Mondgezondheid

5 leefstijlfactoren die van invloed zijn op de (mond)gezondheid

Stel je het beeld van een zonnige dag vol spelende kinderen op een speelplein eens voor. Uitbundig lachend gaan ze helemaal op in een potje voetbal, proberen ze elkaar slim af te zijn met touwtje springen of dansen ze alsof ze niets liever doen.  Deze kinderen zitten vol energie en hebben de grootste plannen.

Is het mogelijk om die levensenergie en stralende lach in de toekomst te behouden? Kunnen we zo vitaal blijven dat we ons altijd ‘weer even kind’ voelen? Met andere woorden, hoe kunnen we vitaal blijven?

Vitaliteit versus gezondheid

Vitaliteit is iets anders dan gezondheid. Gezond betekent ‘niet ziek’. Gezondheid zegt dus iets over of je wel of niet ziek bent. Vitaliteit daarentegen betekent levenskracht en zegt iets over het energieniveau dat we hebben om te leven. Een vitaal persoon is energiek, staat krachtig in het leven en kan zich maximaal ontplooien. Deze persoon is fit, zit lekker in zijn vel en lacht die stralende lach. Zowel een gezond als een ziek persoon kan vitaler, of met andere woorden energieker en fitter, worden. De kwaliteit van ons leven kunnen we beïnvloeden door het aanpassen van onze leefstijl. De leefstijlfactoren die hierbij een rol spelen hebben direct invloed op het immuunsysteem en op onze mondgezondheid.

Vitaliteit en mondgezondheid

Om fit en vitaal te zijn is het verstandig om problemen in de mond (denk aan cariës, gingivitis en parodontitis) te voorkomen. In eerste instantie doe je dat door de mond goed schoon te houden. Er speelt echter nog veel meer mee, want ook een juiste balans tussen energie inname en uitgave is belangrijk. En daarnaast is het de bedoeling dat het immuunsysteem overdag niet te veel wordt.

Hoe zit dat dan met je vitaal voelen en het immuunsysteem? Je lichaam is heel de dag bezig met energie verdelen. De grootste energieverbruikers zijn het brein, het immuunsysteem en de spieren / organen. In een vitaal lichaam gaat er overdag vooral energie naar het brein en de spieren/organen. Een immuunsysteem dat overdag actief is verbruikt echter veel energie. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit ten koste gaat van de energie die voor je brein en de spieren / organen bedoeld is. En het gaat ten koste van hoe fit jij je overdag voelt. Ook bij problemen in de mond, zoals gingivitis en parodontitis gebruikt het immuunsysteem overdag meer energie.

5 leefstijl factoren

Leefstijl is al het gedrag dat van invloed is op de (mond)gezondheid. Je leefstijl is een belangrijk onderdeel van vitaliteit. De volgende 5 leefstijl factoren zijn van invloed op jouw mond en op je vitaliteit:

  • Mondhygiëne
  • Voeding
  • Roken
  • Stress
  • Beweging

Waarschijnlijk bevat dit rijtje een aantal punten waaraan je niet gedacht had. We zullen ze allemaal toelichten om jou te laten inzien dat er meer is dan alleen een goede mondhygiëne.

Mondhygiëne

Er is geen twijfel over mogelijk dat de eigen mondhygiëne ontzettend belangrijk is in het geheel. Om problemen in de mond te voorkomen moet de mond schoon zijn. Veroorzakers van aandoeningen in de mond zijn de bacteriën die in tandplak zitten. Simpel gezegd moeten de bacteriën verwijderd worden om problemen in de mond te voorkomen. Dit bereik je door het gebit goed te reinigen. Maak daarvoor gebruik van een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel. De ruimten tussen de tanden en kiezen in maak je één keer per dag schoon met een stoker, rager of flossdraad.

Voeding

Is er iets in het lichaam dat functioneert zonder voedingsstoffen? Nee, helemaal niets. Je moet eten om voldoende essentiële stoffen binnen te krijgen. Deze zijn nodig om allerlei processen in het lichaam te vervullen. Essentieel wil zeggen, dat je lichaam ze zelf niet kan aanmaken, maar dat het uit de voeding gehaald moet worden.

Je lijf bestaat onder andere uit een elastische huid, het brein, organen, spieren en slijmvliezen.  Deze zijn allemaal opgebouwd uit cellen, met verschillende functies. Daarnaast verdwijnen er cellen en worden er weer nieuwe opgebouwd. Het is het een continu bouwproces, dat de hele dag door gaat. Dag in en dag uit.

Dit proces en alle andere processen kosten energie. Deze energie haal je uit voeding, maar naast energie levert voeding ook de bouwstoffen en gereedschap voor de aanmaak van weefselcellen (voor o.a. de slijmvliezen in de mond), hormonen en neurotransmitters.

In de mond is de juiste voeding onder andere nodig voor het behoud van tanden, kiezen en het slijmvlies. Heb je last van parodontitis, dan is voeding nodig om het slijmvlies weer zo goed mogelijk te herstellen en het ontstekingsproces te remmen. Verder heeft voeding invloed op de samenstelling van de plaque in de mond.

Roken

Voeding heeft positieve en negatieve invloeden op de lichaamsprocessen. Roken valt ook onder voeding, maar wordt apart vermeld als leefstijl factor. Tabaksrook bevat 40.000 stoffen die allemaal invloed hebben op het lichaam. De nicotine die in tabaksrook zit is verslavend en het zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en de wanden van de bloedvaten worden minder doorgankelijk voor afweercellen.

Koolmonoxide is een stof die de plaats van zuurstof in het bloed inneemt, waardoor de conditie achteruit gaat. Andere schadelijke stoffen in de rook zorgen er voor dat de afweercellen minder goed functioneren in de afweer tegen bacteriën. Ook is de speekselproductie verminderd, waardoor het natuurlijk evenwicht in de mond niet goed herstelt wordt na het eten. Roken is een zeer grote risicofactor voor ontstekingen van het tandvlees.

Stress

Gezonde stress is van tijdelijke aard en maakt aanpassing aan steeds veranderende omstandigheden mogelijk. Stress richt schade aan als de het te hevig is of als het lichaam te vaak of te lang in een toestand van stress verkeert.

Stress heeft invloed op het immuunsysteem. Vooral chronische stress is slecht voor het lichaam. Chronische stress zorgt er voor dat het immuunsysteem geactiveerd is en dat er een mild verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam aanwezig is. Een mild verhoogde ontstekingsactiviteit staat aan basis van veel chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. In de mond kan je een mild verhoogde ontstekingsreactie veroorzaakt door chronische stress terug zien aan een verhoogde bloedingsneiging. Andersom geldt ook dat een chronische ontsteking in de mond een bijdrage levert an de kans op de chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, maar ook kanker.

Beweging

Je zult het misschien een beetje raar vinden, maar ook bewegen is van belang voor onze vitaliteit en mondgezondheid. Je begrijpt dat het belangrijk is om zo min mogelijk ontstekingen te hebben in het lichaam. Ontstekingen kosten energie en dit gaat ten kosten van onze vitaliteit en gezondheid. Bewegen werkt ontstekingsremmend, dus zorg voor voldoende lichaamsbeweging! Dat wil zeggen: minimaal 30 minuten matig intensief bewegen per dag.

Tips

Geen reactie's

Geef een reactie