Is oil pulling zinvol?

Ken jij al iemand die iedere ochtend begint met oil pulling? Het is namelijk helemaal hip aan het worden. Oil pulling is het spoelen van de mond met een koudgeperste olie. Het wordt binnen de Ayurveda al lang gebruikt voor de dagelijkse mondverzorging omdat het zou zorgen voor minder plak, gezonder tandvlees, wittere tanden en een frisse adem.

De voordelen van oil pulling voor de mond

 • Afname van het aantal slechte bacteriën die tandvleesontstekingen en gaatjes (cariës) veroorzaken. Uit een onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd bleek dat er na drie weken dagelijks gebruikt te maken van oil pulling een afname is van het aantal slechte bacteriën in de mond. In  dit onderzoek werd gebruik gemaakt van drie verschillende oliën. Er was een groep mensen die spoelde met sesamolie, een groep die spoelde met olijfolie en een groep die kokosolie gebruikte. De mensen die in de controle groep zaten gebruikten dagelijks een spoelmiddel met chloorhexidine. Na drie weken was de hoeveelheid plaque verminderd en de situatie van het tandvlees verbeterd.
 • Een frisse adem. In 2011 is er een onderzoek gepubliceerd dat het effect van oil pulling op de bacteriën die voor een slechte adem zorgen. In 2011 is er onderzoek gedaan naar de effecten van oil pulling op de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Deze studie werd gedaan met een groep volwassenen die oil pulling toepasten met sesamolie en een groep die dagelijks spoelde met chloorhexidine. En wat blijkt? Oil pulling of spoelen met chloorhexidine spoeling hebben hetzelfde effect op de bacteriën die voor een slechte adem zorgen.
 • Minder plaque en minder gingivitis door oil pulling met kokosolie. In de meest recente studie over oil pulling (2015) blijkt dat oil pulling met kokosolie de hoeveelheid plaque in de mond verminderd en hierdoor is er ook minder gingivitis (tandvleesontstekingen). De positieve werking van kokosolie wordt toegeschreven aan het vet laurinezuur. Laurinezuur heeft een ontstekingsremmend en antibacterieel effect.
 • Een bijkomend voordeel van oil pulling zou zijn dat je er wittere tanden van krijgt, maar dit is nog nooit onderzocht, dus dat zou je zelf moeten uitproberen

De nadelen van spoelen met olie

Mijn eerste ervaring met oil pulling was eerlijk gezegd niet erg aangenaam. Ik ben begonnen met 1 theelepel in plaats van een eetlepel kokosolie. Mijn eerste indruk? “Walgelijk zo’n hap vet in mijn mond”. Maar nadat de kokosolie goed vermengd was met mijn speeksel merkte ik niets meer van de smaak. Om effect te hebben van deze methode spoel je gedurende 15 tot 20 minuten met de olie. Dit is de eerste keer even afzien, maar hoe vaker je het doet des te makkelijker is het om vol te houden.

Een andere kanttekening bij deze methode is dat er nog maar weinig onderzoeken gedaan zijn naar de duur van het spoelen. Is het echt nodig om twintig minuten te spoelen voor het gewenste effect? Dit is namelijk best lang.

Oil pullingAan de slag met oil pulling

 1. Pas oil pulling toe op een lege maag, of wacht drie uur na de maaltijd.
 2. Neem één eetlepel koudgeperste olie in je mond, zonder door te slikken. Spoel de olie gedurende 15 tot 20 minuten door je mond
 3. Spuug de olie na 15 tot 20 minuten uit in een zakje of stuk keukenpapier en niet in de wasbak of in het toilet zodat er geen verstoppingen in het riool ontstaan. Als het goed is, is de olie wit tot witromig van kleur geworden vanwege de grote hoeveelheid bacteriën die zich in de olie bevindt
 4. Spoel je mond na afloop goed met lauw water en poets je tanden en tong schoon.

Voor het beste resultaat zou je dit een bepaalde periode dagelijks moeten doen, maar ook een aantal keer per week spoelen met olie zou al positieve resultaten geven. Bij acute klachten in de mond is het raadzaam om minimaal één tot twee weken oil pulling toe te passen. Heb je chronisch last van je tandvlees dan kan dit oplopen van een aantal maanden tot een jaar. Als de klachten verbeterd zijn kan je er voor kiezen om twee keer per week preventief te spoelen.

