29 sep Interview: Een goede gezondheid begint in je mond
Steeds meer kinderen hebben last van problemen aan hun gebit. Hoe ouder we worden, hoe meer we geconfronteerd worden met problemen in onze mond. Het advies is om dagelijks meerdere keren te poetsen en vooral geen suiker te eten. Hoe kan het dat er toch steeds meer mensen gebitsproblemen ervaren? Juglen Zwaan van aHealthylife.nl is bij mij op visite geweest voor een gesprek over het gebit.
Het klassieke verhaal is dat bacteriën in onze mond de suikers uit de voeding fermenteren, wat zorgt voor de vorming van zuren (1). Deze zuren verzwakken vervolgens het tandglazuur, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. De aanmaak van deze zuren stopt pas 20 minuten na het eten (2). Daarom wordt aangeraden om niet direct na de maaltijd de tanden te poetsen, maar daarmee minstens 30 minuten te wachten. Op basis van nieuw onderzoek wordt zelfs aangeraden om pas een uur na de maaltijd te beginnen met poetsen (3). Het speeksel in de mond heeft dan de kans gekregen om het glazuur van de tanden weer te verstevigen. Maar er is meer aan de hand…
Orale microbioom
De meesten van ons weten wel dat de gezondheid van onze darmflora van cruciaal belang is voor onze gezondheid, maar weinigen weten dat dit ook geldt voor de flora in onze mond (4). Onze mond bezit ook een zogenaamde oraal microbioom (5). Een verstoring van het microbioom in onze mond, kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam (6). De bacteriën in onze mond kunnen zelfs die van de darmen in grote mate beïnvloeden (7). Bestrijdingsmiddelen die op groente en fruit gebruikt worden, hebben volgens wetenschappers het vermogen om het microbioom van de mond te verstoren (8).
Relatie mond en gezondheid
Mensen met problemen in de mond lijken een grotere kans te hebben op hart- en vaatziekten (9, 10, 11, 12). Het risico op diabetes type 2 is volgens de wetenschap een stuk hoger bij mensen met orale problemen (13). Er blijkt een verband tussen de gezondheid van de mond en het functioneren van ons brein (14). Een slechte gezondheid van de mond kan dementie en Alzheimer in de hand werken (15, 16). Onderzoekers vermoeden verder dat ontstekingen in het gebit het risico op kanker elders in het lichaam kan laten stijgen (17).
Juglen kwam bij mij langs en stelde vragen over het verbeteren van de orale gezondheid. Het interview is op YouTube terug te zien:
Meer weten over gezonde tanden?
Op vrijdagavond 25 oktober zal ik alles vertellen over hoe je de mond het beste kan verzorgen, wat je het beste kan eten en hoe ontstekingen ontstaan. Wil jij je aanmelden? Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.
Het volledige artikel vind je op aHealthylife.nl
Geen reactie's