insuline koolhydraten ontsteking

Insulineresistentie niet door koolhydraten, maar door ontstekingen?

Let jij net zoals half Nederland op de hoeveelheid koolhydraten die je eet? Koolhydraten leiden immers tot insuline resistentie en hierdoor wordt je dik en ziek. Is een overmatige koolhydraat consumptie echter de enige oorzaak van insulineresistentie, of is er meer?

Wat doet insuline?

Insuline is samen met glucagon het belangrijkste hormoon om de bloedsuiker te regelen. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te nemen zodat er energie van gemaakt kan worden. Glucagon daarentegen zal de bloedsuikerspiegel weer verhogen als deze te laag wordt. Bijvoorbeeld wanneer je lang niet gegeten hebt.

Insuline is het belangrijkste opbouwende hormoon in je lichaam. Het is onder andere nodig voor opbouw van de spieren, het ondersteunt vernieuwing van huid en bindweefsel. Daarnaast zorgt het in de hersenen voor een verzadigingsgevoel en het ondersteunt de energielevering aan het immuunsysteem. Insuline is zelfs in lage concentraties ontstekingsremmend.

Insuline resistentie is niet per se slecht

Onze weefsels kunnen resistent worden voor het hormoon insuline. Ze reageren dan niet meer op de signalen van dit hormoon. Dat we ongevoelig kunnen worden voor insuline is niet per definitie slecht, want het heeft een functie. Het hormoon verdeelt energie tussen de verschillende organen en weefsels van het lichaam. In bepaalde omstandigheden heeft een orgaan minder energie nodig en het wordt dan tijdelijk insulineresistent. De glucose kan dan in een ander orgaan gebruikt worden. Als je gaat sporten, dan zal er energie naar je spieren gaan en minder naar het spijsverteringskanaal. De spijsvertering komt op een laag pitje te staan. Andersom geldt dat je spieren ‘insuline resistent’ worden als je ‘s avonds ligt te slapen.

Insuline resistentie door ontstekingen

Er zijn heel wat factoren die een relatie hebben met insulineresistentie of met hoge insuline niveaus in het bloed. Onze huidige leefomgeving  met een hoge suiker- en koolhydraat inname wordt als belangrijkste reden voor het ontstaan van problemen met de insulinehuishouding gezien. Dit is echter niet het enige probleem, want ontstekingen spelen misschien nog wel een veel belangrijkere rol in dit proces.

Insulineresistentie is niet per se slecht. Bij een infectie, zoals griep moet alle energie naar het immuunsysteem om de infectie snel te boven te komen. Het gevolg is dat weefsels of organen die op dat moment minder belangrijk zijn insuline resistent worden. In het geval van griep zijn dat bijvoorbeeld de spieren. Vandaar dat je op dat moment geen zin hebt om te bewegen. Als het virus of de bacterie onschadelijk gemaakt is wordt de insuline resistentie weer opgeheven.

Langdurige ontstekingen te lijf

Chronische ontstekingen, zoals bij gingivitis en parodontitis, zorgen voor langdurige activiteit van het immuunsysteem. Deze produceren allerlei eiwitten die de werking van insuline kunnen verstoren. De insuline gevoeligheid zal hierdoor afnemen. Er is dus meer nodig om je insuline huishouding op orde te houden, dan  letten op de hoeveelheid koolhydraten die je eet. Belangrijker is het om te zorgen dat er geen langdurige ontstekingen in je lichaam aanwezig zijn. Hoe je dat doet?

 1. Houd het gebit gezond. Reinig het dagelijks goed zodat er geen ontstekingen kunnen ontstaan.
 2. Eet niet te veel, maar wel ruim voldoende groenten en wat fruit.
 3. Beweeg voldoende. Bewegen werkt ontstekingsremmend en het zorgt voor een betere insuline huishouding.
 4. Verminder stress door regelmatig te ontspannen.
 5. Los je slaapschuld af.

Leestip

Geschreven voor Vivonline

5 Reactie's
 • Nienke Oostra
  Geplaatst op 23:11h, 12 november Beantwoorden

  Beste Yvonne, welke wetenschappelijke studies liggen te grondslag aan de informatie die je verstrekt over plaatselijke insuline resistentie en over insulineresistentie ontstaan door een virus. Ik vraag dit in verband met de geconstateerde waardes vsn mijn dochter die niet correspondeerde met levenstijl maar wellicht wel met een virus.

  Dit virus leidde tot Cvs en alle overige problemen. Inmiddels gaat het goed met haar maar ben zeer verbaasd over de wijze waarop de specialisten hierover met ons commnicerden

 • Jeroen den Hartog
  Geplaatst op 16:57h, 16 december Beantwoorden

  Hoi Yvonne,

  Ik ben een man van 57 lentes.
  Sinds een jaar of 5 heb ik de diagnose gekregen van ‘ziekte van Bechterew’. Daarnaast weet ik zeker dat ik insuline resistentie heb.
  Over de oorzaak van insuline resistentie, ik ben het gedeeltelijk met je eens.
  Ik weet inmiddels dat ik waarschijnlijk centraal apneu heb, volgens mij van kinds af aan al.
  Deze ademstops veroorzaken enorme oxidatieve stress in het lichaam en kan verantwoordelijk zijn voor insuline resistentie.
  Dus ik ben geneigd te denken en te zeggen dat deze slaapapneu mede verantwoordelijk is voor de insuline resistentie, en voor de ziekte van Bechterew!
  Maar! Doordat ik waarschijnlijk als kind al insuline resistent was weet ik mij te herinneren dat ik avonds de trap op sloop om boterhammen te pikken die at ik dan in bed op, ik smachte en hunkerde naar koolhydraten en suikers, realiseer ik mijzelf nu.
  1 ding vraag ik mij af, ik heb inmiddels mijn insuline resistentie genezen door ketogeen te gaan leven. Ongelooflijk Ik wist niet dat een mens zich zo goed kon voelen van kind af aan voelde ik mij al beroerd en ik dacht dat dit nou eenmaal bij mij hoorde, inmiddels weet ik beter, nu voel ik me super!
  Blijft de vraag over, als ontstekingen de oorzaak zou zijn hoe kan je dit vervolgens oplossen door geen koolhydraten en suikers meer te eten?
  Ik hoef geen medicijnen meer te prikken (biologicals) sinds ik ketogeen leef.
  Interessant thema, ontstekingen, insuline resistentie, en ketogeen dieet..
  Graag lees ik jouw idee hierover?

  Jeroen

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:49h, 20 december Beantwoorden

   Beste Jeroen, bedankt voor het delen van je verhaal. En wat goed om te lezen dat je zoveel baad hebt bij het ketogeen dieet.

   Het is een combinatie van verschillende factoren die ervoor zorgen dat insulineresistentie ontstaat. Dat cellen insulineresistent kunnen worden heeft ook een functie. Zo worden de cellen van het spijsverteringskanaal deels insulineresistent wanneer we gaan bewegen. Het hele mechanisme is nodig voor de energieverdeling tussen alle verschillende cellen, organen en systemen.
   Minder koolhydraten en suikers eten zorgt er bij veel mensen voor dat ze over het algemeen minder eten, wat een gunstig effect heeft op ons lichaamsvet (minder ontstekingen) en waardoor we meer gevoelig worden voor insuline.

   Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord.

Geef een reactie