Conclusie

Oil pulling is een mogelijkheid als je gezond tandvlees en een frisse mond wilt. Het heeft de zelfde effecten als spoelen met een chloorhexidine spoelmiddel blijkt uit verschillende onderzoeken, maar het is een meer natuurlijke manier om dit te krijgen. Een bijkomend voordeel is dat je tanden heerlijk glad aanvoelen en het lijkt er op of ze witter worden… Aan jou de keus of jij oil pulling gaat toepassen!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4158583/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21911944
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25838632

10 Reactie's
 • Jasmijn
  Geplaatst op 09:21h, 21 maart Beantwoorden

  Toen dit artikel geschreven werd was oil pulling echt nog een trend. Oil pull jij nog steeds en hoe ervaar je het?

  • Yvonne
   Geplaatst op 09:29h, 21 maart Beantwoorden

   Beste Jasmijn. Dat klopt. Zelf doe ik het niet dagelijks. In de praktijk zie ik er mooie resultaten mee, maar er is meer nodig voor een gezond gebit.

 • willie
  Geplaatst op 15:20h, 13 augustus Beantwoorden

  Ik spoel mijn mond elke morgen met zonnebloemolie,soms afgewisseld met olijfolie al 8 maanden lang. Het helpt wel.O.a tanden zijn veel minder gevoelig voor koud en warme dranken en zoetigheid.Verder sinds die tijd geen verkoudheid keelpijn of verstopte neus gehad! Wel de achterkant van de mond ook meespoelen.15-20 minuten lang volgens het advies!

 • Rianne Arends
  Geplaatst op 09:13h, 17 juli Beantwoorden

  Wat geeft het of het wél of niet bewezen is. Als je er baat jij hebt.
  Mijn tandvlees was érg rood en pijnlijk tijdens tandenpoetsen. Na 2 x olie gebruiken was het al een stuk.minder rood. Én néé geen 20 minuten maar minuut of 5 was al voldoende.
  Prima methode!!!

 • Petra Zijlstra
  Geplaatst op 00:21h, 22 september Beantwoorden

  Hallo Rianne.Ook ik heb last van pijnlijk tandvlees .Waarschijnlijk door allergien
  Oilpulling mag ook met zonnebloemolie voor een goed resultaat Daarnaast ook spoelen met zoutoplossingen?
  Ik ben allergisch voor Kokosolie,olijfolie en sesamolie!BVD Petra

 • Lize van Beek
  Geplaatst op 21:04h, 12 februari Beantwoorden

  Zijn uw tanden duidelijk witter geworden? Ik wil graag mijn tanden op een natuurlijke wijze bleken dus ik vraag me af of het echt gewerkt heeft!

 • Mirte Daats
  Geplaatst op 18:14h, 08 september Beantwoorden

  Hoi Yvonne,

  Allereerst wat een fijne website en ik ben ook heel blij met je boek Eet je mond gezond 🙂

  Ik heb langere periodes oil pulling gedaan, maar kwam een artikel tegen waardoor ik mij nu afvraag of het wel zo verstandig is (als je hierover gaat zoeken vind je meerdere artikelen hierover). Hierbij een van de links https://nutritionfacts.org/blog/oil-pulling-may-worsen-dental-erosion/

  Kan oil pulling inderdaad erosie van de tanden verergeren? Hoe kijk jij hiertegen aan?

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:27h, 10 september Beantwoorden

   Hoi Mirte, dank je wel voor je bericht. Wat fijn om te horen dat je blij bent met het boek.
   Oil pulling kan helpend zijn, maar ik zou het persoonlijk als een kuur doen.

   En wat betreft het effect van oil pulling op erosie. Je glazuur demineraliseert door zuren. En olie is niet zuur. Als je oil pulling niet direct na een maaltijd doet, is er niets aan de hand.

 • Mirte
  Geplaatst op 09:29h, 11 september Beantwoorden

  Hoi Yvonne,

  Dankjewel voor je reactie! Ik vond het ook al een beetje gek inderdaad want het is niet zuur en ik wacht altijd een paar uur na de maaltijd met oil pulling (voor het ontbijt vind ik niet fijn). Kun je ook gelijk na oil pulling je tandenpoetsen met tandpasta? Ik doe dit wel altijd, maar op sommige websites staat dat het beter is om een half uur te wachten. “Some dentists recommend you wait at least 30 minutes to brush to protect the enamel on your teeth”. Beetje verwarrend zoveel verschillende adviezen.

  Ik doe het nu twee keer per week al een jaar. Is dit ook oké? Ik heb namelijk een beetje last van bloedend tandvlees (wel goede mondhygiëne verder). En als kuur hoe lang en vaak per jaar zou je dit aanbevelen?

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:50h, 25 september Beantwoorden

   Hoi Mirte, Of het schade geeft kan ik zo snel niet terugvinden op pubmed. Groetjes

Geef een reactie