Het is 10 uur, koffietijd. En daar hoort natuurlijk ook een koekje bij. Maar heb jij echt dat tussendoortje nodig?
Snacken is vaak een gewoonte
Snacken, of het eten van tussendoortjes kunnen een echte gewoonte zijn. Als iets een gewoonte is dan hoef je er nauwelijks over na te denken. Zonder dat je het in de gaten hebt verdwijnen er weer een koekje, snoepje of een paar druiven in je mond. Helaas zijn al die eetmomenten helemaal niet zo goed voor je gebit. Ook niet als het om zogenaamde “gezonde tussendoortjes” gaat, zoals dadel-noten balletjes.
Het gevaar van veel eetmomenten op een dag
Hoe vaak je iets eet en drinkt is van invloed op je gebit. Je hebt onder andere een grotere kans op gaatjes. Wanneer je zes maaltijden in plaats van drie maaltijden per dag eet, wordt de gevoeligheid voor gaatjes (cariës) twee keer zo groot. Dat komt omdat er na iedere maaltijd voedsel in de mondholte achterblijft. En als je meerdere keren op een dag frisdrank of vruchtensap drinkt, heb je niet alleen een grotere kans op gaatjes, maar het glazuur van je gebit zal ook eerder slijten (tanderosie).
Het aantal eetmomenten en parodontitis
Hoe vaak je iets in je mond stopt heeft voornamelijk effect op het ontstaan van gaatjes en tanderosie. Toch heeft het indirect ook zeker invloed op je tandvlees en dit heeft te maken met de hoeveelheid die je eet. Hoe vaker je namelijk iets eet, des te groter is de kans dat je te veel calorieën binnen krijgt. En doe je dit maar vaak genoeg dan kan je overgewicht en uiteindelijk obesitas ontwikkelen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt een associatie tussen parodontitis (tandvleesontsteking met uitbreiding naar het kaakbot) en overgewicht. Een hoog gewicht is echter niet het echte probleem, want het échte probleem is de toename in visceraal vet. Het vet dat in de buikholte rondom je organen zit. Dit vet zorgt voor een chronische ontstekingsactiviteit in het lichaam, dat ook bij parodontitis aanwezig is. Deze zogenaamde inflammatoire toestand vermindert je immuun fitheid en maakt je vatbaarder voor ontstekingen.
Dus ook om tandvleesproblemen te voorkomen is het verstandig om het aantal eetmomenten te beperkten.
Waarom eet jij eigenlijk
Even terug naar het aantal eetmomenten, want daar begon ik tenslotte over. Ben je gewend om altijd een koekje bij de koffie te nemen? Of eet je standaard iets als je ‘s avonds TV kijkt? Snacken en tussendoortjes eten kunnen een typische gewoonte zijn. Een gewoonte waar je je niet eens bewust van bent. Voor je het weet ga je van het ene eetmoment naar het volgende eetmoment.
Heb jij weleens bijgehouden op hoeveel momenten van de dag je eigenlijk iets in je mond stopt? Turf het eens een paar dagen. Schrijf er vervolgens ook bij waarom je eigenlijk eet.
- Heb je echt trek? Voel je je maag knorren?
- Heb je misschien gewoon dorst?
- Neem je het tussendoortje om dat er ‘tijd voor’ is?
- Voel je je onrustig of gestrest?
- Heb je iets vervelends meegemaakt of eet je omdat je heel blij bent?
- Eet je gedachteloos?
- Heb je iets extra’s nodig omdat je heel actief bent geweest?
- Of heb je het verdiend?
Geen reactie's