Ontstaan ontstekingen in mond door voeding

Ontstaan ontstekingen door voeding?

Weet je dat bijna alle welvaartsziekten gepaard gaan met ontstekingen, ofwel inflammatie? Zo ook gingivitis en parodontitis. Parodontitis is de vergevorderde vorm van tandvlees ontstekingen en dit behoort dus bij de welvaartsziekten. Zou voeding van invloed zijn op deze ontstekingen?

De functie van ontstekingen

Dat we kunnen ontsteken heeft een functie. Het biedt je lichaam een oplossing op het moment dat er bijvoorbeeld een wond aanwezig is. Zonder ontstekingsreactie kan de wond niet genezen. Een acute ontsteking wordt gekenmerkt door vijf symptomen: pijn, roodheid, warmte, zwelling en verlies van functie. Als je wel eens last hebt gehad van een acute ontsteking in de mond, bijvoorbeeld aan een wortelpunt, dan zal je deze symptomen wel herkennen.

Lage graad ontstekingen in de mond

Er kan ook sprake zijn van een acute ontsteking van het tandvlees. Er zijn dan sprake aantal van de kenmerkende symptomen aanwezig. Helaas zijn deze niet aanwezig bij de chronische variant van tandvlees ontstekingen, zoals gingivitis en parodontitis. Een chronische ontsteking is een signaal van een overactief immuunsysteem dat het lichaam wil beschermen. De zogenaamde stille ontstekingen zijn waarneembaar door bijvoorbeeld de concentratie van het ontstekingseiwit C-reactieve protein (CRP) te meten. Daarnaast spelen ook nog allerlei communicatiemoleculen van het immuunsysteem een rol. Het probleem van deze zogenaamde lage graad ontstekingen is dat zij worden geassocieerd met onder andere hart- en vaatziekten, Diabetes en Alzheimer. En daarbij komt dat deze ziekten ook de kans op parodontitis weer vergroten.

Is voeding de oorzaak van lage graad ontstekingen?

Ongeveer 70% van het immuunsysteem huist zich in de darm en deze begint al in de mond. Een belangrijke rol voor het spijsverteringskanaal is de vertering van voeding. Het is dus logisch om te denken dat voeding een essentiële rol speelt in het ontstekingsproces.

Elk voedingsmiddel levert een inflammatoire respons op, maar het ene voedingsmiddel doet dat meer dan de andere. Natuurlijk eten wij tijdens een maaltijd meer dan één voedingsmiddel. Het is dus belangrijk om niet naar de ontstekingsreactie van een specifiek voedingsmiddel te kijken, maar naar een heel voedingspatroon.

Wat de Dieet Inflammatie Index zegt

De Dieet Inflammatie Index (DII) zegt iets over het effect van voeding op de ontstekingswaarden. Maar omdat de reactie van een enkel voedingsmiddel niet zo veel zegt, zijn onderzoekers aan de slag gegaan om complete voedingspatronen in kaart te brengen. Zo blijkt een Fastfood dieet een DII te hebben van +4,07, terwijl dat een mediterraan en het macrobiotische dieet een DII van -3,96 en respectievelijk -5,54 hebben. Een ander opvallend verschil tussen deze voedingspatronen is dat het patroon met een lagere DII ook een lagere energiedensiteit heeft. Het bevat dus minder calorieën per 100 gram, waardoor je minder calorieën binnen krijgt.

Anti-inflammatoire voeding

Hoge suiker- en verzadigde vetinnames laten hogere ontstekingswaarden zien. Vooral bewerkte producten zijn rijk in suiker en verzadigd vet. Gelukkig zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die een lagere ontstekingsreactie laten zien. Wil je het ontstekingsniveau in je lichaam verlagen en met voeding invloed uitoefenen op de ontstekingsreactie? Maak dan meer gebruik van de volgende producten:

  • Voedingsvezels
  • Gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt (Pei R 2018) en kwark
  • Groenten
  • Vis, walnoten en lijnzaadolie

Leestips

Bronnen

  • Pei R (2018), DiMarco DM, Putt KK, e.a. Premeal Low-Fat Yogurt Consumption Reduces Postprandial Inflammation and Markers of Endotoxin Exposure in Healthy Premenopausal Women in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2018 May 15
  • Seidu A (2018), Dongsheng C, Guixin Q, e.a. Interactions of dietary fiber with nutritional components on gut microbial composition, function, and health in monogastrics. Curr Protein Pept Sci. 2018 May 7
  • Shivappa N (2014), Steck SE, Hurley TG. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014 Aug; 17(8): 1689–1696
  • Chee B, Park B, Fitzsimmons T, Coates AM, Bartold PM. Omega-3 fatty acids as an adjunct for periodontal therapy-a review. Clin Oral Investig. 2016 Jun;20(5):879-94

Geen reactie's

Geef een reactie