Recept: Pepernoten 2.0 voor sinterklaas

De winkels liggen al geruime tijd vol met allerlei zoetwaren voor sinterklaasavond. Helaas worden er in deze producten veel suiker verwerkt en dit is niet goed voor het gebit. Dit kan natuurlijk gezonder, maar dan moet je zelf de keuken in gaan. Ook dit jaar ben ik weer de keuken ingedoken voor een lekker alternatief op de kruid- / pepernoten die in de winkels liggen. Wil jij ook zelf pepernoten maken? Lees dan snel verder!

Waarom we beter minder suiker kunnen eten

De lekkernijen voor sinterklaas bestaan voor het overgrote deel uit geraffineerde suikers en dat kan anders. Dit jaar gaan we genieten van pepernoten met minder ingrediënten en juist meer voedingswaarde. Wat is nu eigenlijk het probleem van die suikers? Het wordt echt overal in verwerkt. We krijgen vandaag de dag dus veel te veel suiker binnen en dit heeft effect op onze gezondheid.

 • Cariës (gaatjes) ontstaan doordat bacteriën in de mond leven op suikers uit onze voeding. Deze bacteriën produceren een zuur waardoor het tandglazuur aangetast wordt en er gaatjes ontstaan
 • Als je veel suikerrijke voeding eet wordt je gevoeliger voor de infectieziekten gingivitis en parodontitis. Een suikerrijke voeding kan het immuunsysteem onderdrukken waardoor je vatbaarder bent voor infecties
 • De opname van calcium en magnesium vermindert door een tekort aan chroom. Hierdoor is de kans groter dat een tandvleesontsteking zich uitbreidt richting het kaakbot waardoor er parodontitis ontstaat
 • Tongbeslag wordt onder andere veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Deze schimmel groeit bij een hoge suikerconsumptie

Daarnaast worden hoge bloedsuiker niveaus geassocieerd met welvaartsziekten. Ook glucose-fructosestroop kan bij een hoge consumptie leiden tot een verhoogde bloeddruk en overgewicht. Alle reden om de suikerinname te verminderen lijkt me.

Ingrediënten pepernoten

De voordelen van dadels

Om gezondere pepernoten te maken gebruiken we dadels als zoetmiddel. Door het gebruik van dadels is de uiteindelijke hoeveelheid suiker in deze zelfgebakken pepernoten veel minder dan de variant die in de winkel ligt. Daarnaast heeft het eten van gedroogd fruit zelfs mogelijk voordelen voor ons gebit.

 • Verschillende micronutriënten hebben een positief effect op de gezondheid van het gebit. Zo bevatten dadels de mineralen kalium, magnesium, calcium, fosfor en choline. Deze hebben een positief effect op de mondgezondheid.
 • Gedroogd fruit, waaronder dadels bevatten antimicrobiële stoffen.  Deze zorgen voor een gezonde mond- en darmflora
 • Gedroogd fruit bevat veel vezels en dit is de voedingsbodem van onze gezonde flora
 • Op dadels moet je goed kauwen en kauwen zorgt voor de productie van meer speeksel. In dit speeksel zitten spijsverteringsenzymen die de koolhydraten al in de mond kunnen verteren. Het gestimuleerde speeksel heeft ook een reinigende functie. Tijdens het kauwen op een pepernoot of dadel wordt je gebit dan ook meteen een beetje gereinigd.

Kastanjemeel een lekker alternatief voor tarwemeel

Kastanjemeel is een zoet alternatief voor tarwemeel. De kastanje is een noot die zijn energie voornamelijk als zetmeel opslaat in plaats van olie, zoals andere noten.

Je zou denken dat het om een nieuw soort product gaat. Echter, tot de komst van de aardappel en maïs waren kastanjes een onmisbaar levensmiddel in bergachtige gebieden in Italië en Frankrijk. In Italië is de Castagnaccio (kastanjekoek) een hele bekende lekkernij.

Pepernoten, natuurlijk gezoetNatuurlijke gezoete pepernoten

Ingrediënten

100 gram amandelmeel (ik gebruikte 50 gram amandelmeel en 50 gram hazelnootmeel)
100 gram kastanjemeel of boekweitmeel
1 el koek- / speculaaskruiden
2 tl kaneel
6 eetlepels kokosmelk
4 volle eetlepels kokosolie (gesmolten)
50 g dadels (Medjool dadels)
Snuf zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 150 graden
 • Week de dadels even in kokend water
 • Meng het amandelmeel en kastanjemeel met de koekkruiden in een kom
 • Pureer de dadels met de kokosolie en het kokosmelk tot een glad geheel
 • Maak een kuiltje in het meel en voeg al roerend de dadelpuree toe
 • Kneed alles tot een deegbal
 • Is je deegbal te droog? Doe er dan nog wat kokosmelk bij
 • Pluk nu iedere keer wat deeg van de bal en rol er een pepernoot van
 • Leg de pepernoten op een met bakpapier beklede bakplaat
 • Bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven

Wil je de komende feestdagen genieten van nog meer gezonde recepten ? Dan is Gezond Feesten van Amber Alberda misschien iets voor je.

Tips

SumoMe

Geen reactie's

Geef een reactie