Traktatie Koningsdag Fat bomb

Koningsdag is een oranje traktatie waard

Het is koningsdag en bij een verjaardag hoort natuurlijk een traktatie! Helaas bevat alle zoete lekkernijen veel suiker en dat vindt ons gebit niet echt prettig. De smaakpapillen op tong daarentegen houden wel van deze verwennerij. Toch is het raadzaam om de smaakpapillen niet constant van een dosis zoetigheid te voorzien. En weet je trouwens dat je al na 10 dagen gewend bent aan minder zoet?

Een echte verwennerij voor koningsdag

We kunnen ons zelf ook trakteren op iets waar de slechte mond- en darmflora geen feestje op gaan vieren. Iets waar onze lieve en goede flora eerder een dansje op doen. Dat wil zeggen een traktatie waar niet of nauwelijks suiker in zit. En dat is een lekkernij die maar uit een paar ingrediënten bestaat. Ik hoop dat je ze in huis hebt.

Wat is koningsdag zonder oranje? Helemaal niets natuurlijk! Voor een extra oranjegevoel vandaag, geniet je van een heerlijke oranje fat bomb.

Het gezonde ingrediënt is kokos

Kokos bevat een heleboel voordelen. Kokos bevat een middellange keten verzadigde vetten (MKV) en dit vetzuur geeft je snel energie. Net zoals suiker doet, maar dan heeft het niet de negatieve bijwerkingen van het verhogen van de bloedsuikerspiegel.

Het laurinezuur in kokos heeft een positieve werking op het cholesterolgehalte. Laurinezuur zorgt voor zowel een verhoging van het LDL (slechte) als van het HDL (goede) cholesterol waardoor een gunstige bloedwaarde ontstaat. Het beschermd daarmee tegen hart- en vaatziekten. Ook werkt kokosolie antibacterieel. De middel lange keten vetzuren worden niet in het vetweefsel afgezet, of er moet heel veel van geconsumeerd worden.

Kokos kan op vele manieren gebruikt worden zoals bijvoorbeeld in deze oranje fat bomb’s.

Sweet mango fat bomb

Ingrediënten 8 stuks

100 gram santen (ofwel coconut cream), dit is een half pakje
2 el kokosolie
1/4 cup (50 gram) mango
vanille poeder naar smaak

papieren muffinvormpje
mini muffin tray

Bereiding

  • Doe de papieren vormpjes in de muffin tray
  • Snijd de mango in stukje
  • Snijd de santen in stukje
  • Smelt de santen en kokosolie op laag vuur of au bain marie (je weet wel in een kommetje boven een pan kokend water). Let op dat het niet aanbrand
  • Pureer de mango in een keukenmachine
  • Blend het gesmolten kokosmengsel en de vanillepoeder erdoor (liefst als het afgekoeld is)
  • Giet of schenk het mengsel in de muffin vormpjes en zet 30 minuten in de vriezer / koelkast

Enjoy your healthy sweet!

FIJNE KONINGSDAG!

Lees meer over kokos: Is oil pulling zinvol?
Een verwarmende soep voor koningsdag

Geen reactie's

Geef een reactie