21 aug Op deze simpele manieren houd jij je mond gezond
Je gebit is niet iets waar je dagelijks over nadenkt. Je gebruikt hem goed en je verzorgt hem waarschijnlijk door een paar keer per dag tanden te poetsen. Standaard routine. Vaak merk je pas goed dat je een gebit hebt, wanneer er iets mis mee is. Wanneer je bijvoorbeeld pijn hebt bij het drinken van koude dranken of het eten van een ijsje. Of wanneer je tandvlees heel erg ontstoken is. In dergelijke gevallen ben je zeker bewust van je gebit en weet je ook hoe belangrijk het is om je gebit gezond te houden. Maar hoe houd jij je gebit dan zo gezond mogelijk, zodat je de kans op gebitsproblemen minimaliseert?
Controles zijn belangrijk
Je weet ongetwijfeld dat het aangeraden wordt om twee keer paar jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Maar wist je dat veel mensen zich niet aan die regel houden? Omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor de tandarts, het niet kunnen betalen of omdat ze het simpelweg vergeten. Ook wanneer je vrijwel nooit klachten hebt, is het aan te raden om regelmatig voor een controle naar de tandarts te gaan. Anders kunnen de problemen oplopen.
Ook wanneer je een kunstgebit hebt, is controle overigens nog heel belangrijk. Ben je van plan om binnenkort een kunstgebit te nemen? Klik dan op de volgende hyperlink voor meer informatie over de kunstgebit kosten.
Tandvleesverzorging is belangrijk
Tandvleesverzorging is minstens zo belangrijk als het verzorgen van je tanden en misschien nog wel belangrijker. Want wist je dat een slechte tandvleesverzorging veel problemen met zich meebrengt? In de eerste plaats kun je dan te maken krijgen met ontstoken tandvlees. Meestal gaat dit bloeden en je kunt er ook flink last van hebben wanneer je het aanraakt. Is je tandvlees ernstig ontstoken? Dan voel je het zelfs wanneer je het niet aanraakt.
Een beginnende tandvleesontsteking moet snel behandeld worden, want anders kun je te maken krijgen met parodontitis. Dit is een vergevorderde tandvleesontsteking die ervoor kan zorgen dat je tanden los gaan zitten. Op de lange termijn kunnen ze dan zelfs uitvallen. En daarnaast kunnen er nog ergere dingen gebeuren. Zo is ook gebleken dat ontstoken tandvlees op de lange termijn tot hartproblemen kan leiden. Dit komt doordat de bacteriën in de mond ook in de bloedbaan komen.
Zo min mogelijk suiker en zuur
Je bent vast op de hoogte van het feit dat suiker heel slecht voor je lichaam is. Mensen die te veel suiker eten, zijn vaker vermoeid en je kunt ook te maken krijgen met flinke darmklachten, overgewicht, levervetting en ga zo maar verder. En daarnaast zorgt suiker ook voor tandbederf. Je hebt met suiker sneller last van gaatjes. Zeker wanneer je frisdrank met suiker drinkt. Ook light is overigens niet goed. Frisdrank zonder suiker bevat namelijk ook veel zuur.
Lees meer
- 7 tips voor gezond tandvlees en een gezond hart
- Heb jij parodontitis? Jouw tandvlees krijgt een cijfer! (DPSI)
Gesponsord bericht.
Geen reactie's