Halitose betekent een slechte adem en in zo’n 90% van de gevallen komt dit vanuit de mondholte. Het hebben van halitose is erg vervelend. Het heeft invloed op het sociaal functioneren. Wanneer er sprake is van schaamte voor de vervelende geur die uit de mond komt, is het mogelijk om in een sociaal isolement te komen.

Oorzaken halitose

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een slechte adem. Om weer een frisse mond te krijgen is het verstandig om op zoek te gaan naar de echte aanleiding, zodat je de juiste oplossing kan vinden. Halitose kan veroorzaakt worden door:

 • roken
 • sterk gekruide voeding
 • alcohol drinken
 • stoornissen in de stofwisseling
 • infecties van de luchtwegen
 • bacteriën in de mond (orale halitose)
 • Leverproblemen
 • Verminderde spijsvertering

Roken, gekruide voeding en alcohol geven bekende geuren en deze worden redelijk geaccepteerd door de maatschappij. De geur die vrijkomt bij de overige oorzaken worden minder geaccepteerd.

Orale halitose en bacteriën in tandplaque

In de mond komen bacteriën voor die leven met zuurstof en bacteriën die leven zonder zuurstof. De bacteriën die leven zonder zuurstof, produceren gassen die vies ruiken. Als de verhouding tussen de twee soorten bacteriën veranderd, waardoor bacteriën die voor een vieze smaak en adem zorgen verhoogd zijn. Deze geur wordt dan door de omgeving waargenomen.

Tandplaque op tanden en kiezen van mensen met chronische gingivitis of parodontitis  bevatten grote hoeveelheden van de bacteriën die leven zonder zuurstof. Plaque wat op de tong zit bevat ook deze bacteriën. Het gevolg is dat de vies ruikende gassen, zwavelwaterstof en methylmercaptaan, in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

Slechte spijsvertering

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een alvleesklier die niet goed functioneert. Stress, te kort aan vitamines en mineralen, te veel calorieën, te weinig en te veel bewegen en te veel alcohol zijn allemaal factoren die effect hebben op de functie van de alvleesklier. Zij kunnen er voor zorgen dat de spijsvertering niet optimaal is met een slechte adem tot gevolg.

Infecties en een  slechte adem

Behalve ontstekingen in de mond kunnen ontstekingen van de keel of bijholten ook zorgen voor een onaangename geur. Als de ontsteking weg is zal de slechte mondgeur weer verdwijnen.

Wat je zelf kan doen om dit probleem op te lossen

Het lijkt te simpel, maar om orale halitose op te lossen moeten de bacteriën die zonder zuurstof leven zo veel mogelijk uit de mondholte verwijderd worden. We moeten dus plaque verwijderen.

 • Poets het gebit met een hand of elektrische tandenborstel. Het lijkt te simpel, maar om orale halitose op te lossen moeten de bacteriën die zonder zuurstof leven zo veel mogelijk uit de mondholte verwijderd worden.
 • Reinig interdentaal (tussen de tanden en kiezen). Haal de plaque tussen je tanden en kiezen ook weg. Gebruik hiervoor een  interdentaal hulpmiddel zoals een stoker, rager of flossdraad.
 • Reinig de tong met een tongschraper. Vooral achterop de tong zitten bacteriën die voor een slechte ademgeur kunnen zorgen. Steek je tong eens uit als je in de spiegel kijkt
 • Eet voldoende groenten en fruit. Neem het liefst bij iedere maaltijd groente en/of fruit, want hierdoor zorg je voor een goede balans tussen goede bacteriën en slechte, zwavelproducerende  bacteriën. De bacteriën die onaangename geuren veroorzaken leven juist op suiker- en zetmeelrijke producten. Als je de veroorzaker van alle ellende wilt aanpakken is mijn advies: Vervang suiker- en zetmeelrijke voedingsmiddelen door groenten- en fruit. De balans tussen bacteriën die leven op zuurstof en bacteriën die leven zonder zuurstof veranderd positief
 • Stop met roken en beperk alcoholgebruik
 • Zorg voor een goede spijsvertering door stress te beperken. Zorg voor voldoende vitamines en mineralen uit groenten en fruit, beperk het aantal maaltijden op een dag en beweeg voldoende
 • Ga op zoek naar de oorzaak van een slechte adem. Door de oorzaak aan te pakken is de kans op succes het grootst
 • Bezoek een mondhygiënist

Lees ook: