Tomaten groenten soep voor gezonde darmen en tandvlees

Recept: Tomaten-groentensoep voor gezonde darmen en gezond tandvlees

Gezonde darmen hebben een relatie met gezond tandvlees en vezels spelen hierbij een belangrijke rol. Bruine boterhammen met kaas zijn lekker hoor, maar het is wel een beetje eenzijdig eten. Daarnaast zijn er heel veel andere manieren om meer vezels en essentiële nutriënten binnen te krijgen.

Waarom zijn groenten zo gezond voor je?

Groenten zijn gezond. Daar zijn eigenlijk alle voedingswetenschappers het wel over eens. Dat komt vooral omdat groenten een hoge nutriëntdichtheid hebben. Dit wil zeggen dat er veel voedingsstoffen per 100 gram in groenten zitten als je het vergelijkt met aantal calorieën dat ze leveren. In groenten vindt je verschillende vitamines, zoals vitamine C, betacaroteen, vitamine B2, foliumzuur, vitamine E, K en ook mineralen. Hiervan spelen de mineralen calcium en magnesium een belangrijk rol bij de gezondheid van je gebit.

Vezels voor je gezondheid

Natuurlijk mogen we ook de vezels niet vergeten. Ze bevatten met name oplosbare vezels en deze kunnen in de darmen door bacteriën worden omgezet, waardoor de spijsvertering verbetert en ze hebben een gunstig effect op je afweersysteem. Door vezels te eten stimuleer je een gezonde mond- en darmflora. Een ander voordeel van vezelrijke voeding is dat je er op moet kauwen. Hierdoor wordt de speekselproductie gestimuleerd en dit gestimuleerde speeksel werkt reinigend en beschermd je tanden en kiezen tegen de inwerking van zuren.

Hoeveel groenten moet je eten?

De gezondheidsraad zegt dat je 250 gram groenten per dag moeten eten. Haal jij dat wel? Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders veel minder eten. Wil jij optimaal profiteren van groenten, dan zou ik zelfs naar 400 gram per dag gaan. Dat wil zeggen een portie groenten bij de lunch en avondmaaltijd. Eet bijvoorbeeld eens een keer soep bij je lunch,

Tomaten-groentesoep

Ingrediënten (2 personen)

400 gram soepgroenten
1 blikje tomatenblokjes
1/2 liter water
1 eetlepel kerriepoeder
Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Doe een scheut olijfolie in een pan en roerbak hierin de groenten 5 minuten
  • Voeg de tomatenblokjes en kerriekruiden toe en roer goed door
  • Schenk het water er bij en laat alles in ieder geval 10 minuten pruttelen
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.

Tip

Wil je er een volledige lunch van maken? Serveer dan met gehaktballetjes of voor een vegetarische variant met geroosterde pijnboompitten.

Leestips

 

Geen reactie's

Geef een reactie