Hoe kun je een allergie oplossen?

Heb je last van hooikoorts of een andere allergie? Dan is het nog belangrijker om actief met de gezondheid van je mond bezig te zijn! Een gezonde mond is het begin naar een goede gezondheid.

Het grote belang van intacte slijmvliezen

Je mond vormt samen met de darm, de huid en de longen de bekendste barrières van ons lichaam. Deze lichaamsbarrière beschermt de binnenwereld van de buitenwereld tegen pathogenen (ziekteverwekkers). Voorbeelden van deze ziekteverwekkers zijn virussen, bacteriën, schimmels en toxinen (giftige stoffen), maar ook alle andere rond dwarrelende stoffen. Zo biedt de ‘first line defense’ (eerste barrière) ons ook bescherming tegen pollen en huisstofmijt.

Slecht functionerende barrières

Wat gebeurt er als onze barrières niet meer in staat zijn om de binnenwereld goed te beschermen? Op dat moment komt een ander deel van het immuunsysteem in actie. De reactie die ontstaat is een goede oplossing om het lichaam gezond te houden. Gebeurt dit heel vaak dan kan het immuunsysteem bepaalde stoffen aanmaken die er voor zorgen dat dit systeem in het vervolg hyperactief (heel snel en heftig) reageert en er ontstaat een allergische reactie.

In het vervolg zal het lichaam al bij het in aanraking komen van een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof (bijvoorbeeld latex, pollen, huisstof, voedingsmiddelen) heel heftig reageren. In het geval van een allergie zal je contact met de stof waar je allergisch voor bent zo veel mogelijk moeten vermijden.

De mond vormt ook een barrière

Ook het slijmvlies van de mond vormt een barrière die een scheiding vormt tussen de binnen- en buitenwereld. Als je last hebt van ontstekingen in de mond (parodontitis, gingivitis) of bloedend tandvlees dan is de functie van de mondbarrière verslechterd. Stoffen kunnen hierdoor door de barrière heen en je krijgt sneller last van een allergie.

Allergie voor voedingVerbeter de mondgezondheid en verminder je allergie

Om een allergie op te lossen zal je meer moeten doen dan alleen de gezondheid in de mond verbeteren. Maar gezond tandvlees kan zeker een bijdrage leveren.

  • Poets het gebit twee keer per dag en reinig de ruimten tussen tanden en kiezen ook één keer per dag
  • Vermijd stress want ook chronische stress zorgt voor een afname van de bescherming van het mondslijmvlies
  • Was groenten en fruit goed of eet voornamelijk biologische producten. Bestrijdingsmiddelen hebben een nadelige invloed op de mondbarrière
  • Eet geen voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken zoals granen, tomaten en melkproducten. Zodra je allergie is opgelost kan je deze producten weer toevoegen aan je maaltijd
  • Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van medicijnen, want ook medicijnen kunnen de barrières beschadigen

Een gezonde mond met gezond tandvlees is al een begin om je allergie op te lossen, maar er is nog meer voor nodig. Wil jij weten wat je kunt doen om je hooikoorts dit voorjaar te verminderen? Neem dan nu contact met mij op voor een gratis telefonisch adviesgesprek.

Geen reactie's

Geef een reactie