01 mrt Hoe je een frisse adem krijgt door je lever te versterken
“Je ruikt uit je mond”. Heb jij dit wel eens te horen gekregen of heb je het wel eens tegen iemand anders gezegd? Over het algemeen rust er een groot taboe op onze ademgeur en we zullen het niet snel zeggen als iemand uit zijn mond ruikt. Zelfs professionals die in de gezondheidszorg werken vinden het vaak lastig om over iemands ademgeur te beginnen.
Feiten over halitose
Halitose, ofwel een slechte adem kan voor sociale hinder zorgen, maar dit is niet het enige probleem dat het met zich meebrengt. Een onaangename adem kan zelfs het symptoom zijn van een ernstige ziekte. Een slechte adem komt vaak voor en in 65-85% van de gevallen komt het vanuit de mondholte. Er zijn ook andere oorzaken die zorgen voor een slecht ruikende adem. Één van die oorzaken is een een overbelaste of slecht werkende lever.
De zuiverende werking van de lever
De lever is een zeer belangrijk orgaan voor ons. Het is de fabriek van het lichaam en de lever is dan ook verantwoordelijk voor wel 500 verschillende processen. Dit zijn stofwisselingsprocessen die van cruciaal belang zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Deze functies zijn onder te verdelen in een aantal hoofdfuncties.
- Detoxen ofwel ontgiften daar staat de lever om bekend. De lever maakt afbraak producten, giftige stoffen, hormonen en lichaamsvreemde stoffen onschadelijk zodat deze het lichaam kunnen verlaten
- De aanmaak van gal, vetten, eiwitten, koolhydraten en rode bloedcellen worden in de lever gedaan
- De lever vormt een aantal belangrijke stoffen die nodig zijn voor een goed werkend immuunsysteem
- In de lever kunnen vitamines, mineralen en glucose opgeslagen
De lever werkt in verschillende fases. Tijdens deze fasen worden afvalstoffen omgezet, zodat ze vervolgens uit het lichaam verwijderd kunnen worden. In eerste instantie worden stoffen die niet in water oplosbaar zijn veranderd in afvalstoffen die wel in water oplosbaar zijn. Vervolgens is er nog een stap nodig waarbij extra producten worden toegevoegd om het afval onschadelijk te maken. Het uitscheiden van afvalstoffen gaat in principe via de ontlasting en via de nieren, maar dit kan ook via de longen en de huid gebeuren.
Het ontstaan van een onaangename adem
Als één van de leverfasen niet goed werkt dan kunnen er stoornissen optreden. Is fase 1 van de lever overactief, dan geeft dit een probleem voor fase 2, want die moet dan ook harder gaan werken. Als de lever overbelast is of wanneer het zijn basisfuncties, zoals ontgiften en het aanmaken van stoffen, niet goed meer kan uitvoeren komen er moeilijkheden tot stand. Door een gebrekkige ontgiftende werking van de lever kunnen toxines (giftige stoffen) onvoldoende verwerkt worden. Hierdoor ontstaat een opeenstapeling van deze stoffen. Een deel hiervan zijn vluchtige stoffen die in de kleine longblaasjes kunnen vrijkomen, waarna we een onaangename geur waarnemen. Een slechte adem die veroorzaakt wordt door een overbelaste lever wordt gekenmerkt door een zoete, feces-achtige adem.
Voeding voor een sterke lever en een frisse adem
Een goedwerkende en gezonde lever heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Een voeding die de volgende stoffen bevat is optimaal. Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse maaltijd.
- Onverzadigde vetzuren uit dierlijke producten zoals vlees en vis. Vanuit de plantaardige voedingsmiddelen, groene bladgroenten, noten en zaden kunnen de vetzuren ook aangemaakt worden, maar dat is moeilijker
- Eiwitten en dan met name de zwavelhoudende eiwitten zoals eieren, knoflook en andere sterk ruikende producten
- Veel vitamines en mineralen uit groente en fruit. Probeer eens een groene smoothie!
- Knoflook en artisjok hebben een speciaal positief effect op de werking van de lever. Deze voedingsmiddelen bezitten stoffen die op verschillende manieren de functie van de lever ondersteunen
Naast de gezonde voedingsstoffen is het verstandig om zo veel mogelijk stoffen te vermijden die de lever juist overbelasten. Je kunt hierbij denken aan te veel koffie, sigarettenrook, medicijnen, zware metalen zoals kwik en bestrijdingsmiddelen. Daarbij is het raadzaam om stress zo veel mogelijk uit de weg te gaan, want de hormonen die hierbij geproduceerd worden zijn ook een belasting voor de lever.
Insulineresistentie vormt nog een ander probleem voor de lever. Insulineresistentie ontstaat door een tekort aan beweging of een overschot aan glucose in het bloed. Het gevolg hiervan is dat er een tekort aan glucose en daarmee een gebrek aan energie in de cellen aanwezig is. De lever moet nu actief glycogeen (opgeslagen glucose) omzetten in glucose. Op het moment dat de lever gebruikt wordt voor dit proces kan het zijn andere functies minder goed uitvoeren. Een stabiele bloedsuikerspiegel is van belang voor een gezonde lever. Dit bereik je door maximaal drie maaltijden per dag te eten en voeding te kiezen met een lage glycemische lading.
Lees ook
Mendeszoon
Geplaatst op 16:38h, 29 juniWat een super interessant artikel! Nooit geweten dat het in hetzelfde schuitje viel. Nu weet ik handige tips voor als het ooit voor zou komen bij mij of iemand anders! Thanks 🙂
Yvonne
Geplaatst op 17:09h, 29 juniFijn dag je het een waardevol artikel vindt!