Review: Het energieke vrouwen voedingskompas

Het energieke vrouwen voedingskompas is geschreven door Marjolein Dubbers. Zij biedt met dit boek een schat aan kennis en waardevolle tips voor vrouwen die energiek door het leven willen gaan. De tips helpen niet alleen om fitter te worden, want een hormonale balans is ook nodig voor een mond zonder tandvleesproblemen.

Het gezicht achter de Energieke Vrouwen Academie

Marjolein Dubbers is het gezicht achter de website Energieke Vrouwen Academie. Ze richtte deze site op voor vrouwen die op weg zijn naar meer vitaliteit en een goede gezondheid. Inmiddels heeft ze ontzettend veel vrouwen geïnspireerd om hun leefstijl aan te passen.

Marjolein kwam op haar 52ste thuis te zitten met een flinke burn-out. Het besef kwam dat ze altijd bezig was geweest met doelen van anderen, maar wat wilde ze zelf graag? Marjolein wilde haar leven snel weer op de rit krijgen en ze ging op internet op zoek naar meer informatie over de klachten die ze had. Ze ging zich verdiepen in hormonen en voeding en kwam er achter wat een vrouwenlichaam aan vitamines en mineralen nodig heeft om goed te functioneren. Om haar kennis te verbreden volgde ze een opleiding tot vitaliteitscoach en ze haar praktijk en website de Energieke Vrouwen Academie.

Het Energieke Vrouwen Voedingskompas

Het boek bestaat uit twee delen. In deel 1 lees je wat hormonen zijn en je ontdekt de belangrijkste hormonen in je lichaam. De hormonen worden uitvoerig besproken en je leest hoe ze met elkaar samenwerken. Er wordt uitgelegd welke symptomen er bij een hormonale disbalans horen. Zo kan je zelf bekijken welke hormonen er bij jou mogelijk uit balans zijn. Ook vindt je in dit deel enkele tips waar je al mee aan de slag kunt gaan.

Basisprincipe: Eerst voeding erin, daarna vulling en vervuiling eruit

Deel 2 bestaat uit het basisprincipes en de zeven richtingsaanwijzers van het Voedingskompas. De onderwerpen van de richtingaanwijzers zijn divers. Denk bij voorbeeld aan:

 1. Eet en drink zoals de natuur het ons geeft
 2. Wees niet bang voor gezonde vetten
 3. Pioniers eten volop plantaardig

Om de kennis in de praktijk te brengen deelt Marjolein enkele van haar favoriete recepten in het boek.

Goed voor je mond?

Gezondheid begint in je mond…. en natuurlijk in de darmen. Als je darmen niet goed functioneren raakt je lichaam, inclusief je hormoonhuishouding verstoord. Een gezonde darm is nodig is nodig om je te voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Een darm die niet goed functioneert kan leiden tot allerlei, vaak onbegrepen klachten. Denk hierbij aan allerlei huidproblemen (aften), allergieën, maar ook auto-immuunziekten en stemmingswisselingen.

Andersom geldt dat er meer ontstekingen in de mond aanwezig zijn als de hormoonhuishouding (langdurig) uit balans is. Problemen in de mond zullen zich sneller openbaren en er is sprake van een sneller ziekteverloop bij parodontitis. Zo zijn een verstoring van de insuline-huishouding, stresshormonen en de schildklier zichtbaar in de mond.

Hormonen bepalen voor een groot deel je gezondheid, vitaliteit en uitstraling!

Symptomen van hormonen uit balans

Hoe weet je of jij de tips en adviezen uit dit boek goed kunt gebruiken? Misschien herken je één van onderstaande symptomen wel. Grote kans dat jouw hormonen een boost kunnen gebruiken.

 • Langdurige vermoeidheid
 • Pijnlijke gewrichten
 • Droge huid, haren, slijmvliezen
 • Hongerig gevoel / de hele dag door behoefte aan eten
 • Vermoeid na een maaltijd
 • Vocht vasthouden
 • Slaapproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Moeite met focussen

Wat vind ik leuk aan dit boek

Dit boek biedt een brede kijk op gezondheid met als invalshoek de balans in je hormoonhuishouding. Hormonen hebben als taak de gezondheidsbalans te bewaren en ze proberen alles in het lichaam harmonieus te laten verlopen. Je lichaam weet heel goed hoe het deze balans kan bereiken. Ieder moment is er wel een factor die de balans een beetje verstoord. Dit is helemaal niet erg, want er zijn veel hormonen aan het werk die weer een nieuwe balans weten te vinden. Problemen ontstaan op het moment dat er langdurig te veel of te weinig hormonen actief zijn. Om dit te voorkomen biedt het Energieke Vrouwen Voedingskompas verschillende tips en aanbevelingen om jouw te helpen je hormonen te ondersteunen. De tips worden vergezeld met een aantal heerlijke recepten. Zo wordt het makkelijker voor je om de adviezen in de praktijk toe te passen. Wat denk je bijvoorbeeld van een antiburn-out supersap, knapperige bloemkoolpizza of de maca magic.

Het is een duidelijk geschreven verhaal en een aanrader voor iedereen die meer wil weten over een aantal belangrijke hormonen. En ja, een goede hormoonhuishouding is ook belangrijk als je een mooie en gezonde lach wilt!

Hormonen zijn instrumenten in jouw orkest


Meer informatie over de relatie tussen voeding en mondgezondheid lees je hier

Geen reactie's

Geef een reactie