Is bijscholen zinvol?

En ineens ben je afgestudeerd en officieel mondhygiënist. Je gaat aan het werk en vervolgens krijg je allerlei uitnodigingen voor bijscholingscursussen. Wat nu? Mijn eerste gedachte was: Ik ga werken en voorlopig ben ik wel even klaar met leren.

Mijn eerste bijscholing

Natuurlijk is het heel belangrijk om als zorgprofessionals op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten binnen het vak. Je wilt toch niet dat je iets doet wat al jaren achterhaald is. Ik weet nog goed dat ik samen met mijn vriendin en collega Margreet onze eerste nascholingscursus als mondhygiënist volgde.

Het is al lang geleden, maar ik kan me nog goed herinneren dat we er heel wat van verwachtten. Het was een gezellige en leuke dag, maar wat waren we teleurgesteld. De informatie die wij tijdens de nascholing te horen kregen was helemaal niet vernieuwend. We hadden dit al lang op de opleiding geleerd.

Persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk is het wel heel belangrijk om je kennis te blijven updaten of herhalen. En helemaal als je al heel wat jaren aan het werk bent. In de loop der tijd zakt er toch het één en ander weg en de wetenschap staat ook niet stil. Op een gegeven moment zijn er weer nieuwe inzichten. Daarnaast is het heerlijk om met allemaal vakidioten bij elkaar te zijn.

Vanwege mijn interesse in de algehele gezondheid besloot ik al snel om niet alleen mijn kennis op het gebied van tandheelkunde te verdiepen, maar juist mijn kennis te verbreden. De mond wordt ook wel eens gezien als de poort naar het lichaam en het is zeker te weten een orgaan om van te houden. Een orgaan, waar eigenlijk nog steeds veel te weinig aandacht aan besteed wordt. Als mondzorg professional hoef je je echt niet alleen te beperken tot nascholing op het gebied van  mondgezondheid. Inmiddels weten we dat leefstijlfactoren een duidelijke relatie hebben met chronische ontstekingen. En ook parodontitis is een chronische ontsteking (van het tandvlees). Je verdiepen in voeding, stress, emoties of communicatie kan het werk van de mondhygiënist veel leuker maken. Persoonlijke ontwikkeling is altijd een goed idee!

Meer lezen is meer weten

Naast het volgen van opleidingen en cursussen kan je er natuurlijk ook voor kiezen om wetenschappelijke literatuur te lezen. Er zijn veel studieboeken die interessant zijn om te lezen, maar dit kost tijd. Daarom ging ik op zoek naar samenvattingen van studieboeken en daar hebben ze bij Stuvia een oplossing voor. Hier vind je samenvattingen van heel veel studieboeken, dus ook van de leerstof tandheelkunde.

Wil je bijvoorbeeld meer weten over de invloed van stress op het immuunsysteem? Bij de opleiding psychologie hebben ze daar genoeg literatuur over. Wil je liever de essentie van een boek weten? Lees dan eerst een uitgebreide samenvatting!

Hoe ontwikkel jij je op werk- en privé gebied? Laat het mij hieronder weten.

 

Geen reactie's

Geef een reactie