Wat zegt jouw tong over je gezondheid?

Het nadeel van aanslag op je tong

Pak eens een spiegel en kijk erin terwijl dat je je tong ver uitsteekt. Zie je nu een wit, gelig of misschien zelfs wel bruine aanslag op je tong zitten? Weet jij hoe dit is ontstaan en wat je er aan kunt doen?

Hoe ontstaat tongbeslag?

Tongbeslag ontstaat vooral op het achterste gedeelte van de tong. Het bestaat uit dode cellen, bacteriën, stoffen uit het bloed en speeksel en afscheiding uit de mond-, neus- en keelholte. Als je gezond bent dan zal er maar een heel dun laagje tongbeslag te zien zijn. Dit is echter anders als je de tandvleesaandoening parodontitis hebt. De laag kan dan viermaal zo dik zijn. Ook als je ouder wordt kan de laag tongbeslag dikker worden. Dit komt o.a. omdat de speekselvloed bij het ouder worden verminderd, waardoor de reinigende functie afneemt. Als je een leveraandoening of slecht functionerende lever hebt dan kan de laag tongbeslag ook dikker dan normaal zijn. De kleur van het tongbeslag wordt veroorzaakt door wat je gegeten hebt en door roken of koffiegebruik. Bij rokers kan een dik donker beslag achter op de tong zichtbaar zijn.

Tongbeslag veroorzaakt een slechte adem

Het nadeel van tongbeslag is dat het vluchtige zwavelverbindingen produceert. Deze zwavelverbindingen ruiken vies en zijn in de meeste gevallen de veroorzaker van een slechte adem, ofwel halitose. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mensen kampt met een slechte adem. Dat is nogal wat, want dat wil zeggen dat 1 op de 4 personen last heeft van halitose. En in 90% van de gevallen komt het vanuit de mondholte, waar het wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën bevinden zich met name achter op de tong in het tongbeslag.

De tip: Reinig je tong

Een dikke laag tongbeslag kan niet alleen voor een slechte adem zorgen, maar je smaak zal ook verminderen. Er ligt immers een dikke laag plak over de smaakpapillen van de tong. Voor een goede algehele gezondheid is het erg belangrijk om de mond en dus ook de tong schoon te houden. De tong kan je dagelijks reinigen met een speciale tongschraper. Er zijn verschillende merken te koop, zoals Orabrush en Organicbrush.

Heb jij ook vaak last van een wit, geel of bruin tongbeslag?

Leestips

Bron:

Seerangalyan K, Jüch F, Winkel EG. Tongue coating: its characteristics and role in intra-oral halitosis and general health

Geen reactie's

Geef een reactie