Hoe je een koortslip kunt voorkomen

Argh…. een koortslip! Nu ben ik dus echt te ver gegaan. Na jaren (zeker 7 jaar) geen last te hebben gehad van een herpes simplex uitbraak, of met andere woorden een koortslip, is het me toch weer overkomen.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is vaak zichtbaar als blaasjes op de lip, maar het komt ook voor onder de neus of zelfs bij het oog of de genitaliën. Meer dan 70% van de Nederlandse bevolking is drager van het herpes simplex virus (HSV-1 virus), het virus dat een koortslip veroorzaakt. Dit virus is verwant aan het virus dat ook de waterpokken tot gevolg heeft. En de met vocht gevulde blaasjes kunnen er dus het zelfde uitzien. Het herpes virus blijft levenslang in je lichaam en kan hierdoor op ieder moment voor een uitbraak zorgen. Het virus bevind zich slapend in de zenuw en wacht af tot het immuunsysteem verzwakt is waarna het de kans heeft om tot een uitbraak te komen. Naast de met vocht gevulde, pijnlijk en jeukende blaasjes kan je ook nog last hebben van griepsymptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts. Oh ja en je liefdesleven lijdt onder de koortslip.

Mogelijke oorzaken van de koortslip

Er zijn verschillende oorzaken te vinden waardoor een uitbraak van het herpes virus sneller optreedt. Dit zijn:
Stress en onvoldoende slapen hebben invloed op je immuunsysteem waardoor het virus actief wordt
– Grote verandering van klimaat, dus van zonlicht naar kou en vice versa
Voeding waaronder te veel suikers, of snelle koolhydraten. Veel verzadigd vet en een voeding hoog in arginine en laag in lysine

Pas op met arginine rijke voeding

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van een herpes infectie stimuleren heb je kunnen lezen. En voeding speelt hierin ook een rol. Er zijn bepaalde eiwitten in onze voeding aanwezig die van invloed zijn op de ontwikkeling van een koortslip. Het aminozuur arginine speelt een belangrijke rol bij groeiprocessen en zo ook bij de groei van koortsblaasjes. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten zijn onder andere graanproducten, noten en cacao. Het aminozuur lysine is de tegenhanger van arginine. Dit aminozuur remt samen met vitamine B6 en magnesium de groei van het herpes virus.

Wat ging er mis?

Hoe kan het toch dat ik jaren geen last heb gehad van het herpes virus en dat ik nu toch weer een koortslip krijg? In het verleden hebben leefstijlaanpassingen (met name aanpassingen in mijn voeding) er voor gezorgd dat ik gespaard bleef. Wat is er dan nu verandert? De grootste veroorzaker van deze onwelkome uitbraak is bij mij stress en daarnaast een tekort aan nachtrust. De laatste tijd heb ik er een gewoonte van gemaakt om ook ‘s avonds nog door te werken en hierdoor te laat naar bed te gaan.

Vervolgens had ik overdag een tekort aan energie waardoor ik mij te buiten ging aan ‘gezonde’, arginine-rijke noten. De laatste maanden waren erg druk en ik was dan ook toe aan een paar dagen rust. Een paar dagen ontspannen in Zweden zorgden ervoor dat ik weer kon opladen. Van de kou in Zweden kwamen we thuis in de zon en warmte. Na een dagje zon voelde ik mijn lip al kloppen. Wat heb ik nu een spijt van het lange doorwerken achter de computer, te laat naar bed gaan, te veel noten eten en te lang in de felle zon zitten. Als ik mezelf in de spiegel bekijk en mijn lip aanschouw besluit ik om vanaf nu alles anders te doen, dus het wordt tijd om mijn gewoonten te veranderen.

Lysine rijke voedingWelke voeding helpt een koortslip voorkomen?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er voedingsmiddelen die zowel arginine als lysine bevatten. Een anti-herpes dieet bevat voeding die relatief rijk is aan lysine ten opzichte van arginine. De grootste bron van deze eiwitten zijn dierlijke producten, maar ook groenten bevatten in kleine hoeveelheden eiwitten.
– Een goede verhouding tussen lysine en arginine vindt je in vlees en gevogelte, met uitzondering van lever
Neem 2-4 keer per week vis, want vis bevat veel lysine
Eet veel groenten, maar kijk uit met te veel bieten, doperwten, kool, radijs, selderij, spruiten en uien
Neem geen peulvruchten, inclusief pinda’s en soja
– Een ei kan altijd
Fruit bevat maar weinig eiwitten. Toch kun je hier ook voornamelijk soorten met veel lysine kiezen en dit zijn: abrikozen, appels, ananas, mango, papaja, peren en vijgen. In bosbessen, dadels, druiven, sinaasappels en vooral rozijnen zit meer arginine.
Vermijd alle noten (ook kokos) en bijna alle zaden (eventueel tijdelijk) en dan met name sesamzaad. Zonnebloempitten kunnen wel.
Vermijd alle producten die gemaakt zijn van granen, als boekweit, tarwe, haver, rijst, rogge en gierst.
– Drink rode wijn met mate.

Bij mij gaan 1-2 handjes noten per dag normaal gesproken goed, omdat ik nagenoeg geen graanproducten eet. Maar als ik meer dan twee handen noten per dag eet plus te weinig ontspan en slaap, dan heb ik een grotere kans op een koortslip.

Ik ben benieuwd wat jouw ervaring met het herpes simplex virus is! Wat doe je als je een koortslip hebt en wat is jouw manier om er snel vanaf te komen. Welke factoren spelen bij jou een rol bij het ontstaan van koortsblaasjes?

Lees ook:

3 Reactie's
 • Sanne
  Geplaatst op 02:54h, 16 augustus Beantwoorden

  Goeie tips, merci!
  Ik heb het nu op vakantie.. ik ben bang ook door de felle zon, al loop ik nog met een pet op!
  Gelukkig heb ik magnesium & vitamine b tabletten bij me en ga ik letten op voeding met lysine erin, en morgen even langs een natuurvoedingswinkel voor iets van lysine tabletten.
  Dankjewel!

  • Yvonne
   Geplaatst op 11:39h, 19 augustus Beantwoorden

   Succes Sanne en geniet van je vakantie.

 • Dennis
  Geplaatst op 14:45h, 04 maart Beantwoorden

  Ik heb altijd L-lysine tabletten in huis (1000mg) en als ik verminderde weerstand heb of ziek ben en dan preventief 1000-1500mg per dag neem blijft bij mij de koortslip meestal weg…. daarna nog een paar dagen 500mg per dag voor de zekerheid.

  Als ik te laat ben helpt L-lysine om er snel vanaf te komen en/of te beperken…. dus ik heb het altijd wel bij me of ergens liggen.

  Schijnbaar kun je het altijd nemen als voeding supplementen…. maar ik doe dat niet… en noten moet ik idd niet eten als ik ziek ben…..

  En schijnbaar werkt natuurlijke L-lysine beter als synthetische….. maar die zijn ook duurder en ik let er wel op….. syntetisch is goedkoper en die koop ik dus nooit!

  Met een pot van 120 tabletten doe ik jaren!

Geef een reactie