Tips bij hooikoorts en pollenallergie

0
Het is wat mij betreft de mooiste tijd van het jaar. Zonnige dagen, de temperaturen stijgen en alle planten komen tot bloei. Voor heel veel mensen brengt deze tijd van het jaar ook een hoop ellende met zich mee. Tranende ogen, vermoeidheid en een snotneus zijn bekende symptomen van hooikoorts. Maar jouw tandvlees kan ook meer bloeden tijdens het hooikoortsseizoen.

Seizoensgebonden allergieën

Bloedend tandvlees en hooikoorts

Heb je last van hooikoorts, dan krijg je niet alleen last van de luchtwegen en ogen zodra de pollen in de lucht zitten, maar ook het tandvlees is (sneller) geïrriteerd. Dit komt onder andere omdat de mond een onderdeel is van het “communicerend slijmvlies immuunsysteem”, ofwel CMIS. Op het moment dat een deel van dit immuunsysteem geactiveerd wordt, worden er ook op andere plaatsen antistoffen geproduceerd. Het resultaat is dat je sneller last hebt van ontstekingen van je tandvlees.

Een andere factor is het feit dat er meer histamine vrijkomt als reactie op een allergeen. Het is een zogenaamde biogene amine, die in het lichaam wordt aangemaakt. Histamine zit onder andere in bepaalde cellen van je huid en slijmvliezen. Het is een neurotransmitter (boodschapperstof) die verschillende effecten heeft op je lichaam. De histamine die vrijkomt als reactie op pollen, is verantwoordelijk voor allerlei verschillende klachten. Bijvoorbeeld het opzwellen van de keel en het ontstaan van rode vlekken, maar ook een loopneus ontstaat door de vrijzetting van histamine. Weet je trouwens dat histamine de bloedvaten verwijdt en het mondslijmvlies meer doorgankelijk maakt? Dit is dan ook de reden dat je meer last hebt van bloedend tandvlees in het hooikoortsseizoen.

5 tips bij hooikoorts

  • Vermijd factoren die de allergische reactie kunnen verergeren. Dit zijn bijvoorbeeld sigarettenrook, sterke geuren en sprays.
  • Eet geen voedingsmiddelen die een allergie kunnen veroorzaken. Bekende voedingsmiddelen zijn tarwe, tomaten en melkproducten. Als het hooikoortsseizoen weer voorbij is kan je deze voeding weer langzaam toevoegen aan je maaltijd.
  • Poets het gebit twee keer per dag en reinig de ruimten tussen tanden en kiezen ook één keer per dag.
  • Vermijd stress want chronische stress verergert de reactie op een allergeen.
  • Eet veel groenten en fruit. Groenten en fruit zijn de belangrijkste bron van vitamine C.  Deze vitamine heeft antihimstaminische eigenschappen en dit zorgt er voor dat je minder klachten ervaart.

 

Weetje: Veel zoogdieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar de mens is dit vermogen tijdens de evolutie verloren.

Leestip

Deel.

Laat een reactie achter