Cariës, gaatjes

Hoe ontstaan gaatjes? 2 visies!

Ai, een gaatje. Dat is vervelend! Een gaatje in je tand of kies kan behoorlijk pijnlijk zijn. Soms wordt het echter op tijd geconstateerd door de tandarts, zodat het gerepareerd kan worden. Maar wat is nu eigenlijk de oorzaak van een gaatje?

Het ontstaan van tandcariës: visie 1

Een gaatje in een tand of kies wordt met een chique woord cariës genoemd. Cariës is een aandoening van het gebit dat wordt veroorzaakt door bacteriën die in de tandplak aanwezig zijn. Tandplak is het wit-gelige laagje dat je wel eens op de tanden en kiezen ziet zitten wanneer je het gebit aandachtig in de spiegel bekijkt. Tandplak is eigenlijk alles wat op de tand en de zachte weefsels, zoals tandvlees en tong, achterblijft na krachtig spoelen. De plaque bestaat voor meer dan 70% uit bacteriën die al in de mond aanwezig zijn. Dit wordt aangevuld met voedselresten plus stoffen die van nature in het speeksel voorkomen. Omdat de mond vol zit met bacteriën, wordt er heel de dag door wat plaque aangemaakt.

Tandbederf, ofwel cariës, treedt op als de bacteriën in tandplak suikers afbreken tot zuren. Deze zuren beschadigen in eerste instantie het glazuur en dit wordt demineralisatie genoemd. Als er al wat beschadigingen in het tandoppervlak aanwezig zijn, dan kunnen de zuren zelfs tot diep in het element (tand of kies) binnen dringen. Gelukkig zit het lichaam ontzettend goed in elkaar, want het tandmateriaal kan na een zuuraanval gelukkig weer herstellen, ofwel remineraliseren. Een gaatje ontstaat op het moment dat er te veel zoetmomenten en te veel eetmomenten op een dag zijn of als de mondhygiëne slecht is. In dat geval kan het tandmateriaal niet meer remineraliseren.

Een andere kijk op het ontstaan van gaatjes

Naast deze maatschappelijk geaccepteerde reden voor het ontstaan van gaatjes is er ook nog een ander verhaal. En dat wil ik jullie niet onthouden. Deze theorie komt van dr. Leonora en dr. Steinman. Er zijn twee organen in onze hersenen die het hormoonstelsel reguleren. Dit zijn de hypothalamus en de hypofyse. Deze twee artsen ontdekten dat de hypothalamus ook communiceert met klieren in onze kaken, zoals de oorspeekselklieren. Dit wordt gedaan door middel van de afgifte van hormonen. Als de oorspeekselklier gestimuleerd wordt dan scheidt deze hormonen uit die er voor zorgen dat er een vochtstroom plaatsvindt in de kanaaltjes van ons tandbeen. Deze mineraalrijke vloeistof reinigt de tanden en kiezen en remineraliseert ze. Voeding kan echter dit proces veranderen waardoor er juist gaatjes ontstaan. Deze theorie klinkt ook mooi, toch?

Wat kunnen we hier mee?

De conclusie is toch wel dat we goed voor ons gebit moeten zorgen om gaatjes te voorkomen. En hoe doen we dat dan?

  1. Reinig het gebit dagelijks met een tandenborstel en vergeet ook de ruimten tussenin niet.
  2. Eet gezond. Dat wil zeggen: neem voldoende essentiële voedingsstoffen en beperk of vermijd het gebruik van geraffineerde voedingsmiddelen.
  3. Zorg voor voldoende vezelrijke voeding waar je op moet kauwen. Kauwen op voedsel stimuleert de speekselproductie.
  4. Voor een sterk gebit heb je voldoende vitamines en mineralen nodig, waaronder vitamine D. Vitamine D zorgt er samen met vitamine K voor dat het lichaam calcium kan opnemen. Calcium is met magnesium nodig voor sterke tanden en botten. Vitamine D vind je in vette vis, zoals zalm, maar ook in haring, makreel en paling. Andere goede bronnen van vitamine D zijn vlees en eieren en dan vooral de eierdooier, maar ook volle melkproducten. De beste bron van vitamine D is natuurlijk de zon, maar daar hebben we in het grootste gedeelte van het jaar niet zo veel aan. Vitamine K wordt overigens door onze darmbacteriën aangemaakt
  5. Beperk stress zo veel mogelijk. Stress kost het lichaam meer mineralen en daarbij komt dat er in een periode van stress vaak minder goed voor het gebit gezorgd wordt.

Wat is jouw visie op het ontstaan van gaatjes? Laat een reactie achter.

Bronnen

  • Preventieve tandheelkunde, C. van Loveren
  • Dentinal fluid transport, Clyde Roggenkamp
2 Reactie's
  • Monique
    Geplaatst op 23:53h, 29 september Beantwoorden

    Stress is samen met voeding inderdaad niet te onderschatten factor.
    Maar sinds dat ik frisdrank heb afgezworen gaat het veel beter met mijn tanden.

    • Yvonne
      Geplaatst op 07:35h, 30 september Beantwoorden

      Suiker speelt inderdaad een erg grote rol.

Geef een reactie