Fruit en fructose

Kunnen we onbeperkt fruitsuiker eten?

Fruit is in de zomermaanden volop te verkrijgen. Er is genoeg keus en het fruit is heerlijk zoet. Is fruitsuiker, ofwel fructose eigenlijk gezonder dan ‘gewone’ suiker?

Het verschil tussen fruitsuiker en ‘gewone’ suiker

We kunnen suiker opdelen in verschillende soorten, net zoals dat er verschillende vetten zijn. Glucose en fructose zijn enkelvoudige suikers, ofwel monosacchariden. Terwijl dat sucrose een disaccharide is. Als we het over suiker hebben dan bedoelen we tafelsuiker, ofwel sucrose. Suiker (sucrose) bestaat voor de helft uit glucose en de helft uit fructose. Het is het meest succesvolle voedseladditief dat we kennen. Het wordt namelijk aan heel veel voedingsmiddelen toegevoegd. Deze voeding smaakt zo goed, dat wij er vervolgens steeds meer van willen eten.

Fructose is 73% zoeter dan tafelsuiker. In suiker en fruit is het verantwoordelijk voor de zoete smaak. Tegenwoordig eten we veel meer fructose dan vroeger. Dit komt niet omdat er ineens zoveel fruit gegeten wordt. Wel worden er steeds meer producten gezoet met ‘vruchtensuiker’. We krijgen hierdoor meer binnen dan dat we kunnen verteren.

Het effect van fruitsuiker op de (mond)gezondheid

  • Hormonale disbalans. Leptine, het verzadigingshormoon reageert niet op een toename van fructose. Dit kan de natuurlijke hongersignalen verstoren, waardoor je blijft dooreten terwijl je eigenlijk al vol zit.
  • Cariës (gaatjes) ontstaat als gevolg van een te grote suikerconsumptie. Glucose is de grootste risicofactor voor gaatjes, gevolgd door fructose.
  • Insulineresistentie van de lever. Als je lever minder gevoelig wordt voor insuline, dan geeft de lever glucose aan het bloed af als dat helemaal niet nodig is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en de productie van insuline neemt toe. De lever-, spier- en uiteindelijk vetcellen kunnen de glucose op den duur moeilijk opnemen en worden resistent. De insulineproductie zal minder worden doordat de alvleesklier uitgeput raakt. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) en er is sprake van diabetes type 2.
  • Fructose draagt bij aan een verminderde functie van de darm barrière. Er ontstaan sneller ontstekingen en dit is ook zichtbaar in de mond. Het tandvlees kan sneller gaan ontsteken en bloeden.
  • Verhoging cholesterol en triglyceriden in het bloed.
  • Je lichaam maakt makkelijker en sneller vet aan als je veel fructose nuttigt. Dit is handig op het moment dat je een periode van voedselschaarste tegemoet gaat, maar dat komt in Nederland niet voor. Het visceraal vet, dat tussen belangrijke organen opgeslagen wordt verhoogt ook de kans op kanker, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
  • Fructose is zoeter dan suiker en werkt verslavend. Dat komt door de endorfines die in je hersenen vrijkomen wanneer je fructose binnenkrijgt.

Honing zorgt minder snel voor gaatjes dan andere suikers.

Hoe zit het dan met fruit?

Kunnen we dan beter geen fruit meer eten? Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Fruit is goed voor je omdat het een belangrijke bron van voedingsstoffen is. Het bevat vezels, vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en vocht, De fructose in fruit is niet negatief voor je gezondheid.

Wat is het grote voordeel van fruit ten opzichte van voeding waar vruchtensuiker aan toegevoegd is? Fruit bevat naast suikers ook vezels, die er voor zorgen dat de lever minder belast wordt. Bij fruitsappen zijn de vezels echter volledig verdwenen en ook een smoothie is niet gezonder dan een stuk fruit. De blender zal de vezels van het fruit vernietigen.

De dosis telt

Hoeveel fructose je per dag kan eten is persoons-afhankelijk. Het heeft te maken met: jouw metabolisme, wat je eet, je genen en hoeveel je sport. Wil je een fructose reset? Hou een maximum van 20 gram per dag aan en eet fruit in het seizoen. Kies vooral voor wild fruit zoals bosvruchten, want die zijn laag in fructose.

Eet je fruit en drink het niet!

Fructose in groenten en fruit per 100 gram

Appels 5,9
Abrikozen 0,9
Asperges 0,9
Aubergine 1-2
Avocado 0,2
Banaan 4,8
Blauwe bessen 3,4
Broccoli 1
Courgette 1
Druiven 7,4
Honing 38,8
Kaki 8
Koolsoorten 1-2
Limoen 0,8
Mango 3
Peer 6,7
Paprika 1,1
Pompoen 1,3
Rozijnen 31,1
Venkel 1,1
Wortel 1,3
Leestip:
Geen reactie's

Geef een reactie