Video: Stap voor stap de rager gebruiken

Je bent op controle bij de tandarts geweest. De tandarts zag dat het tandvlees tussen de tanden en kiezen iets ontstoken was en het wordt daarom tijd dat je naast de tandenborstel ook iets gaat gebruiken om interdentaal te reinigen. Op naar de drogist dus. Eenmaal in de drogisterij zie je een groot schap met allerlei hulpmiddelen waar je het gebit mee kan reinigen. De twijfel slaat toe. Hoe kan je uit zo’n groot assortiment een geschikt hulpmiddel kiezen?

Wat ga je kiezen?

Het is maar goed dat er zo veel verschillende producten bestaan die je kan gebruiken om het gebit schoon te maken. Geen enkel gebit is namelijk hetzelfde. Bij iedereen staan de tanden en kiezen anders in de kaak. Hierdoor zijn er verschillen in de grootte van de ruimtes tussen de tanden en kiezen (interdentale ruimten) en dit is weer van invloed op de reinigingsmethode die je gebruikt.

Welke interdentale hulpmiddel gebruik jij?

Om tussen de tanden en kiezen te reinigen kan je kiezen uit flossdraad, stokers of ragers. Wat je kiest hangt af van jouw gebit. Staan je tanden en kiezen heel erg dicht tegen elkaar aan, dan zou het kunnen dat je er alleen een flossdraadje door krijgt. Misschien lukt het ook al wel om een dun stokertje te gebruiken. Zijn de interdentale ruimten groot, dan kan je het beste voor een rager, ook wel een interdentaal borstel genoemd, kiezen.

Aan de slag met de rager

Ragers zijn in meerdere maten te koop. Ze zijn er al vanaf 1,9 mm en de grootste rager is 12 mm.

Hoe? Ik laat het je zien!

Een rager is dus een uitstekende manier om er interdentaal je gebit mee te reinigen. Hiervoor is het wel van groot belang dat je er een van het juiste formaat gebruikt. Vraag bij je volgende bezoek aan de tandarts of mondhygiënist dus even welke maat rager voor jou het best passend is!
Gebruik je liever een tandenstoker? Zo doe je dat>>

Koop je ragers bij kiesrijk.nl>>

5 Reactie's
 • Marleen
  Geplaatst op 16:40h, 16 februari Beantwoorden

  Beste,
  In het bovenstaande filmpje zeg je dat je de rager tussen tand en tandvlees in moet brengen. Dat lijkt me niet helemaal correct, want je gebruikt de rager tussen de tanden, of bedoel je wat anders misschien?
  Hartelijke groet,
  Marleen

  • Yvonne
   Geplaatst op 18:18h, 10 maart Beantwoorden

   Bedankt voor je reactie Marleen. Ik zal er nog eens kritisch naar kijken.

 • Valentina
  Geplaatst op 21:40h, 29 juli Beantwoorden

  Goede filmpje zeg! Zeer informatief en erg duidelijk, bedankt!

 • Sander
  Geplaatst op 14:41h, 25 november Beantwoorden

  Wat is het merk/type van de houders op foto?

  • Yvonne
   Geplaatst op 14:22h, 28 november Beantwoorden

   Dat zijn de ragers van interprox. De houder is echter vernieuwd, dus ze zien er tegenwoordig wel anders uit.

Geef een reactie