Brownie voordelen kokosmeel

Recept: chocoladebrownie

Het is bijna weekend, dus tijd om iets lekkers te bakken waar je de komende dagen van kan snoepen. Dit keer maken we een chocolade brownie. Wie houdt daar nu niet van? Het voordeel van zelf bakken is dat je precies weet wat er in je gerecht gaat. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze brownie?

De voordelen van cacao

Een brownie is geen brownie als er geen cacao in zit. En het fijne van cacao is dat het een aantal gezondheidsvoordelen bevat. Er zitten bijvoorbeeld heel wat antioxidanten in, waaronder flavonolen. Deze beschermen je tegen veroudering, ontstekingen (denk aan tandvlees…) en kanker. En of dit nog niet genoeg is, heeft cacao ook een gunstig effect op de bloeddruk. Daarnaast kan het je LDL-cholesterol verlagen en het HDL-cholesterol verhogen.

Dit neemt niet weg dat je onbeperkt chocolade kan eten, want de gezondheidsvoordelen van chocola gelden alleen als er meer dan 70% cacao in zit. En je hebt maar een klein beetje chocola nodig om de gezondheidswinst te boeken.

De voor- en nadelen van dadels

Dadels zijn vandaag de dag erg populair. De vrucht komt oorspronkelijk uit het noorden van Afrika. De voordelen van dadels zijn de grote hoeveelheden vezels, die er voor zorgen dat ze obstipatie tegen gaan. Een ander voordeel van vezels is dat je er goed op moet kauwen. Dit stimuleert de afgifte van speeksel en spijsverteringsenzymen. Een andere stof die veelvuldig in dadels voorkomen zijn de zogenaamde fytonutriënten. Dit zijn bio-actieve stoffen die onderverdeeld kunnen worden in verschillende groepen.

Weetje: Fytonutriënten vormen vaak de basis voor medicijnen. Zo werd aspirine vroeger gemaakt van wilgen.

Let wel op welke dadels je koopt, want die in Nederland verkocht worden zijn vaak gesuikerd. En als je de verse dadels kan bemachtigen is het raadzaam om er niet te veel van te eten, want ook de natuurlijke suikers hebben een nadelig effect op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het gebit niet heel erg blij met te veel suikers, alhoewel de grote hoeveelheid vezels er weer voor kan zorgen dat er voldoende speeksel aangemaakt wordt. En dit zogenaamde gestimuleerde speeksel heeft een goed reinigend effect op het gebit.

Brownie met meer vezels

In plaats van een meel van granen gebruiken wij voor deze brownie kokosmeel. Kokosmeel is kokosrasp waar het vet van verwijderd is. Je houdt dan eigenlijk alleen de vezel nog over. Deze vezels werken stabiliserend op de bloedsuikerspiegel en ze zijn ontstekingsremmend en antiviraal.

Ben je geïnspireerd geraakt door alle voordelen van de ingrediënten? Zorg dan dat je alles in huis haalt om dit weekend eens lekker de keuken in te duiken.

Chocolade brownie

Ingrediënten

1/3 cup kokosmeel
1/4 cup cacao poeder
1/4 theelepel baking soda
1/4 cup cacao nibs
1 theelepel vanillepoeder
Snufje zout
2 eieren
120 ml kokosmelk
8 dadels
1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng alle droge ingrediënten in een kom
  • Doe vervolgens de eieren, kokosmelk, dadels en het citroensap in een blender
  • Pureer tot een glad geheel
  • Giet het beslag bij de droge ingrediënten en meng alles tot een glad deeg
  • Giet het deeg in een ingevet cakeblik
  • Bak de brownie 30 minuten in de voorverwarmde oven

Geniet van deze heerlijkheid!

Leestip

Geen reactie's

Geef een reactie