Recept: Heerlijk, voedzame granola

Weet jij soms even niet meer wat voor ontbijt je zal eten? Deze granola is zeker een aanrader. Niet alleen over fruit of yoghurt is het heerlijk, want een handje granola tussendoor is ook een lekkere snack.

Wat is granola?

Granola is een mix van geroosterde noten, zaden en pitten die op een natuurlijke manier gezoet zijn. Het lijkt op muesli, maar is heerlijk krokant. Granola zit boordevol vezels, vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Het is heerlijk om te eten bij het ontbijt, tijdens de lunch of als tussendoortje. Gebruik het in je yoghurt, over vers fruit of over een salade. Of geniet van een handje granola als snack.

Deze gezonde granola is zowel graan-,  suiker- als zuivelvrij. Het bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een sterk gebit en gezonde tandvlees. De granola wordt gemaakt van onder andere verse noten en pitten. Deze producten bevatten veel vitamines,  mineralen en gezonde vetten die je (mond)gezondheid kunnen ondersteunen.

De gezonde voedingsstoffen op een rij

  • Gezonde vetten, zoals omega 3, 6 en 9. Deze vetten zijn van belang voor het reguleren van een ontstekingsreactie. Omega 9 is hierin neutraal en omega 6 is een ontstekingsstarter, terwijl dat omega 3 een ontstekingsremmer is. Een juiste balans tussen omega 6 en omega 3 in het lichaam zorgt voor een goede gezondheid van het tandvlees. Walnoten bevatten de meeste omega 3 vetzuren van alle noten.
  • Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen van onze lichaamsweefsels en dus ook van de weefsels in de mond. Noten zijn een goede bron voor eiwitten.
  • B-vitamines waarvan vitamine B2 en foliumzuur zorgen voor een goede bescherming van het slijmvlies tegen pathogene (schadelijke) bacteriën.
  • Vitamine E is een antioxidant en beschermt de lichaamscellen. Ook draagt het bij aan een goed werkend immuunsysteem.
  • Calcium is betrokken bij de ontwikkeling van de botten, tanden en kiezen. 99 % van de calciumreserves is hierin opgeslagen. Calcium werkt samen met vitamine D en vitamine K.
  • Magnesium is nodig voor gezond tandvlees.
  • Selenium is een antioxidant en het is belangrijk voor de groei en het goed functioneren van hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem.
  • Zink is betrokken bij de bufferende werking van zuren in speeksel en het is van belang voor een goede smaakgewaarwording. Een tekort aan zink kan leiden tot smaakverlies en het leidt tot een vertraagde wondgenezing en immuniteit. Hierdoor neemt de kans op infecties en tandvleesontstekingen toe.
  • Koper heeft samen met vitamine C en zink een positief effect op het immuunsysteem.

Wil je thuis aan de slag en zelf een granola maken? Hieronder vindt je een simpele aangepaste versie van het originele recept.

Oergranola making of

Ingrediënten

275 gram gemengde noten
80 gram zaden en pitten
40 gram kokosrasp
4 eetlepels raw honing
3 eetlepels gesmolten kokosolie
1-2 theelepels kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 130 graden.
Hak de noten grof in een keukenmachine.
Mix honing met kokosolie en kaneel.
Doe de noten in een kom, schep zaden pitten en kokosrasp er door. Meng de honing met kokosolie door het noten mengsel. Spreid uit over een bakplaat en bak 45 min in de oven. Schep om de 15 minuten door.

Eet smakelijk!

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie