Nieuwe gewoontes

Hoe je betere keuzes maakt

Het einde van het jaar is in zicht. Heb jij voor het nieuwe jaar al een mooi doel opgesteld, privé of werkgerelateerd? En welke keuzes moet je maken om dit doel te realiseren?
 

Je keuzes worden beïnvloed

Je bent als mens in staat om weloverwogen keuzes maken. Toch zijn er een aantal factoren die het moeilijker maken om de juiste keuzes te maken. Herken je dit misschien? Je hebt besloten om de komende tijd gezonder te eten. Je verruilt je boterham in de ochtend voor een bakje yoghurt met fruit en zaden en pitten. Dit gaat best goed, totdat stress er voor zorgt dat je minder goed slaapt. Als de wekker gaat draai je je liever nog een keer om, dan dat je opstaat. Hierdoor heb je te weinig tijd om rustig van je gezonde ontbijtje te genieten. Je pakt haastig een boterham voordat je naar je werk vertrekt.
 
Ook al is de intentie om een gezonde keuze te maken nog zo goed er zijn een aantal factoren die er voor zorgen dat je terugvalt in onbewuste gewoontes. Deze factoren zijn:

Wat zijn jouw waarden?

En er is meer, want jouw waarden zijn ook erg belangrijk bij het maken van de juiste keuzes. Je waarden zijn je fundament waarop je verder kunt bouwen. Maar weet jij eigenlijk wel wat jouw waarden zijn? Welke waarden inspireren je bijvoorbeeld? Ben je misschien creatief, nieuwsgierig, eerlijk of vriendelijk? Bepaal welke waarden en normen voor jou bepalend zijn en gebruik deze waarden om je doel te bereiken.
 
Door te handelen naar wat je denkt, zegt en voelt ben je trouw aan jezelf.
 

Aan de slag met je waarden

Je waarden kennen is één ding, maar hoe ga je ze in de praktijk toepassen? Je ontkomt er dan niet aan om in actie te komen en misschien je gedrag te veranderen. Deze verandering zal echter niet in één keer goed gaan. Veranderen gaat met vallen en opstaan en het wordt beïnvloed door bijvoorbeeld stress. Je zult daarom telkens moeten evalueren en bijsturen. Als jij weet wat je morele waarden zijn, dan wordt dit proces net even iets makkelijker. Zoek daarom voordat je een lijstje met goede voornemens voor het nieuwe jaar maakt eerst uit wat jouw waarden zijn.
 
Heb jij een doel en is dit doel realistisch? Klopt het doel ook met jouw morele waarden en weet jij welke richting je op wilt?
 
Leestips
Geen reactie's

Geef een reactie