Stralend de dag door dankzij groente en fruit

Topmodel Doutzen Kroes weet al langer dat het eten van groente en fruit belangrijk is om in shape te blijven. Wil  jij ook zo energiek en stralend voor de dag komen als Doutzen? Gebruik deze groente en fruit als basis voor iedere maaltijd want naast dat je heerlijke gerechten kunt maken met deze ingrediënten, is het ook nog eens hartstikke gezond!

Waarom we groente en fruit nodig hebben

Groenten en fruit leveren veel vitamines en mineralen. Vitamines zijn werkzame stoffen die in kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen en ze hebben een specifieke functie in ons lichaam, maar ze kunnen niet of nauwelijks door het lichaam zelf aangemaakt worden. Mineralen vervullen ook belangrijke functies binnen lichaam. Je hebt ze nodig als bouwstof voor het skelet (de botten), maar ze spelen ook een rol bij de stofwisseling en de bouw van cellen, lichaamsweefsels en hormonen. Mineralen kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, waardoor je ze uit de voeding moet halen.

Naast vitaminen en mineralen zijn groenten en fruit ook een belangrijke bron van vezels. Deze vezels heb je onder andere nodig voor een goede stoelgang en ze helpen ook mee bij het voorkomen van diabetes, overgewicht en dikke darmkanker. Vooral granen staan bekend om de voedingsvezels, maar groenten en fruit zijn eigenlijk een veel efficiëntere bron. Ze leveren 2 tot 8 keer meer voedingsvezels bij een gelijke hoeveelheid aan calorieën. Wil je gewicht verliezen dan kan je beter voor groente en fruit kiezen om een gelijke hoeveelheid vezels binnen te krijgen maar wel minder calorieën. Om voordeel te hebben van alle voedingsstoffen is het zaak om goed te variëren en verschillende soorten groenten en fruit te eten.

Hoe eet ik meer groenten / fruit op een dag?

3 Overheerlijke gerechten die ook nog eens gemakkelijk klaar te maken zijn:

Smoothie met spinazie als ontbijt

Smoothie met spinazie als ontbijt

1. Ontbijt met een groene smoothie

Een smoothie is een geschikte manier om meer groenten en fruit te eten. Probeer de Easylicious Melon, afkomstig uit het boek ontbijtsmoothies van Culicool eens als ontbijt.

Ingrediënten

  • ¼ meloen, handvol spinazie, 200 ml water
  • Optioneel: 2 ijsklontjes

Bereiding

Snij de meloen in stukken, verwijder de pitten en snij de schil eraf. Doe samen met de spinazie en het water in de blender. Blend het geheel tot een egale groene massa. En, klaar! Afhankelijk van hoe dik je de smoothie wilt, pas je de hoeveelheid water aan. Schenk de Easylicious Melon in twee grote glazen. Enjoy samen met iemand of bewaar een glas voor een ander moment.

2. Salade als lunch

Neem in plaats van een boterham kaas eens een heerlijke salade als lunch mee. Neem als basis een zak gemengde sla of rauwkost en vul dit aan met stukjes kip en ananas. Giet er net voordat je gaat eten een dressing van olijfolie, citroensap en kerriepoeder over. De lunchsalade neem je makkelijk mee in een weckpot en eventueel een koeltas.

3. Snelle soep

Soep is een andere manier om meer groenten te eten. Je kunt soep as lunch eten, maar het is ook een lekker voorgerecht. Soep maken hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Overheerlijke courgette prei soep

Overheerlijke courgette prei soep

Courgette prei soep – 2 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette, in stukken
  • 1 prei, in stukken
  • 1 ui, in stukken
  • 1 teentje knoflook, in stukjes
  • Stukje verse gember
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Water

Bereiding

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui met knoflook en de verse gember. Doe vervolgens de prei en courgette erbij en roerbak het geheel kort. Voeg nu zo veel water toe zodat de groenten net niet helemaal onder staan. Kook de soep 15 minuten en pureer het geheel. Breng de soep op smaak met peper en zout en serveer. Als je soep als lunch wilt eten dan is het raadzaam om er iets van vis, kip of ei bij te eten.

Conclusie

Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op jouw specifieke behoefte aan vitaminen en mineralen. Factoren die meespelen zijn onder andere ziekte, stress, roken, en lichaamssamenstelling. Aangezien we in een stressvolle maatschappij wonen kan iedereen dus wel wat meer groenten en fruit gebruiken.

Er zijn richtlijnen opgesteld voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines, mineralen en vezels. Deze aanbevolen hoeveelheid is er op gericht om ernstige ziekten door tekorten te voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat deze aanbevelingen geschikt zijn voor ieder individu. Als je meer wilt dan het voorkomen van tekorten dan zul je meer moeten eten dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Neem als basis voor iedere maaltijd groente en / of fruit en je zult niet alleen stralen maar ook gezonder worden.

Cover_EbookWil je aan de slag met ontbijtsmoothies? In dit boek boek vind je de lekkerste recepten>>

Geen reactie's

Geef een reactie