Hoe je afscheid neemt van oude gewoontes

Het is 10 uur, koffietijd. En daar hoort natuurlijk ook een koekje bij. Maar heb jij echt dat tussendoortje nodig? Denk eens na over wat jij in je mond stopt en hoe vaak je dat doet. Je eetgewoonten spelen een sleutelrol in de gezondheid van je tanden, tandvlees en ook voor je algehele gezondheid. Laten we samen bekijken hoe jij jouw eetgewoontes kunt optimaliseren, en dat met de feestdagen voor de deur!

Het belang van minder eetmomenten

Eet jij de hele dag door kleine beetjes en hapjes, of hou je het liever bij twee of drie grote maaltijden? Het beperken van je eetmomenten heeft beslist voordelen voor je (mond)gezondheid. 

Hoe vaak je iets eet en drinkt is van invloed op je gebit. Je hebt onder andere een grotere kans op  gaatjes. Wanneer je zes maaltijden in plaats van drie maaltijden per dag eet, wordt de gevoeligheid voor cariës twee keer zo groot. Dat komt omdat er na iedere maaltijd voedsel in de mondholte achterblijft. En als je meerdere keren op een dag frisdrank of vruchtensap drinkt, heb je niet alleen een grotere kans op cariës, maar ook op slijtage (tanderosie).

Ook voor je algehele gezondheid is het beter om minder eetmomenten te hebben. Interessant is dat onderzoek zelfs aantoont dat periodiek vasten positieve effecten kan hebben op je algehele gezondheid. Het vertraagt het verouderingsproces en kan gunstig zijn voor je bloeddruk en bloedwaarden.

Het concept van gewoontes

We grijpen vaak onbewust naar voedsel, puur uit gewoonte. Gewoontes zijn acties die we uitvoeren zonder erover na te denken, meestal getriggerd door bepaalde situaties. Wist je dat ongeveer 95% van ons dagelijkse gedrag wordt beïnvloed door gewoontes? 

Denk bijvoorbeeld aan tandenpoetsen – als dit een gewoonte is, doe je het automatisch, zoals voor het slapengaan. Hetzelfde geldt voor eten. Vaak stoppen we iets in onze mond zonder erbij stil te staan. En kijk jij ook niet uit naar dat eerste kopje koffie? Ook dat is een gewoonte.

Afscheid nemen van ongewenste gewoontes

Hoewel gewoontes ons zeker voordelen bieden doordat je er niet steeds over hoeft na te denken, zijn er ongetwijfeld gewoontes die je graag zou willen veranderen, zoals die verleidelijke chocoladereep in het keukenkastje. Het kan ook zijn dat je je afvraagt hoe vaak je eigenlijk iets eet op een dag. Heb je een regelmatig eetpatroon of duik je steeds de keuken in als je daar bent? Gewoontes kunnen behoorlijk vastgeroest en moeilijk te doorbreken zijn. Als je van plan bent om deze gewoontes aan te pakken, moet je ze eerst herkennen.

Bewustwording als eerste stap

De eerste stap naar het doorbreken van gewoontes is je bewust worden van je onbewuste gedrag. Een actieve manier om dit te doen, is een week lang een dagboek bijhouden, waarin je noteert:

  • De gewoonte (bijvoorbeeld wat je eet)
  • De aanleiding (waarom eet je? Omdat je trek hebt of gewoon omdat je in de keuken bent?)
  • Met wie ben je?
  • Hoe voel je je?
  • Wat was de situatie?

Afscheid nemen van gewoontes

Nu je een duidelijk beeld hebt van je gewoontes, kun je de volgende stap zetten: verandering. 

We begrijpen dat het aanpassen van gewoontes niet eenvoudig is; het vergt energie en onder stress is het gemakkelijk om terug te vallen in oude patronen. 

Over het algemeen is het gemakkelijker om nieuwe gewoontes aan te leren dan om te stoppen met bestaande gewoontes. Niettemin kunnen we ermee aan de slag. 

Wat wordt jouw volgende stap? Met welke gewoonte wil je beginnen? Er zijn diverse strategieën om gewoontes te doorbreken, en een daarvan is de trigger vermijden of aanpassen. Identificeer wat de aanleiding of trigger is voor jouw gewoonte en pas je omgeving zodanig aan dat je niet in de verleiding komt. Met andere woorden, koop die verleidelijke chocoladereep niet. Zorg ervoor dat het moeilijker wordt om bij die reep chocola te komen. 

Wat ga jij doen om minder vaak iets in je mond te stoppen, vooral tijdens de feestdagen? 

Ook interessant

Geen reactie's

Geef een reactie