Holistic health, wat is het?

Holistic health, wat is het?

Holistisch. Het klinkt heel zweverig en daarom wordt het vaak geassocieerd met geiten-wollensokken, yoga, brandnetelthee en bomen knuffelen. Het is een manier van leven waarbij je voelt dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel.

Wat is holistische?

is namelijk afkomstig van het Griekse woord holos. Dat niets anders dan ‘geheel’ betekent. Dat is misschien wel één van de belangrijkste essenties van de boodschap. Alles behoort tot een geheel. Je kan dus wel zeggen dat het een heel breed begrip is. Als je het hebt over holistische geneeskunde, dan wordt hieronder verstaan, dat er niet alleen naar het probleem gekeken wordt. Achter het probleem zit namelijk een persoon met een lichaam en een verhaal.

Holistisch zonder zweverig te zijn

Wat ik onder holistisch versta

Je kan je als professional blind staren op een specifiek probleem of een klacht waar de patiënt of cliënt mee binnen komt. In mijn geval tref ik bijvoorbeeld veel mensen met bloedend tandvlees. In eerste instantie ga ik op zoek naar een oorzaak in de mondholte. Bloedend tandvlees is een symptoom van ontstoken tandvlees en deze ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën in de mond, zoals we weten. De eerste stap om bloedend tandvlees te verminderen is tandplak weghalen. Juist in plaque zitten de bacteriën die voor ontstekingen zorgen.

Mijn holistische bril

Maar hoe kan het tandvlees bloeden als er maar weinig tandplak in de mond aanwezig is? Als ik mijn holistische bril opzet dan kijk ik verder dan de mond, want er zit ook nog een mens achter de mond. Het is voor mij ook erg belangrijk wat de ziektegeschiedenis is en hoe je leefstijl eruit ziet. Wat eet je en heb je veel last van stress?

Geen reactie's

Geef een reactie