poetsen en plaque

Is het kinderachtig om een plaque-kleurtest te doen?

Met een plaque-kleurtest wordt tandplak zichtbaar gemaakt. Deze methode is hartstikke effectief. Toch dacht ik na het afronden van mij studie (al heel lang geleden) dat deze kleurtest voor een volwassen persoon hartstikke kinderachtig zou zijn.

Hoe wordt een plaque kleurtest gedaan?

En dan zit je weer bij de mondhygiënist in de stoel en heeft ze het over een plaque-kleurtest. Je lippen worden met vaseline ingesmeerd, zodat de kleurstof daar niet aan kan gaan zitten. Je krijgt het er namelijk maar moeilijk vanaf. De kleurtest wordt gedaan met disclosing vloeistof en bevat erythyrosine. Hiermee toon je aan of je goed gepoetst hebt. Het is dus een echte plakverklikker. Nadat de vloeistof op de tanden en kiezen aangebracht is, wordt je mond met water nagespoeld.

Gelukkig zal je denken. Alles is er weer afgespoeld. Maar wat een tegenvaller als je van de mondhygiënist een spiegel in je handen gedrukt krijg. Je schrikt ervan. Je gebit, dat je toch al niet zo wit vond, zit nu vol met roze en paarse verkleuringen. De mondhygiënist verteld je dat de roze verkleuring ‘jonge tandplak’ is en de paarse verkleuring is al ‘oudere tandplak’. Deze plaque draag je dus al wat langer met je mee. En dan te bedenken dat dit ook nog eens voor 80% uit bacteriën bestaat….

Ik probeer je alleen maar te motiveren

Als beginnend mondhygiënist dacht ik oprecht dat zo’n plaque-kleurtest echt te kinderachtig voor mijn volwassen patiënten was. Ik zag de tandplak ook zonder kleurstof wel zitten en pakte dan de elektrische tandenborstel en ragers erbij om vol enthousiasme opnieuw instructie te geven. Helaas bleek dit toch niet de juiste manier om alle patiënten te motiveren.

Aan de techniek lag het niet altijd. Als ik vroeg om te laten zien hoe er gepoetst werd, dan ging dit eigenlijk best aardig. Wat ging er dan wel fout?

Toch maar de plaque kleuren?

Op de vraag: “Hoe maak je je gebit dagelijks schoon?” wordt ook niet altijd eerlijk geantwoord. Natuurlijk weet je wel dat je twee keer per dag moet poetsen en één keer per dag de ruimten tussen de tanden en kiezen hoort schoon te maken. Dus dit sociaal wenselijke antwoord hoor ik regelmatig. En natuurlijk wil ik je dan geloven, maar je mond laat echt wat anders zien.

Ik ben echter niet degene die jou vals beschuldigd, want ik wil oprecht geloven dat je jouw mond, dat bijzondere orgaan goed schoonhoudt. Er zit dus niets anders op. We gaan het kleuren.

Tijd is het sleutelwoord

Nadat de vloeistof op de tanden en kiezen aangebracht is wordt het met water nagespoeld. Wat een tegenvaller. Er zitten nog heel wat roze en paarse vlekken op het gebit en langs de tandvleesrand. Opnieuw pak ik de elektrische tandenborstel erbij. Nu vraag ik niet om te laten zien hoe er gepoetst wordt. Nee, vraag ik om de kleur er af te poetsen.

En wat val er op? De techniek is uitstekend. Oké, dat is misschien iets te optimistisch. Natuurlijk kan er wat bijgeschaafd worden, maar wat zie ik? Er wordt veel te snel gepoetst. Je mag de borstel echt veel langer op de tand of kies laten staan. Vijf tellen is het advies.

Is het kinderachtig om een plaquekleurtest bij een volwassen persoon te doen? Wat vindt jij?

 

1 Reactie
  • Ger Kerkhoven
    Geplaatst op 13:26h, 17 januari Beantwoorden

    Bij een plaque-kleurtest door de mondhygiëniste was ik vooral verrast door de grote rode vlek die een zijkant van de tong liet zien. Hoezo schadelijke bacteriën?

Geef een reactie