01 dec Leefstijlbegeleiding voor mondhygiënisten: Effectief motiveren in beperkte tijd
Je staat als mondhygiënist dagelijks voor de uitdaging om patiënten te behandelen en hen tegelijkertijd bewust te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Het is een bekend feit dat mondgezondheid nauw verbonden is met iemands leefstijl, maar in de drukte van de praktijk kan het lastig zijn om voldoende tijd te besteden aan het bespreken van leefstijl aspecten met elke patiënt. Gelukkig zijn er manieren waarop mondhygiënisten effectief leefstijladvies kunnen geven zonder veel extra tijd te investeren.
1. Maak gebruik van wachttijden
Patiënten brengen vaak enige tijd door in de wachtkamer voordat ze worden behandeld. Je kunt deze wachttijd benutten door informatieve brochures, posters of video’s over het belang van een gezonde leefstijl in de wachtkamer te plaatsen. Dit kan patiënten bewust maken en hen voorbereiden op het gesprek met de mondhygiënist.
2. Prioriteer en stel doelen
Bij de beperkte tijd die beschikbaar is, is het cruciaal om de belangrijkste leefstijl aspecten te identificeren die relevant zijn voor de specifieke patiënt. Bespreek deze prioriteiten en stel haalbare doelen voor de patiënt vast. Of het nu gaat om stoppen met roken, het verminderen van suikerinname of het verbeteren van de mondhygiëne, duidelijke doelen kunnen motiverend werken.
3. Gebruik open vragen
In plaats van lange monologen te houden, kan je het beste zoveel mogelijk open vragen gebruiken om patiënten aan te moedigen om over hun leefstijl gewoonten te praten. Vraag bijvoorbeeld: “Wat eet u meestal voor ontbijt?” of “Hoe heeft u eerder geprobeerd te stoppen met roken?” Deze benadering moedigt patiënten aan om te praten en geeft jou, als mondhygiënist, inzicht in hun gewoonten.
4. Empathie en begrip tonen
Toon begrip en empathie voor de uitdagingen waarmee patiënten worden geconfronteerd bij het veranderen van hun leefstijl. Laat hen weten dat het begrijpelijk is dat verandering moeilijk kan zijn en dat kleine stapjes vooruitgang ook waardevol zijn.
5. Geef praktische adviezen
Richt je op praktische en haalbare adviezen die patiënten meteen kunnen toepassen. Verander bijvoorbeeld niet meteen een heel voedingspatroon, maar begin bij één maaltijd. Kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor langdurige veranderingen.
6. Verwijs naar bronnen of geef een folder mee
Wijs patiënten op betrouwbare bronnen en hulpmiddelen die hen kunnen ondersteunen bij het maken van gezondere keuzes. Dit kunnen websites, apps, of lokale professionals zijn. Of geef zelf informatie mee.
7. Volg op en herinner
Vraag tijdens een vervolgafspraak niet alleen naar de gezondheid en mondzorg, maar vraag ook hoe het met de andere adviezen is gegaan en bespreek eventuele obstakels. Het regelmatig herinneren aan de doelen en de vooruitgang kan patiënten motiveren om hun leefstijl aan te passen.
Geen ellenlange gesprekken
Leefstijladvies hoeft niet te resulteren in lange gesprekken. Effectieve communicatie en gerichte vragen kunnen helpen om de boodschap over te brengen in de beperkte tijd die beschikbaar is. Het doel is om je patiënten te motiveren om gezondere keuzes te maken en zo bij te dragen aan een betere mondgezondheid. Het kost misschien niet veel extra tijd, maar de impact kan enorm zijn.
Nog meer leefstijl?
Wil jij meer doen met leefstijl in de mondzorgpraktijk en weten hoe je moet omgaan met de obstakels die een patiënt ervaart? Op 18 januari 2024 starten we weer met de cursus Leefstijl & parodontitis. Je kunt nu nog meedoen voor 349 euro. In 2024 gaat de prijs van de cursus omhoog.
Petra Dev.
Geplaatst op 09:21h, 14 februariIk kom net bij de tandarts vandaan; mijn pocketscore is van 2 naar 1 gegaan. Ze reageerde best verbaasd, en dacht dat ik beter floste. Ik zei dat ik mijn voeding hebt verandert, maar ze vroeg er verder niets over. Terwijl ik denk dat de verbetering daar de oorzaak van is, niet het meer of beter stoken en flossen. Ik eet wat strikt koolhydraatarm, geen geraffineerde plantaardige oliën en veel dierlijke producten. Dit heeft echt enorme gezondheidsvoordelen, ook voor de mond! Voeding is nog geen onderwerp in de behandelkamer van de tandarts. Ik ben 57 jaar en al mijn leven problemen met mijn gebit. Vriendelijke groeten Petra
Yvonne
Geplaatst op 12:47h, 16 februariHoi Petra, Bedankt voor het delen! Wat een super mooi resultaat. Groetjes, Yvonne