30 nov Mondhygiënist vergoeding – Wat vergoedt je zorgverzekering?
Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees, tandsteen of aanslag hebt op je gebit, verwijst de tandarts je soms naar een mondhygiënist. De mondhygiënist voert dan gebitsreinigingen uit, geeft voorlichting en advies over mondhygiëne en kan preventieve behandelingen uitvoeren.
Bijvoorbeeld door een beschermend laagje aan te brengen op je tanden of kiezen. Maar wordt dat allemaal vergoed door je zorgverzekering? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de vergoeding voor de mondhygiënist door je zorgverzekering.
Mondhygiënist zorgverzekering
Volgens de Rijksoverheid krijgen alleen kinderen tot 18 jaar een vergoeding uit de basisverzekering voor mondzorg, hierin zit ook de mondhygiënist. Ben je 18 jaar of ouder? Dan krijg je alleen een vergoeding als je een aanvullende tandverzekering afsluit.
Aanvullende zorgverzekering mondhygiënist
Als je kiest voor een aanvullende (tand)verzekering, dan moet je weten dat de meeste zorgverzekeraars een maximumbedrag vergoeden voor alle tandheelkundige kosten die je maakt. De maximumbedragen verschillen van 100 tot 1.000 euro of meer per jaar. Verder vergoeden niet alle aanvullende verzekeringen de kosten volledig. Er zijn zorgverzekeringen die slechts 75 tot 80 procent van de kosten vergoeden. Let hier dus goed op als je een zorgverzekering kiest.
Uit onderzoek van het financiële vergelijkingssite www.geld.nl blijkt dat een aanvullende verzekering voor de tandarts het meest populair is onder Nederlanders. Bijna 40 procent van alle verzekerden koos voor een aanvullende tandverzekering, maar dan wel met de kleinste dekking van maximaal 250 euro per jaar. “Dat Nederlanders kiezen voor de kleinste dekking is logisch. Als je niet veel behandelingen verwacht, heb je niet meer dan 250 euro per jaar nodig” zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
Aandachtspunten vergoeding mondhygiënist
Daarnaast zijn er nog een aantal punten die belangrijk zijn om te weten als het gaat over de vergoeding van een mondhygiënist uit je zorgverzekering. Deze zijn als volgt:
- Wordt de mondhygiënist vergoed? Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de mondhygiënist binnen hun aanvullende tandverzekering. Zorg ervoor dat je hier goed op let bij het kiezen van een zorgverzekeraar.
- Vergelijk zorgverzekeraars. De premies van zorgverzekeraars verschillen onderling fors. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering loopt al snel op tot honderden euro’s. Ga daarom zorgverzekeringen vergelijken. Zo zie jij in één oogopslag de goedkoopste zorgverzekering die het beste past bij jouw zorgwensen.
- Is een aanvullende (tand)verzekering het waard? Reken van tevoren goed uit of de premie die je betaalt voor je aanvullende tandverzekering opweegt tegen de vergoeding die je verwacht te krijgen. Is de premie hoger dan de verwachtte vergoeding? Dan kun je beter de kosten van de mondhygiënist zelf betalen.
- Medische selectie mondhygiënist. Sommige verzekeraars hanteren een medische selectie voor uitgebreide tandartsverzekering. Je moet dan een vragenlijst invullen of een verklaring afgeven van je tandarts. Zo weet de zorgverzekeraar dat je gebit gezond is en dat je geen grote behandelingen verwacht. Blijkt het dat je een grote behandeling verwacht te ondergaan? Dan kan dit gevolgen hebben voor je acceptatie.
Zoals je ziet zijn er veel factoren die meespelen bij het kiezen van een zorgverzekering die een mondhygiënist vergoedt. Een zorgvuldige beslissing zorgt ervoor dat je flink wat bespaart.
Volg de tips en doe goed onderzoek, zo vind jij de beste zorgverzekering voor jouw zorgwensen op het gebied van mondzorg.
Gesponsord bericht.
Geen reactie's