Online cursus

Leefstijl & parodontitis

Je bent mondhygiënist en je bent jezelf ervan bewust dat je patiënt meer is dan een mond vol tanden. Dat de algehele vitaliteit en immuniteit van invloed is op de mondgezondheid, zie je dagelijks in de praktijk.

Je wilt graag meer doen voor je patiënten. Je wilt leefstijl onderdeel maken van je behandeling. Je vraagt je alleen af: Hoe begin ik?

Met deze online face-to-face cursus ga je gelijk aan de slag in de praktijk Je leert in 5 modules welke rol leefstijl, voeding en het immuunsysteem spelen bij parodontitis en je krijgt tools om patiënten in beweging te krijgen.

Na deze cursus ben je in staat om iedere patiënt een passend advies te geven omtrent leefstijl dat helpt de mondgezondheid te verbeteren.

Mondgezondheid en leefstijl

Wat is jouw doel als mondhygiënist? Dat je patiënt de kamer verlaat met een schone mond? Of wil je daarnaast ook de patiënt motiveren om de immuun-fitheid te vergroten, met als resultaat gezonder tandvlees? Want dit heeft een relatie met elkaar.

Herken je dit?

  • Je patiënt heeft parodontitis, maar er zit weinig vooruitgang in.
  • Je vindt het lastig om leefstijl in de mondzorgpraktijk in te zetten.
  • Het lukt je niet om de patiënt te motiveren om ook met zijn/haar leefstijl aan de slag te gaan?
  • Je patiënt werpt barrières op om vooral niet te veranderen en je weet niet hoe je daarop moet reageren.
  • Je vindt het lastig te beginnen over overgewicht en ongezonde (eet)gewoontes.

 

Is dit herkenbaar? Dan is deze cursus echt iets voor jou!

Om dit doel te bereiken wil je alle middelen die je hebt inzetten zodat je de patiënt zo goed mogelijk kunt begeleiden en adviseren. Dat leefstijl, waaronder voeding daar een bijzonder grote rol in kan spelen is inmiddels duidelijk. 

Wij Mondhygiënist Yvonne Kort en diëtist Louise Witteman hebben daarom deze unieke cursus ontwikkeld, gericht op de praktijk. De volgende dag kan je gelijk met nieuwe tools aan de slag. Zo kan je jouw patiënten nog beter begeleiden naar een gezondere mond en verbeterde immuun fitheid.

Wat leer ik tijdens de cursus?

Tijdens deze cursus leer je meer over het immuunsysteem en de relatie met voeding, stress, beweging etc. Je krijgt praktische handvatten om direct met de theorie aan de slag te gaan.

Na deze cursus ben je in staat om iedere patiënt een passend leefstijladvies te geven, dat helpt de mondgezondheid te verbeteren.

Je wordt je bewust van de invloed die je zelf hebt op je immuunsysteem en daarmee op je gezondheid. En die invloed is enorm: leefstijl bepaalt voor meer dan 80% of chronische ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten of parodontitis zich ontwikkelen. En het loont als de patiënt hier mee aan de slag gaat: naast een gezonde mond krijgt deze de kans zich beter, fitter, gezonder en gelukkiger te voelen.

Voor wie is de online cursus bedoeld?

Deze online cursus is alleen bedoeld voor mondzorgprofessionals die inzien dat problemen in de mond niet alleen plaque gerelateerd zijn. Mondzorg professionals die verder kijken dan de mond en die de patiënt meer willen begeleiden in het leefstijl traject.

De cursus bestaat uit 5 online bijeenkomsten van 1,5 uur. Na iedere bijeenkomst krijg je een praktijkopdracht mee. Je gaat dus direct met het geleerde in de praktijk aan de slag. Hierdoor gaat de nieuw opgedane kennis leven en leer je jezelf stapsgewijs aan om met leefstijl aan de slag te gaan. Zo oefenen jezelf ook met gedragsverandering.

Module 1. Leefstijl in de spreekkamer

Module 2. Bewegen en roken

Module 3. Gezonde voeding bij parodontitis en diabetes

Module 4. Slaap en ontspanning

Module 5. Gedragsverandering, aandachtspunten en ervaringen

wo 3 september 9.30 uur

In deze laatste module heb je al voldoende theoretische, praktische kennis en mooie tools om direct in de praktijk toe te passen. We bespreken tijdens deze sessie waar je tegen aanloopt bij de implementatie van leefstijl en leren van elkaars ervaringen en oplossingen.

Start cursus

Datum: Start donderdag 16 januari 2025
Locatie: Jouw eigen woonkamer
Accreditatie: 7,5 punten. Wij verwerken de presentie en de punten komen automatisch in jouw dossier bij het KRM.

Prijs: 369 euro

Wil je eerst overleggen?

Twijfel je of deze cursus wel iets voor je is? Heel logisch dat je eerst even wilt kletsen hierover.