Tandvleesontsteking voorkomen? Geluk helpt!

Geluk en gezondheid gaan hand in hand. Je kunt poetsen totdat je er bij neervalt en toch bloedend tandvlees hebben. Jouw mondhygiëne is een belangrijke factor bij het ontstaan van tandvleesontstekingen en gaatje, maar er spelen meer zaken een rol. Geluk is een factor die zeker niet onderschat mag worden.

Jouw wens

De meeste mensen starten het nieuwe jaar met een lijstje van wensen of goede voornemens. Goede voornemens heeft te maken met wat je zou moeten doen, maar wil je het ook echt? Vergeet je voornemens en richt je op je doelen. Wat is jouw ultieme wens of doel voor dit jaar? Wat wil je nu echt? Als ik naar mezelf kijk dan wil ik gewoon gezond en gelukkig zijn. Hoe gezond je bent valt af te lezen uit de situatie van de mond. De mond is namelijk een spiegel van onze gezondheid. Het laat je zien hoe de mondhygiëne is en of je veel stress ervaart, maar ook of je voldoende voedingsstoffen opneemt. De mondgezondheid heeft ook een relatie met welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en auto-immuunziekten.

Ik wil het echter hebben over de factor geluk. Dit heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en weet je wat…? Een deel van ons geluksgevoel is trainbaar. Dat wil zeggen dat je niet voor het geluk geboren hoeft te zijn. Het wordt ook niet bepaald door omstandigheden, zoals een mooie auto of een groot huis. Wij hebben namelijk zelf invloed op ons geluksgevoel.

Waarom ik schrijf over geluk is omdat gelukkige mensen fitter en gezonder zijn

Geluk en wetenschap

Er zijn inmiddels heel wat onderzoeken die bevestigen dat geluk een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Hoogleraar Ruut Veenhoven heeft hier veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze hoogleraar zegt: “Er bestaat een verband tussen gezondheid en geluk. En we weten ook wat daarvan de oorzaak en het gevolg is; dus maakt gezondheid nou gelukkig of bevordert geluk de gezondheid? En nu komt de grote verrassing. Gezondheid draagt logischer wijs bij tot later geluk, maar verrassend is dat geluk ook bijdraagt tot je latere gezondheid. Dat effect is zelfs twee keer zo sterk.”

De exacte werkingsmechanismen zal ik je besparen, maar feit is dat geluk voor lagere niveau’s van stress- gerelateerde hormonen en hogere niveau’s van groeihormonen zorgen. Je afweersysteem versterkt en ontstekingsreacties verminderen juist. Nu we dit weten rijst de vraag of er een recept is voor meer geluk. En dat recept heb ik gevonden!

Het recept voor meer geluk

Als geluk trainbaar is en als het een positieve uitwerking heeft op onze gezondheid, wat zijn dan de ingrediënten? Dubravka Miljkovic en Majda Rijavec zijn twee hoogleraren psychologie uit Kroatië. Zij zijn er heel erg duidelijk over. “Geluk? Zoek uit waar je goed in bent en gebruik je talent”.

De twee dames hebben ontdekt wat de basisingrediënten zijn voor een alledaagse portie geluk.

  1. Enkele goede en betrouwbare vrienden
  2. Een stabiele liefdesrelatie
  3. Uitdagingen in je werk die afgestemd zijn op jouw vaardigheden
  4. Voldoende geld om je basisbehoeften te bevredigen
  5. Per dag minstens drie positieve dingen
  6. Dankbaarheid omdat je dat allemaal hebt

De bereiding: Maak een mix van deze ingrediënten en dien op met meer positieve dan negatieve emoties.

Wil je meer leren over een gelukkig leven? Volg dan het youtube kanaal van Sanny Verhoeven: Sanny zoekt geluk

Leestip: 5 tips om goede voornemens vol te houden


Leestip: 3 tips om stress te verminderen

Lees meer over de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid in Eet je mond gezond

Geen reactie's

Geef een reactie