Het recept voor een lekker en simpel kerstdiner.

Ben jij er al uit wat je met kerst gaat eten? Of heb je geen zin om zelf in de keuken te staan en bestel je een dinerbox bij één van de restaurants die hun deuren hebben moeten sluiten?

Een simpel kerstdiner

Ik hou van lekker eten, maar ik hou er niet van om lang in de keuken te staan. Daarom heb ik een kerstdiner bedacht dat makkelijk te bereiden is en natuurlijk uit verse ingrediënten bestaat. Alleen de kalkoen vergt wel wat meer bereiding, maar in principe doet de oven het grootste deel van het werk. Het diner bestaat uit:

  • Halfgegaarde zalm met kruidensaus
  • Gevulde kalkoen met groenten
  • Zelfgemaakte brownie

 

Voorgerecht: Halfgegaarde zalm

Het voorgerecht bestaat dit jaar uit zalm met een heerlijk en zeer makkelijk te bereiden kruidensausje. Dit voorgerecht is een waar feestje op je bord en uitermate geschikt voor een feestelijke gelegenheid, zoals kerst. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Nog eenvoudiger van Pascalle Naessens.

Ingrediënten (4 personen)

300 g zalmfilet zonder vel
60 g zongedroogte tomaten
1 bosje bieslook
2 handjes pijnboompitten
Balsamicoazijn
Olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de zalm in een overschaal en kruid met peper en zout. Leg er de pijnboompitten naast en zet 6 minuten in de oven.
  • Hak de zongedroogde tomaatjes en de bieslook fijn. Doe er een scheut flinke olijfolie en balsamicoazijn bij en kruid met peper en zout.
  • Haal de zalm uit de oven en hak de pijnboompitten grof. Meng ze door de tomatensaus.
  • Leg nu een stukje zalm op een bord en lepel er wat saus over.

 

Hoofdgerecht: Gevulde kalkoen met groenten

Als hoofdgerecht eten wij dit jaar traditiegetrouw een gevulde kalkoen. Ik serveer de kalkoen met verschillende soorten groenten. Bij ons op tafel komen haricot verts, gestoomde broccoli en een heerlijke salade. Genoeg keuze dus.

Ingrediënten

1 hele kalkoen. Reken ongeveer 350 g kalkoen per persoon.
50 g roomboter (op kamertemperatuur)
1 bosje tijm (10 gram)
peper en zout
1 sinaasappel (biologisch)
Optioneel: 40 gram noten (walnoten, amandelen en hazelnoten) en 1 appel

Bereiding botervulling

  • Rasp de schil van de sinaasappel
  • Meng de boter met sinaasappelrasp, 2 eetlepels geplukte tijmblaadjes, peper en zout

Bereiding kalkoen

  • Verwarm de oven voor op 120 graden
  • Haal de kalkoen uit de koelkast en verwijder de touwtjes.
  • Smeer de kalkoen aan de binnen en buitkant in met de boter
  • Doe stukjes sinaasappel, noten en stukjes appel in de borstholte
  • Leg de kalkoen op zijn borst op een rooster waar een braadslede of bakplaat onder kan.
  • Controleer de kalkoen na een uur met een vleesthermometer. De temperatuur moet uiteindelijk 70 graden zijn. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 uur
  • Controleer vervolgens ieder half uur en bedruip de kalkoen met sappen die in de braadslee of op de bakplaat terecht zijn gekomen.
  • Als de kerntemperatuur van de kalkoen overal 70 graden is, dan mag hij uit de oven. Dek hem af en laat 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven vervolgens voor op 260 graden en zet de kalkoen nog 10-15 minuten in de hete oven totdat hij een mooie bruine kleur heeft.
  • Serveer de kalkoen met verschillende soorten groenten

 

Nagerecht: Zelfgemaakte brownie

Als toetje maken wij dit jaar een brownie. Deze kan je serveren met zelfgemaakte slagroom en een klein beetje ijs. Ik vind hem zelf heel lekker, net als mijn dochters Lise en Mirte. Ook als je allergies bent voor noten, zijn dit de perfecte brownie’s. Ze zijn namelijk noten-vrij.

Ingredienten (voor 1/2 brownieblik)

1/3 cup kokosmeel
1/4 cup cacaopoeder
1/4 tl baking soda
Vanillepoeder en zout
2 eieren
1/2 cup(120 ml) kokosmelk
1 el citroensap
8 medjool dadels
1/4 cup cacaonibs

Benodigdheden: een blender

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de dadels met kokosmelk, eieren en citroensap in een blender. Meng het tot een egaal geheel.
  • Giet het mengsel in een beslagkom en meng er het kokosmeel, cacaopoeder, vanillepoeder, bakingsoda en zout door.
  • Roer tot een glad beslag.
  • Als laatste roer je er de cacaonibs doorheen.
  • Stort het beslag in een ingevet bakblik en zet 30-40 minuten in de voorverwarmde oven

Fijne kerstdagen en geniet van je kerstdiner!!

 

Tips

Geen reactie's

Geef een reactie