Slechte adem geur

Hoe ruikt jouw adem?

Hoe ruikt jouw adem? Komt er altijd een frisse geur uit je mond of heb je het idee dat je adem niet altijd even lekker ruikt? Een slechte adem komt erg veel voor, maar wat zegt een specifieke geur nu eigenlijk?

De oorzaak van een slechte adem ofwel halitose is voor het grootste gedeelte afkomstig vanuit de mond zelf. Ongeveer 30% ontstaat door ontstekingen zoals parodontitis of gingivitis. Daarnaast komt 62% door aanslag op de tong en is 8% van andere factoren afkomstig. Al sinds de oudheid associeert men bepaalde ademgeuren met bepaalde ziektebeelden. Herken jij de volgende geuren?

Geur van rotte eieren

Een zwavelgeur of de geur van rotte eieren heb je vermoedelijk wel eens geroken. Vooral de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong produceren in grote hoeveelheden gassen die hier de oorzaak van zijn. Maar ook bacteriën elders in de mond kunnen zwavelgeuren produceren en zorgen voor orale halitose.

Heb je last van een ontsteking van het tandvlees, zoals  gingivitis of parodontitis (gevorderde ontsteking)? Het grote  aantal bacteriën wat hierbij aanwezig is in de mond kan voor een nare geur zorgen. Ook een ontsteking van de keel kan deze lucht te weeg brengen.

Urinegeur

De geur van ammonia ofwel een urinegeur kan wijzen op een lever die niet goed functioneert. Bij overbelaste lever is de feces-achtige adem soms gecombineerd met een zoete geur.

Een kaasachtige geur

Heb je een goede mondhygiëne, maar toch nog steeds last van een vieze adem? Dit kan afkomstig zijn vanuit de neus. Als je bijvoorbeeld verkouden bent dan kan dit wel eens de oorzaak zijn. Een nasaal probleem geeft over het algemeen een kaasachtig aspect.

Rotte appels

Een zoete, fruitige geur of de geur van rotte appels kan wijzen op een ernstige disbalans in de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes komt deze geur veel voor. De specifieke geur komt doordat het lichaam ketonen, zoals aceton produceert. Bij gewichtsafname of vasten worden er ook ketonen gevormd. Ketonen worden aangemaakt bij een lage bloedglucose, dus als er te weinig glucose voor handen is. Ze ontstaan wanneer het lichaam een deel van zijn vet verbrand om de lichaamscellen van energie te voorzien. Als er een enorme toename van ketonen in het bloed aanwezig is, kunnen ze zich ophopen in het bloed en in de urine. Dit geeft die specifieke onaangenaam ruikende geur.

Ook bij mensen die te veel alcohol drinken en ondervoed zijn door een slechte voeding valt een fruitige ademgeur op. Daarnaast is er bepaalde medicatie die deze ademgeur kan veroorzaken.

Zoete geur

Ruikt jouw adem zoet? Dit wordt mogelijk veroorzaakt door een grote hoeveelheid van de schimmel Candida Albicans. Het is de meest voorkomende schimmelinfectie in de mond en iedereen draagt hem bij zich. De hoeveelheid neemt toe bij een verminderde afweer, roken, een slechte mondhygiëne, diabetes en bepaalde medicatie. Een heel belangrijke oorzaak voor overgroei van deze schimmel is een voedingspatroon met veel koolhydraten. Glucose is voeding van candida en daarnaast verlaagd de zuurgraad in de mond. Een lage pH is een super omgeving voor Candida Albicans om zich te vermenigvuldigen.

Visgeur

Heb je wel eens ervaren dat iemand naar vis of urine rook? Gelukkig komt dit niet heel veel voor. Een visgeur kan voorkomen bij ernstige nierproblemen.

Overige oorzaken van een slechte adem

Voeding zoals knoflook, uien, alcohol en gekruid voedsel geven bekende geuren. Je zult ze waarschijnlijk wel herkennen. Deze worden ook redelijk geaccepteerd door de maatschappij. Roken zorgt ook voor een specifieke geur die we goed kennen.

Je adem testen

Wil je zelf je adem testen? Dat kan. Er zijn namelijk verschillende methoden om te bepalen of je adem fris ruikt.

  • Lik aan je pols en laat het speeksel opdrogen. Ruik vervolgens aan de pols om te bepalen of je mond fris ruikt
  • Schraap met een tongschraper aanslag van de tong af om deze te beoordelen
  • Er zijn nog meer manieren om je adem te testen, maar daarvoor heb je een jurylid nodig.
  • Als je wilt weten of de geur vanuit de mond komt of een dieper gelegen oorzaak heeft dan heb je een jury lid nodig. Adem door de mond uit. Als de onaangename geur zich vooral voordoet aan het begin van de uitademing, dan ligt de oorzaak vermoedelijk in de mondholte. Ademgeur aan het einde van de uitademing wijst eerder op een dieper gelegen oorzaak

De ademgeur kan van dag tot dag wisselen

Lees ook:

Tip bij een onaangename adem:

 

 

2 Reactie's
  • Anita
    Geplaatst op 15:19h, 12 juni Beantwoorden

    Hallo, kortgeleden las ik dat als je een plakje verse gember , een minuutje of tien, tegen de aften drukt dat het de pijn verlicht en dat de afte een dag later weg is….

Geef een reactie