Kurkuma tegen tandvleesontstekingen in soep

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en het wordt ook wel het gele goud genoemd. Ontstekingen in het lichaam kunnen we redelijk controleren als we de juiste voeding eten. Voeding heeft namelijk een regulerend effect in het lichaam en zonder de juiste voedingsstoffen kunnen we niet overleven.

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn een goede eiwitbron en ze zijn rijk aan vitamine B12. Hierdoor zijn paddenstoelen een mooie vleesvervanger. Paddenstoelen bevatten niet alleen gezonde voedingsstoffen, maar ze ondersteunen ook onze gezondheid. Ze bevatten stoffen zoals vezels en fytonutriënten die ons immuunsysteem ondersteunen. Dit is bevorderlijk om tandvleesontstekingen te voorkomen of herstellen. De grote hoeveelheid vezels dragen bij aan een lager cholesterolgehalte. Vooral de shiitake verhoogt de immuniteit.

Kurkuma

Curcuma Longa werkt ontstekingsremmend en het heeft antimicrobiële en immuunstimulerende eigenschappen. Daarnaast bezit Curcuma Longa de eigenschap dat het als anti-oxidant werkt. Curcumine is hiervoor verantwoordelijk en dit is het pigment van de wortel is die voor de gele kleur zorgt. Een anti-oxidant vangt schadelijke vrije radicalen die ontstaan bij verschillende reacties in het lichaam. Vrije radicalen zorgen voor veroudering maar door genoeg anti-oxidanten te eten ga je veroudering tegen.
Als je last hebt van bloedend tandvlees en ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis dan heb je vooral baat bij het ontstekingsremmende en antibacteriële effect.

Ontstekingsremmend soepje

Ingrediënten (2 personen)

250 gram kastanjechampignons
100 g gerookte zalm
5 lente-uitjes
kerriepoeder
olijfolie

Bereiding

 • Maak de champignons schoon en snijd de onderste harde stelen af.
 • Snijd de champignons in grote stukken
 • Stoof de champignons in flink wat olijfolie en kruid met peper en iets zout (dit hoeft niet want de gerookte zalm is ook al zout)
 • Hak de lente-uitjes fijn (gebruik alles)
 • Als de champignons gaar zijn voeg zoveel water toe totdat ze net onder water staan.
 • Kruid ruim met kerriepoeder (naar smaak) en breng het geheel aan de kook
 • Laat goed doorkoken, voeg de lente-ui toe en laat deze nog even meegaren
 • Doe aan het eind de gerookte zalm erbij

Geniet van deze overheerlijke snelle en gezonde lunch!

Recept geïnspireerd op een recept uit Puur eten 1 van Pascale Naessens

6 Reactie's
 • Hannie
  Geplaatst op 21:49h, 15 februari Beantwoorden

  Hoeveel curcumma heb je nodig om een effect te hebben ?
  In dit recept vind ik geen kurkumma, curcumma.

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:53h, 15 februari Beantwoorden

   Beste Hannie, kurkuma in je voeding gebruiken is preventief. Wil je echt therapeutisch aan de slag dan zul je een supplement moeten gebruiken.
   Kurkuma is een onderdeel van kerriepoeder.

 • J Noordeloos
  Geplaatst op 11:45h, 28 februari Beantwoorden

  Beste Yvonne, met veel interesse heb ik je site gelezen. Veel nuttige informatie, bedankt hiervoor. Ik heb hashimoto en heb door gezonde leefstijl dit vrij aardig onder controle.
  Ik heb zelf ook veel last van ontstekingen in mijn mond en ben in behandeling bij een bio-holistische tandarts. Nu ben ik begonnen met oil pulling met cocosolie en poets mijn tanden met oa neempoeder. Nu wil mijn tandarts een 2de kies trekken ivm ontstekingen, idd pockets en het bot is al aangetast. Dit is( zo schrijf jij ook al) erg slecht voor mijn lichaam. Maar toch twijfel ik heel erg, het gaat wel om een kies en die krijg ik nooit meer terug. Zou ik deze kies door de neempoeder en oil pulling nog kunnen redden? En dan gaat er toch door mijn hoofd deze tandarts verdiend hier ff 3000 euro aan en de andere kies 2000 euro omdat er aan beide kanten dan een brug geplaatst moet worden. Deze tandarts werkt niet met kronen. Deze twijfel is ook weer erg slecht voor mijn lichaam. Graag hoor ik jou reactie hierop.

  Bij voorbaat dank.
  Met vreindelijke groet,
  Jolanda noordeloos

  • Yvonne
   Geplaatst op 22:21h, 28 februari Beantwoorden

   Beste Jolanda, wat vervelend. Ben je al naar een mondhygiënist geweest om de kies te laten reinigen? Of komt de ontsteking van binnenuit?

 • J. Noordeloos
  Geplaatst op 20:57h, 01 maart Beantwoorden

  Hoi Yvone, voor de rest van de tanden moet ik naderhand naar een mondhygiënist, hier heeft de tandarts het al over gehad. Ik zou het niet weten of de ontsteking van binnenuit komt, het zal zeker meewerken dat ik in een ongezond lichaam zit. Ben je bekend met bioholistische tandheelkunde ? Hieronder wordt verstaan het totaal gezond maken van de mond, zodanig dat er geen storingen meer zijn vanuit diezelfde mond.
  Bedankt voor je reactie.

 • Lindy Heyligers
  Geplaatst op 12:05h, 15 april Beantwoorden

  Beste Jolanda,

  Ik loop al jarenlang (30 jaar) bij de ACTA i.v.m. parodontitis, ik heb ooit eens gevraagd of oilpulling een goede methode was, ik kreeg daar een negatief antwoord op, in het speeksel worden goede en slechte bacteriën aangemaakt, als je deze methode gebruikt, dan hopen al die bacteriën zich opeen, zodat het systeem niet weet wat er afgebroken moet worden. Ik raad je aan om naar de de mondhygiënist te gaan, die maken de pockets schoon, zo diep kan je zelf niet komen. Mij heeft het tot nu toe gered, ik weet nog heel goed dat ik daar voor het eerst kwam, het eerste wat ik te horen kreeg, we gaan alles trekken, dit heb ik geweigerd en ben toen terechtgekomen op de afd. parodontitis, 4x per jaar ga ik naar de mondhygiënist en voor de algehele check sta ik onder controle bij de professor. De ene keer staat het er beter voor dan een andere keer, maar dit heeft ook met je gestel te maken.

Geef een reactie