Antioxidanten

Een anti-oxidant helpt het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bij processen waar zuurstof voor nodig is, zoals bij de verbranding van voedingsstoffen. Ze zitten echter ook in de lucht die je inademt en in het voedsel dat je eet en drinkt. Het probleem van vrije radicalen is dat ze onze cellen beschadigen. Dat onze huid ouder en minder elastisch wordt is bijvoorbeeld een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefsels. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen afvangen.

Cariës

Tandbederf, een gaatje in het glazuur of tot in het dentine van de tand of kies.

Contactpunt

Het punt waar de tanden en kiezen er elkaar raken.

Dentine

Tandbeen, hieruit zijn tanden en kiezen opgebouwd.

Emotie

Een gevoel, wat opgeroepen kan worden door bepaalde gebeurtenissen. Voorbeelden zijn: vreugde, dankbaarheid, trots, boosheid, angst of verdriet

Erosie

Slijtage van het gebit, wat veroorzaakt kan worden door inwerking van zuren (voedingsmiddelen of maagzuur), verkeert reinigen of knarsen.

(Gebits)element

Het gebit bestaat uit gebitselementen. Dit zijn de tanden en kiezen. Een gebitselement of afgekort een element is een tand of kies.

Fytonutriënten

Fytonutriënten zijn stofjes die we aantreffen in plantaardige voeding. Ze zijn verantwoordelijk voor de kleur, geur, het aroma en de smaak van fruit, groenten, kruiden en zaden. Ze hebben allemaal een antioxidanten en kankerremmende werking en ze gaan ontstekingsactiviteiten tegen.

Genen

Genen zijn ons erfelijk materiaal, waarmee we erfelijke eigenschappen kunnen doorgeven. Genen bestaan uit stukken DNA en alle genen bij elkaar bepalen het functioneren van onze cellen

Gezondheid

Absentie van ziekte. Het is een toestand van algeheel welbevinden waarin er geen sprake is van lichamelijk letsel of ziekte.

Gingivitis

Ontsteking van het tandvlees, veroorzaakt door bacteriën in de tandplak.

Glazuur

Buitenste laag van de tand of kies.

Glycemische lading

Voedingsmiddelen hebben een verschillend effect op onze bloedsuikerspiegel. Vetten en eiwitten hebben nauwelijks effect, terwijl koolhydraten onze suikerspiegel het meest beïnvloeden. De glycemische lading geeft aan hoeveel een portie van een bepaald voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen ten opzichte van 100 gram glucose.

Halitose

Slechte adem, waarvan de oorzaak voor veel gevallen in de mond ligt.

Herpes

Dit is een groep virussen die ziekten veroorzaakt.

Interdentaal

Interdentaal is de ruimte tussen de tanden en kiezen in.

Immuunsysteem

Een systeem, dat ons lichaam beschermd tegen indringers van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Ook bestrijd het veranderde eigen cellen.

Lage graad ontsteking

Een lage graad ontsteking ontstaat wanneer een ontstekingsreactie niet tot een einde komt. Chronische ontsteking wordt beschouwd als de basisroute voor ontwikkeling van moderne ziekten zoals hart- en vaatziekten, metabool syndroom, psychische aandoeningen, diabetes en auto-immuunziekten. Er zijn verschillende factoren die oorzakelijk zijn bij de ontwikkeling van laaggradige ontstekingen.

Metabool

Stofwisseling of metabolisme is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. (Bron: Wikipedia)

Mutatie

Een mutatie is een verandering in het erfelijke materiaal

Neurotransmitters

Stoffen in de hersenen die signalen overbrengen tussen zenuwcellen of tussen een zenuwcel en een doelorgaan, zoals onze spieren.

Oervoeding

Oervoeding is de voeding die gebaseerd is op onze genen. Het bestaat uit puur en echt voedsel. De basis van oervoeding wordt gevormd door groenten en fruit samen met water en eventueel thee. Dit wordt aangevuld met gezonde vetten. Oervoeding is ook rijk aan eiwitten (vlees, vis, eieren en gevogelte). Noten, zetmeelrijke groenten en in mindere mate granen vormen een aanvulling op de maaltijd.

Parodontitis

Chronische ontsteking waarbij tandvlees en kaakbot aangetast is.

Tandplak

Wit, gelig laagje op de tanden en kiezen, die voor het grootste gedeelte bestaat uit bacteriën met een klein gedeelte voedselresten en speekselproducten.

Vitaliteit

Levenskracht, de fysieke, emotionele en mentale vrijheid om ons maximaal te kunnen ontplooien en daarmee de kwaliteit van ons leven te verhogen.