Een holistische benadering van mondgezondheid: De kracht van hypnotherapie

Als mondhygiënist met een holistische visie, bekijk ik de mondgezondheid van mijn patiënten vanuit een breder perspectief. Dit betekent niet dat ik zweverig ben, maar dat ik aandacht heb voor de patiënt als geheel, en niet alleen voor hun mond.

De wetenschap van klinische psychoneuroimmunologie laat zien hoe mentaal welzijn via het zenuwstelsel en hormoonstelsel invloed heeft op het immuunsysteem. Een goed werkend immuunsysteem is essentieel voor een gezonde mond. Psychische en emotionele problemen kunnen hier een grote impact op hebben.

De verbinding tussen geestelijke gezondheid en mondgezondheid

In 2014 maakte ik voor het eerst kennis met deze waardevolle wetenschap. Sindsdien heeft het mijn kijk op mondgezondheid drastisch veranderd. Een goed voorbeeld hiervan is een recente ervaring met een patiënt die al langere tijd kampte met psychische klachten en een sterke behoefte aan snoep had.

Hij vroeg mij of hypnotherapie hem kon helpen om van deze snoepbehoefte af te komen. Mijn antwoord was volmondig ja. Na slechts twee sessies, die overigens niet specifiek over het snoepgedrag gingen, voelde mijn patiënt zich al een stuk beter en vrolijker.

Het wonder van hypnotherapie

Tijdens de derde sessie zouden we ons specifiek richten op het snoepgedrag. Tot mijn verrassing liet de patiënt een paar weken voor deze afspraak weten dat zijn ongecontroleerde snoepen al gestopt was. Bij de volgende controle in de mondzorgpraktijk bleek niet alleen zijn algemene welzijn verbeterd, maar ook de toestand van zijn mond was aanzienlijk beter.

Dit is eigenlijk niet zo vreemd wanneer je weet dat stress, burn-out en depressieve klachten de speekselproductie en immuunfitheid beïnvloeden. Het stoppen met snoepen had bovendien een positief effect op de immuunfitheid en de samenstelling van de bacteriële mondflora.

Meer dan alleen mondhygiëne

Deze ervaring bevestigde niet alleen het snelle en positieve effect van hypnotherapie, maar ook dat goede mondhygiëne alleen niet voldoende is voor een gezonde mond. Het benadrukt de noodzaak om naar de gehele gezondheid van de patiënt te kijken en hoe mentale gezondheid een directe impact kan hebben op de mondgezondheid.

Ontdek de kracht van hypnotherapie

Ben je nog niet bekend met hypnotherapie en nieuwsgierig naar wat het voor jou kan betekenen? Download dan het gratis e-book Ontdek de kracht van hypnotherapie door een paar korte vragen te beantwoorden. Het kan je verrassende inzichten geven en wellicht een positieve verandering in je leven teweegbrengen.

Neem de stap naar een holistische benadering van je gezondheid en ontdek de onderlinge verbondenheid van lichaam en geest. Je mond en je algehele welzijn zullen je dankbaar zijn.

Lees meer

Geen reactie's

Geef een reactie