onze gezondheid. Één van de voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam is Curcuma of met andere woorden geelwortel. Deze wortel wordt gebruikt in kerriepoeder en het geeft de mooie gele kleur aan dit specerij.

Wat is curcuma?

Curcuma of geelwortel is de wortelstok van Curcuma Longa en dit is een tropische plant uit de gemberfamilie. In India werd de plant lange tijd gebruikt om de huid, kleding en voedsel geel te maken rond het huwelijk en de dood. In de Verenigde Staten wordt Curcuma vooral gebruikt in mosterd en daarnaast is het een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder. Om de wortels te kunnen gebruiken worden ze eerst gestoomd of gekookt waarna ze in de zon gedroogd worden. De specerij heeft een geur van hout en droge aarde met licht bittere en pikante nuances.

kerrieDe werking van Curcuma Longa

Curcuma Longa werkt ontstekingsremmend en het heeft antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen. Daarnaast bezit Curcuma Longa de eigenschap dat het als anti-oxidant werkt. Curcumine is hiervoor verantwoordelijk en dit is het pigment van de wortel is die voor de gele kleur zorgt. Een anti-oxidant vangt schadelijke vrije radicalen die ontstaan bij verschillende reacties in het lichaam. Vrije radicalen zorgen voor veroudering maar door genoeg anti-oxidanten te eten ga je veroudering tegen.
Als je last hebt van bloedend tandvlees en ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis dan heb je vooral baat bij het ontstekingsremmende en anti-bacteriële effect.

Hoe gebruik je Curcuma longa?

  • Uit onderzoek blijkt dat de mond spoelen met curcuma het aantal bacteriën in de plak vermindert en het kan mogelijk preventief werken tegen plakvorming en gingivitis. Er is echter nog geen mondspoeling met curcumine op de markt, want er moet eerst nog meer onderzoek naar gedaan worden. Ook zou een pasta met curcuma die op de tanden kan worden aangebracht de pocketdiepte (ruimte tussen tand en tandvlees) verminderen, de ontsteking verbeteren en gingivitis en parodontitis verminderen
  • Curcuma longa eten kan natuurlijk altijd. Gebruik het  bijvoorbeeld als marinade voor over kip zoals in onderstaand recept!

Kerrie en honingKerriekip snack

Ingrediënten

30 mini kipdrumsticks
1 eetlepel kerriepoeder
3 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
½ eetlepel honing

KipdrumsticksBereiding

Pak een grote schaal en meng hierin de olijfolie, het citroensap, kerriepoeder en honing. Doe nu de kipdrumsticks bij de kerrie in de schaal en meng goed door zodat alle drumsticks bedekt zijn. Zet de schaal in de koelkast en laat het geheel 2-3 uur marineren.
Bak de kipdrumsticks in een koekenpan met wat kokosolie totdat ze gaar zijn. Serveer met stukjes ananas.

Eet smakelijk!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het effect van voeding op de mondgezondheid.

Geen reactie's

Geef een reactie