Oil pulling bij een slechte adem

Is oil pulling effectief als je een slechte adem hebt?

Heb jij wel eens gespoeld met olijfolie, kokosolie of een andere olie? Ik heb het wel eens geprobeerd, maar eerlijk gezegd was het maar van korte duur. Toch blijkt uit een aantal kleine onderzoeken dat oil-pulling best effectief kan zijn.

Een frisse adem

Dat je een frisse adem hebt is natuurlijk iets waarvan je denkt dat het de normaalste zaak van de wereld is. Maar niets is minder waar. Heel veel mensen hebben ‘s morgens last van een vieze adem. Meestal verdwijnt deze weer als er iets gegeten of gedronken wordt. Soms verdwijnt de vieze ademgeur helemaal niet meer en dat kan erg vervelend voor jezelf en je omgeving zijn. Wat zou je er aan kunnen doen? Natuurlijk is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat de oorzaak van jouw vieze adem is. En soms kan oil pulling helpen.

Kokosolie tegen een vieze ademgeur

Uit een klein onderzoek blijkt dat 30 dagen oil pulling met kokosvet zorgt voor een vermindering van mondbacteriën en plaque aanmaak. De bacteriën in tandplak zijn in de meeste gevallen verantwoordelijk voor de vieze geur die uit je mond komt. Als de hoeveelheid van deze bacteriën minder worden, dan lijkt een logisch gevolg dat je adem ook frisser wordt. Daarnaast wordt de kans op tandvlees ontstekingen en parodontitis ook kleiner als je mond schoner is. Er werd in dit onderzoek voor kokosolie gekozen, omdat dit anti-bacteriële eigenschappen heeft.

Het nadeel van oil pulling

Ondanks het grote voordeel van oil pulling kleven er ook wat nadelen aan. Om het gebit op deze manier te reinigen moet je de kokosolie 20 minuten lang in de mond houden. Heb je dat wel eens gedaan? Ik vond het best lang.

Een ander nadeel zou kunnen zijn dat de bloeddruk stijgt. Dit blijkt namelijk het effect te zijn als je langdurig spoelt met een antibacterieel spoelmiddel op basis van chloorhexidine. En oil pulling met kokosolie werkt ook antibacterieel, maar niet alle bacteriën in je mond zijn slecht. Mondbactriën hebben ook nuttige functies, zoals het omvormen van nitraat uit voedsel in nitriet. Nitriet is de grondstof voor het vaatverwijdende stikstofmonoxide. Uit onderzoek blijkt dat na 7 dagen spoelen met een chloorhexidine spoelmiddel, de nitrietniveaus in de mond met 90 procent verminderde. En ook in de bloedbaan verminderde deze niveaus met 25 procent. Het effect na één dag was dat de bloeddruk steeg met 2 tot 3,5 mmHg en dit hield alle zeven dagen dat er gespoeld werd aan.

Conclusie

Oil pulling met kokosolie heeft een positief effect op je mondgeur. De vraag is alleen of het geen negatief effect heeft op de bloeddruk, aangezien dit wel het geval is als je spoelt met een chloorhexidine mondspoeling. Beide hebben een anti-bacterieel effect, maar natuurlijk zijn de ingrediënten niet hetzelfde. Er is ook nog geen onderzoek dat bevestigd dat oil pulling met kokosolie de bloeddruk laat stijgen. De vraag is natuurlijk wel of je dagelijks een antibacterieel spoelmiddel wilt gebruiken, want wij hebben de bacteriën in de mond ook heel hard nodig. Heb je last van een slechte adem? Ga dan eerst eens bij een mondhygiënist langs om te onderzoeken waar dit vandaan komt.

Leestips

Bronnen

  •  Peedikayil FC (2015), Sreenivasan P, Narayanan A. Effect of coconut oil in plaque related gingivitis – A preliminary report. Niger Med J. 2015 Mar-Apr;56(2):143-7
  • Kapil V (2013), Haydar SM, Pearl V, Lundberg JO, Weitzberg E, Ahluwalia A. Physiological role for nitrate-reducing oral bacteria in blood pressure control. Free Radic Biol Med. 2013 Feb;55:93-100.

[Zie ook artikel NTvM]

Geen reactie's

Geef een reactie