Heb je last van bloedend tandvlees of heb je vaak ontstekingen in de mond? Misschien ben je vaak verkouden of heb je last van andere infecties. Er is dan een grote kans dat je wel wat extra vitamine C kunt gebruiken.

Waarom hebben we vitamine C nodig?

Ascorbinezuur ofwel vitamine C kunnen we niet missen, want het is nodig voor heel veel processen in het lichaam. Deze vitamine is noodzakelijk om energie beschikbaar te maken voor de hersenen en het immuunsysteem, maar ook voor de bescherming van het maag-darm kanaal. Daarnaast hebben bepaalde neurotransmitters (stoffen in de hersenen) vitamine C nodig om aangemaakt te worden. Een voorbeeld is melatonine. Door een tekort aan vitamine C kan er ook een tekort aan melatonine ontstaan en hierdoor is de kans groot dat we slechter zullen slapen, want melatonine is ons slaaphormoon.

Vitamine C is een belangrijk anti-oxidant. Een anti-oxidant helpt het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.Vrije radicalen ontstaan bij processen waar zuurstof voor nodig is, zoals bij de verbranding van voedingsstoffen. Ze zitten echter ook in de lucht die je inademt en in het voedsel dat je eet en drinkt. Het probleem van vrije radicalen is dat ze onze cellen beschadigen. Dat onze huid ouder en minder elastisch wordt is bijvoorbeeld een gevolg van schade door vrije radicalen aan huid en bindweefsels. Anti-oxidanten kunnen deze vrije radicalen afvangen.

Als co-enzym is vitamine C onder andere betrokken bij de productie van bindweefsel. Een co-enzym is een heel klein stofje dat nodig is om een enzym zijn werkt te kunnen laten doen.  Enzymen zijn een soort katalysators. Ze versnellen bepaalde reacties zonder dat ze er zelf bij gebruikt  worden.

Herken een tekort aan vitamine C in de mond

Er zijn verschillende symptomen die horen bij een tekort aan vitamine C. Het is mogelijk dat je sneller last hebt van infecties in de mond en dat je tandvlees makkelijker bloed. Heb je last van gingivitis of parodontitis  en merk je weinig verbetering ondanks een goede mondhygiëne en eventueel een professionele gebitsreiniging? Het kan dat je dan een tekort hebt aan vitamine C, want vitamine C is nodig om het tandvlees in de mond te herstellen.

Overige symptomen van een tekort

Een tekort aan vitamine C is niet alleen in de mond zichtbaar. Misschien herken je de volgende symptomen ook wel:

  • Zwak bindweefsel. Voor de productie van collageen, het materiaal waar de huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden grotendeels uit bestaan, is vitamine C nodig
  • Vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door een verminderde omzetting van choline in actyl-choline. Voor de aanmaak van deze neurotransmitter is vitamine C van belang

Hoe je aan voldoende vitamine C komt

Kom jij aan 300 gram groente en 2 porties fruit per dag? Dit is de hoeveelheid groente en fruit die nodig is om aan voldoende vitamine C te komen. Het is vooral aanwezig in dat deel van de plant waar het de plant moet beschermen en dat is in de schil. Volgens het Vitamine Informatie Bureau volstaat 75 mg vitamine C per dag. Volgens Linus Pauling, de grondlegger van de orthomoleculaire wetenschap, heb je per dag 2 tot 9 gram vitamine C nodig. Hier is echter geen bewijs voor gevonden en het Linus Pauling instituut geeft tegenwoordig het advies om 120 tot 400 mg per dag binnen te krijgen. Dat is nog altijd meer dan dat er geadviseerd wordt door het Vitamine Informatie Bureau.

De sinaasappel staat bekend om de grote hoeveelheid vitamine C, maar de groene en gele kiwi bevatten veel meer vitamine C. De groene kiwi bevat per 100 gram 85 mg vitamine C en de gele kiwi bevat zelfs 161 mg. Dit is meer dan een sinaasappel, die namelijk slechts 50 mg bevat. Ook broccoli en witlof zijn goede leveranciers van vitamine C met respectievelijk 93 mg en 112 mg vitamine C.

Verschillende situaties zorgen ervoor dat wij meer vitamine C nodig hebben. Rokers hebben bijvoorbeeld extra nodig, maar ook als je veel stress ervaart kan je wel wat extra vitamine C gebruiken. Fysieke stress, zoals zware inspanning en ziekten, bijvoorbeeld allergieën, worden naast psychische stress gezien als reden voor extra vitamine C.

Wist je dat?

In het verleden waren wij in staat om zelf vitamine C te produceren en helaas zijn we dat niet meer. Heel lang geleden hadden we een gen  dat het mogelijk maakte om vanuit glucose vitamine C aan te maken. Helaas is dat gen gemuteerd  wat er voor zorgt dat we nu genoodzaakt zijn om deze vitamine uit onze voeding te halen.

Leestip: