Lactose intolerantie

Hoe je een lactose intolerantie herkent

Wat denk je, is er zoiets als goede of slechte voeding? Het antwoord op deze vraag is zowel nee als ja. Het kan namelijk best zijn dat bepaalde voedingsmiddelen niet goed bij je passen, maar dit is persoonsafhankelijk. De ene persoon kan bijvoorbeeld noten niet goed verdragen en de andere persoon heeft problemen met het eten van vet vlees of melkproducten. Maar hoe herken je een lactose intolerantie?

Het verschil tussen een intolerantie en een allergie

Voordat ik antwoord op de vraag: hoe herken je een lactose intolerantie kan geven is het belangrijk om eerst het verschil tussen een intolerantie en een allergie te weten. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op eiwitten uit de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een stof uit de lucht zijn (pollen) of het kunnen eiwitten uit de voeding zijn. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Het lichaam reageert hierop met het vormen van antistoffen. Elk allergeen heeft zo zijn eigen specifieke antistof. Er treedt een reactie op als na inname van het specifieke voedingsmiddel het eiwit in contact komt met het betreffende IgE. Deze reactie veroorzaakt uiteindelijk de klachten.

Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid (ook wel intolerantie genoemd) is het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken (dus geen allergenen) en ontstaan de reacties op verschillende manieren. De stoffen die een reactie kunnen veroorzaken noemen we triggers.

Het belang van de drempelwaarde

Bij niet-allergische voedselovergevoeligheid kan vaak een geringe hoeveelheid van een voedingsmiddel wel verdragen worden, maar normale porties geven klachten. Je kan bijvoorbeeld één portie zuivel in de vier dagen wel verdragen, maar wanneer je op een dag drie porties zuivel nuttigt krijg je klachten.

De grens waarbij klachten ontstaan (drempelwaarde) is voor iedereen anders. Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat klachten toenemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na het doormaken van een stressvolle periode, na een infectie of antibioticakuur.

Wat is lactose?

Lactose is een suikersoort die van nature in melk en melkproducten voorkomt. Lactose bestaat uit twee met elkaar verbonden suikermoleculen. Om dit lactose af te breken is het enzym lactase nodig. Iedereen bezit de genen voor de vertering van lactose. Vooral bij zuigelingen is het enzym lactase van groot belang om (moeder)melk te kunnen verteren. Naarmate je ouder wordt zal de productie van lactase verminderen. Op volwassen leeftijd produceert tot 70% van de mensen niet langer voldoende lactase om melk goed te verteren. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer melk mag drinken, maar de enzymen zijn wel veel minder actief als je ouder bent. Het consumeren van zuivelproducten kan dan tot vervelende symptomen leiden. Naar schatting is één op de zeven mensen lactose-intolerant en de intolerantie komt vooral veel voor bij mensen met een niet-Europese afkomst.

Hoe herken je een lactose intolerantie?

Bij lactose-intolerantie is er sprake van een aangeboren of verkregen gebrek aan het enzym lactase, waardoor de melksuiker (lactose) niet of niet goed wordt afgebroken. Het is dus een andere aandoening dan koemelkallergie, waarbij het gaat om de eiwitten uit de melk die de reactie geven.
Klachten aan het spijsverteringskanaal ontstaan doordat lactose niet goed opgenomen kan worden. Denk hierbij aan:

  • Buikpijn en winderigheid.
  • Diarree is veelvoorkomen, maar er kan ook sprake zijn van obstipatie.

Daarnaast kan het zijn dat je last hebt van de volgende problemen:

  • Aften
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Concentratieverlies
  • Spier- of gewrichtspijn
  • Eczeem

Denk jij dat je lactose intolerant bent of heb je last van terugkerende aften?

Tips

Bronnen

  • Yanyong Deng,Benjamin Misselwitz,Ning Dai en Mark Fox, Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management; Nutrients 20157(9), 8020-8035
  • RG van Wijk; Het allergieboek 2010
Geen reactie's

Geef een reactie