Last van Lichen Planus

Heb jij last van Lichen Planus?

Heb jij wel eens van Lichen planus gehoord? Het zijn vreemde vaak jeukende plekken op het lichaam en je kan je misschien wel voorstellen dat dit ontzettend vervelend is. Misschien heb je er zelf wel eens last van gehad.

Wat is Lichen Planus?

Lichen planus is een chronische ontsteking van het mondslijmvlies, dat gepaard kan gaan met huidafwijkingen. Ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft er last van en het lijkt er op dat dit percentage stijgt. Lichen planus lijkt een soort auto-immuunziekte te zijn, wat resulteert in een goedaardige huidaandoening.

Hoe dat er in de mond uit ziet

Als je last hebt van Orale Lichen planus (OLP), dan zie je in de mond (blauw)witte of rode verkleuringen en er kunnen zweertjes ontstaan. Deze kunnen op het wangslijmvlies, het tandvlees, op de tong of lippen zitten. Op het gehemelte en in de mondbodem, onder tong komt het niet voor. Het opvallende is dat de veranderingen van het slijmvlies aan beide kanten van de mond te zien is. De vorm die het meest voorkomt lijkt een beetje op striae, omdat het fijne, witte, lijntjes zijn. De aandoening kan een branderig of pijnlijk gevoel veroorzaken.

Op de huid kan Lichen planus voorkomen als rode tot lichtpaarse bultjes. Net als in de mond kunnen deze bultjes voor een vervelende jeuk zorgen. Zelfs op de nagels kan het voorkomen.

De oorzaak van OLP

De oorzaak van Orale lichen planus is nog niet duidelijk. Het lijkt erop dat het vaker voorkomt bij het gebruik van bepaalde medicijnen, virussen, stress en als je amalgaam vullingen hebt. In het geval van OLP werkt het immuunsysteem niet zoals het zou moeten. Het valt namelijk lichaamseigen cellen aan in plaats van dat het alleen ziekteverwekkers en andere indringers uitschakelt.

De behandeling van Lichen planus

Helaas is er aan Lichen planus niet te genezen en als het goed is verdwijnt het vanzelf weer. Je kan niet veel meer doen dan symptoom bestrijding, waardoor de klachten verminderen. En natuurlijk kan er gekeken worden naar de mogelijke oorzaak, waarna deze aangepakt kan worden. Heb je last van Lichen planus en veel amalgaamvullingen? Dan is het raadzaam om deze te laten vervangen. Ook kan er gekeken worden naar medicijnen die eventueel gestopt kunnen worden.

Wat je zelf nog kan dan doen?

  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag en gebruik daarbij een zachte tandenborstel. Reinig ook de ruimten tussen je tanden en kiezen en tong voorzichtig
  • Spoel eventueel met een verzachtend mondwater.
  • Vergeet niet dat een gezonde lifestyle van grote invloed is op je mondgezondheid. Zorg voor een volwaardige voeding, verminder stress door meer te ontspannen en beweeg.
  • Breng regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist
  • Als de klachten zeer ernstig zijn dan worden er ook nog wel eens corticosteroïden ingezet. Probeer echter eerst de balans zelf te herstellen.

Bronnen

  • Bäckman K, Jontell M. Microbial-associated oral lichenoid reactions. Oral Dis 2007; 13: 402-406.
  • Issa Y, Brunton PA, Glenny AM, Duxbury AJ. Healing of oral lichenoid lesions after replacing amalgam restorations: a systematic review. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 2004; 98: 553-565.
  • Kurago ZB. Etiology and pathogenesis of oral lichen planus: an overview. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol 2016; 122: 72-80.
  • McCartan BE, McCreary CE, Healy CM. Studies of drug-induced lichenoid reactions: criteria for case selection. Oral Dis 2003; 9: 163- 164.
  • Scully C, Eisen D, Carrozzo M. Management of oral lichen planus. Am J Clin Dermatol 2000; 1: 287-306.
  • Waal I van der, Kwast WAM van der, Wal JE van der. Pathologie van de mondholte. Klinische, röntgenologische, histopathologische en therapeutische aspecten van de meest voorkomende aandoeningen in de mond. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2003.
1 Reactie
  • Wil Fromme
    Geplaatst op 10:35h, 11 november Beantwoorden

    Hoe bepaal je of voedsel Lichen Planus verergerd in de mond.
    Is het tijdens of vlak na het eten dat het pijnlijker word?
    Bij sommige producten als kruiden, specerijen, alcohol merk ik dat onmiddellijk.
    Van chocolade soms, maar meer door de harde stukjes zo als chipjes. Van tomaat, koffie, thee merk ik niets tijdens eten en drinken. Het is mij niet duidelijk of je tijdens het eten of (ook) veel later door opname in o.a. de spijsvertering er last van krijgt.
    of is het een soort allergische reactie die je later pas merkt. Op het internet is het nogal tegengesteld, iets wat mijn kaakchirurg ook als zei. Het kan natuurlijk dat iedereen wat verschillend op voedsel reageert. Maar is het tijdens het eten of veel later.
    Ik, man en 83j, heb met net een paar maanden.

Geef een reactie