Hoe gezond is jouw mond?

Van maandag 14 tot en met zondag 20 maart 2022 vindt de tiende editie van de Week van de Mondhygiënist plaats. Tijdens deze landelijke campagneweek vragen beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten aandacht voor het belang van een gezonde mond en voor het werk van de mondhygiënist.

Wat is het thema?

Het thema van dit jaar is: Hoe gezond is jouw mond? Een gezonde mond heeft geen bloedend tandvlees, geen gaatjes in tanden en kiezen, en geen vieze geur. Toch komen deze vervelende ongemakken in je mond vaker voor dan je denkt en kunnen ze van invloed zijn op bijvoorbeeld je sociale contacten. Door middel van een online test op weekvandemondhygienist.nl kan je checken hoe gezond je mond is, en kennismaken met het werk van de mondhygiënist.

Voorkomen in plaats van genezen

Preventie is het vertrekpunt voor de zorg die mondhygiënisten leveren. De meeste problemen in de mond zijn namelijk met goede zelfzorg, een bewust eet- en drinkpatroon en een gezonde leefstijl te voorkomen. Het eten of drinken van producten met suiker zorgt voor de vorming van tandplak op je tanden en kiezen. Bacteriën in tandplak zetten suikers om in zuur dat het tandglazuur aantast. En daardoor kunnen gaatjes ontstaan.

Heb je eenmaal gaatjes in het gebit, dan is hiervoor levenslang onderhoud nodig en dat brengt een hoop kosten met zich mee. Tandplak kan ook voor tandvleesontsteking zorgen. Je merkt dit omdat het tandvlees dan bloedt. Het is beter om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen.

Dagelijkse verzorging

Wat kun je zelf doen om je mond gezond te houden?

  • In ieder geval twee keer per dag je tanden poetsen.
  • Daarnaast is het belangrijk ook de tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen met bijvoorbeeld een rager of stoker.
  • Drink water in plaats van vruchtensap of frisdrank
  • Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal zes keer per dag helpt gaatjes tegen te gaan

Toch kunnen problemen in je mond ontstaan die je zelf niet weg kunt poetsen. Een ontsteking van je tandvlees bijvoorbeeld. Of het verlies van kaakbot. Beide problemen kunnen plaatsvinden zonder dat je het door hebt, omdat je geen pijn voelt.

Minimaal één keer per jaar een mondhygiënist bezoeken, naast je bezoek aan de tandarts, helpt dit soort verborgen problemen te voorkomen. Tijdens het bezoek kom je te weten hoe het er met de kwaliteit van je tandvlees voor staat en krijg je een individueel advies over mondverzorging.

Ook ziekten en medicijnen kunnen van invloed zijn op je mond. Veel medicijnen hebben namelijk als bijwerking dat de mond droger wordt. Daardoor kunnen sneller ontstekingen aan het tandvlees of gaatjes in het gebit ontstaan. Het is daarom belangrijk om eventueel medicijngebruik en het ziekteverloop altijd met je mondzorgverlener te bespreken.

Ben jij benieuwd hoe het er voorstaat met de gezondheid van je mond? Doe de test

Misschien ook interessant

Geen reactie's

Geef een reactie