Video: Tips voor het gebruik van de tandenstoker

Heb je wel eens te horen gekregen dat je moet gaan stokeren? Je zou denken dat dit met alle voorhanden zijnde stokje mogelijk is. Een stoker is toch niets anders dan een houten stokje? Helaas kun je niet ieder houten stokje een stoker noemen. Er zit verschil tussen bijvoorbeeld een cocktailprikker en een echte stoker. Een belangrijk verschil is de vorm, want een cocktailprikker is rond en een echte stoker is driehoekig.
We gebruiken de stoker om tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen.

Hoe reinig je tanden en kiezen?

Om de mond goed schoon te maken zal alle plak verwijderd moeten worden. De meeste plak verwijder je door gebruik te maken van een tandenborstel. Dit kan een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel zijn.

Hoe goed je ook poetst, de ruimten tussen de tanden krijg je niet voldoende schoon met een tandenborstel. Deze ruimten zijn juist een mooie plaats voor de tandplak om zich op te hopen. Daar waar plak zit, zullen de bacteriën die in de plak zitten voor problemen, zoals cariës, gingivitis en parodontitis zorgen.Ondanks dat je goed poetst!

Naast het gebruik van een tandenborstel is het dan ook nodig om een interdentaal (tussen de tanden en kiezen) hulpmiddel te gebruiken. Een houten stoker kan goed dienst doen als hulpmiddel om de ruimten tussen de tanden en kiezen schoon te maken.

Tips voor het gebruik van de houten stoker

De stoker is driehoekig van vorm. Als je hem op de juiste manier gebruikt, dan wordt  de plak verwijderd zonder het gebit te beschadigen.

  • De stoker heeft een platte zijde en een scherpe, bol lopende zijde
  • Zorg er voor dat de platte zijde naar het tandvlees is gericht als je de stoker gebruikt
  • Het tandvlees tussen de tanden en kiezen kun je iets aan de kant duwen, zodat de stoker er beter tussen kan komen
  • Duw de stoker stevig door
  • Herhaal deze beweging drie keer langs het ene gebitselement en drie keer langs het andere element
  • Ga naar de volgende ruimte en herhaal de beweging
  • Bekijk het filmpje

Wil je meer weten over poetstechnieken en methoden om je gebit schoon te maken? Lees de artikelen over het gebruik van een handtandenborstel en een elektrische borstel of vraag om advies.

Koop je stokers op kiesrijk.nl>>

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie