Tips voor een mindful benadering van feestelijk tafelen tijdens kerst

De feestdagen brengen vaak een overvloed aan heerlijk eten met zich mee, en het is verleidelijk om jezelf volledig te laten gaan aan de feestdis. Echter, te veel eten kan leiden tot ongemak en een schuldgevoel achteraf. In plaats van onbeheerst te smullen, is het tijd om een meer bewuste benadering van eten te ontwikkelen, zelfs tijdens de meest feestelijke periode van het jaar.

Het feestmaal: Een verleidelijke verleiding

Kerst staat synoniem voor uitbundige diners, kleurrijke lekkernijen en verrukkelijke desserts. De geur van kruidige gerechten vult de lucht en het lijkt bijna onmogelijk om jezelf niet te verliezen in deze smaaksensaties. Hoewel het verleidelijk is om je bord te vullen tot de rand, is het belangrijk om te onthouden dat genieten van eten niet gelijkstaat aan overmatig eten.

De mindful eetrevolutie

Het concept van mindful eten draait om bewustzijn, genieten van elke hap en luisteren naar je lichaam. Hier zijn enkele tips om mindful te eten tijdens de feestdagen:

 1. Neem de tijd: Geef jezelf de ruimte om te genieten van elke hap. Kauw langzaam, minimaal 20 keer en proef de complexe smaken van je maaltijd. Er wordt meer speeksel afgescheiden en dit geproduceerde speeksel bevat stoffen die het gebit beschermen. Dit gestimuleerd speeksel heeft een neutraliserend effect op zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen.
 2. Luister naar je lichaam: Wees bewust van je verzadigingsgevoel. Stop met eten wanneer je tevreden bent, niet wanneer je bord leeg is.
 3. Focus op het moment: Laat afleidingen zoals telefoons en televisies achterwege. Concentreer je op het gezelschap en de smaak van het voedsel. Geniet van je maaltijd en eet met aandacht, mindful en langzaam. Dit zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd. Wat een positief effect heeft op de hoeveelheid en samenstelling van het speeksel. Bij stress is het speeksel meer muceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale vertering van koolhydraten zorgt
 4. Kies bewust: Maak weloverwogen keuzes over wat je op je bord legt. Ga voor een gebalanceerde maaltijd met groenten, eiwitten en koolhydraten.
 5. Geniet zonder schuldgevoel: Laat schuldgevoelens los en geniet van elke hap. Herinner jezelf eraan dat de feestdagen een tijd zijn om te vieren en niet om jezelf te straffen.
 6. Gebruik het acroniem TASTE. Dit staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
  • Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
  • Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
  • Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
  • Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
  • Welk gevoel (emotie) geeft het je?

Het resultaat: een gezonde balans

Door mindful te eten, kun je niet alleen genieten van de feestelijke lekkernijen, maar ook een gezonde balans behouden. Het draagt bij aan een positieve relatie met voedsel en bevordert welzijn. Dus, te midden van alle festiviteiten, laten we samen streven naar een kerst waarin we niet alleen de smaak van het seizoen vieren, maar ook de kunst van mindful eten omarmen. Hierdoor creëren we herinneringen die niet alleen smakelijk zijn, maar ook voedend voor lichaam en geest.

Ook interessant:

Geen reactie's

Geef een reactie