Tips om veel voorkomende mond- en gebitsklachten te voorkomen

Niets is zo vervelend als pijn in je mond als je vrij bent of als je op vakantie bent. Want wie wil er nu naar de tandarts op een vrije dag of naar een onbekende tandarts als je op vakantie bent? Zorg dus voor een goede mondhygiëne om problemen tijdens vrije dagen te voorkomen.

Welke mond- en gebitsklachten komen vaak voor?

Tand en/of kiespijn

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor kies- of tandpijn. Eén van de meest voorkomende redenen voor pijn aan het gebit is een gaatje dat veroorzaakt wordt door bacteriën. Ook een geïnfecteerde zenuw kan met heftige pijn gepaard gaan. Een andere aanleiding is te vinden in overbelasting door bijvoorbeeld klemmen of knarsen, maar ook door een vulling die te hoog is. Ervaar je vaak stress, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat. Dan is er een kans dat je in je slaap knarst / klemt en dit heeft pijn aan tanden en kiezen tot gevolg.

Pijnlijk en / of bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is een kenmerk van ontstoken tandvlees en het ontstaat als er minder aandacht aan de mondhygiëne is besteed, waardoor er meer tandplak is blijven zitten. Een ontsteking verdwijnt weer vrij snel als je zorgt voor een goede mondhygiëne. Op een vrije dag heb je vaak een ander ritme en dat wil er nog wel eens voor zorgen dat er vergeten wordt om het gebit te reinigen. Blijf ook tijdens weekenden en vakanties je gebit goed verzorgen om problemen te voorkomen.

Gevoelige tandhalzen

Heb je last van gevoelige tandhalzen doordat het tandvlees is teruggetrokken (recessie) dan is het raadzaam om op te letten met ijskoude gerechten. Grote temperatuurveranderingen lokken namelijk een pijnsensatie uit. Gelukkig zijn er verschillende tandpasta’s op de markt die er voor zorgen dat de gevoeligheid minder wordt. Naast het gebruik van een tandpasta speciaal tegen gevoelige tandhalzen is een juiste poetstechniek van belang om te voorkomen dat recessies groter worden.

Afte

Een afte is een beschadiging van je slijmvlies of met andere woorden je lichaamsbarrière. Hoe het precies ontstaat is nog niet helemaal bekend en helaas wordt de onderliggende oorzaak van aften zelden gevonden. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van aften. Verminderde lichamelijke weerstand, scherpe voedingsmiddelen, slechte mondhygiëne, scherp oppervlak van een tand of een prothese (kunstgebit), bijten op de tong of wang, tekort micronutriënten (vitamines en mineralen). Tijdens een periode van stress, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat is de kans op een afte groter en dit komt doordat stress zorgt voor zwakker wordende slijmvliezen maar ook voor een tekort aan micronutriënten.

Herpes virus Herpes simplex

70% van de Nederlandse bevolking is drager van het herpes simplex virus (HSV-1 virus), het virus dat een koortslip veroorzaakt. Het komt regelmatig voor dat iemand last heeft van zo’n vervelend blaasje op de lip. Een koortslip ontstaat vaak na een periode van stress en een tekort aan nachtrust. Het ontwikkelt zich sneller bij een tekort aan het eiwit lysine en dit is een eiwit dat je uit voeding moet halen. Het zit in vlees, eieren, vis, gevogelte, melk en kaas.

Wat kan je doen om mond- en gebitsklachten te voorkomen?

 1. Reinig het gebit twee keer per dag met een tandenborstel en gebruik één keer per dag een hulpmiddel om tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Doe dit ook als je op vakantie bent
 2. Ga goed voorbereid op vakantie. Dat wil zeggen maak een planning en vergeet niet om je tandenborstel in te pakken
 3. Zorg voor voldoende nachtrust zodat je uitgerust op vakantie gaat en zodat je nog meer kunt genieten van de welverdiende vrije tijd
 4. Breng voordat je op vakantie gaat een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist
 5. Eet gezond en denk aan voldoende en de juiste eiwitten in je voeding wanneer je snel last hebt van een koortslip

Wil je meer tips? Vul het contactformulier in met je vraag>>

10 Reactie's
 • nieky
  Geplaatst op 08:10h, 22 januari Beantwoorden

  Veel last van mondbrand. Door gebitsprothese? Erger in stressvolle situaties. Soms lijkt een soort speeksel t te verzachten, maar dat speeksel heb ik niet altijd. Soms is het zo erg dat ik me radeloos voel.

 • Francine
  Geplaatst op 09:46h, 16 oktober Beantwoorden

  Ik heb nu plak pillen voor het aanmaken van speeksel XyliMelts van OraCoat Uk
  dat ben ik nu aan het uitproberen Deze plakkers zijn in Belgîê niet te koop wel in Nederland
  Vooral nacht helpt het goed kan rustig slapen zonder droge mond
  Nu weet ik dat stress heel slecht is voor je mond ,ik hoop dat het door de dag ook helpt

  Francine

 • Marie
  Geplaatst op 10:05h, 11 juni Beantwoorden

  Ik heb ook last gehad van mijn kaak en kiezen doordat ik veel knarste tijdens mijn slaap. Gelukkig kwam mijn tandarts hier tijdig achter en konden we nadenken over een oplossing. Een nachtbitje is de oplossing geworden en heb nu geen last meer van pijn wanneer ik wakker wordt.

 • Sandra Theuns
  Geplaatst op 08:55h, 23 juni Beantwoorden

  Sedert ik een gebitsprothese draag in de bovenmond heb ik regelmatig last van tongbrand. Ik ben wel diabeet 2 maar voorheen geen last. Ik kuis mijn gebit 2x per dag. Kan momenteel bijna niks eten of heb pijn. Iemand advies om de pijn te verzachten?

  • Yvonne
   Geplaatst op 21:45h, 23 juni Beantwoorden

   Beste Sandra,

   Wat ontzettend vervelend zeg. Heb je ook veel last van een droge mond?

 • Marie de Jonge
  Geplaatst op 12:53h, 30 september Beantwoorden

  Bedankt voor het delen van de tips om gebitsklachten te voorkomen. Ik heb regelmatig last van mijn tandvlees en poets daarom goed. Ook probeer ik de juiste voeding te eten en suikers te vermijden. Dit heeft mijn tandarts mij ook aangeraden.

  • Yvonne
   Geplaatst op 13:03h, 22 oktober Beantwoorden

   Hoi Marie, hebben de veranderingen al effect op je tandvlees?

 • Ina
  Geplaatst op 18:22h, 19 september Beantwoorden

  Ik heb ook erg last van tong en gehemelte branden. Ben soms radeloos. Ik heb geen frame of kunst gebit. Graag een goede raad..

  • Yvonne
   Geplaatst op 20:27h, 22 september Beantwoorden

   Heb je ook last van een droge mond? En heb je al wel eens je B12 laten testen?

Geef een reactie