Tong als spiegel van de gezondheid

Ik hoor het nog regelmatig van patiënten die voor het eerst bij een mondhygiënist komen. “Ik snap niet wat ik hier kom doen. Normaal maakt de tandarts het altijd schoon”. Het is dus nog onduidelijk wat het werk van de mondhygiënist allemaal inhoudt.

Het lijkt erop dat de mondhygiënist alleen een beetje tandsteen verwijderd, maar niets is minder waar. Het is niet altijd een soort ‘schoonheidsbehandeling’. Je ervaart het misschien wel zo. Een heerlijk schone mond, nadat het tandsteen weer weg is en natuurlijk niet te vergeten, het oh zo fijne polijsten. Met een stralende lach sta je weer buiten.

Waarom een stralende lach?

Ik snap het wel. Het is ook heerlijk om een schone mond te hebben en een stralende lach wil toch iedereen wel? Wat ik eigenlijk nog belangrijker vind is dat een mondhygiënist niet alleen maar zorgt voor een schoon gebit, maar vooral dat gekeken wordt naar de gezondheid van de mond.

Mond en gezondheid?

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen de gezondheid van de mond en algehele gezondheid. Het mondslijmvlies is net als de darm, een spiegel van onze gezondheid. Het immuunsysteem bevindt zich onder andere in de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal (van ‘mond tot kont’), de huid en de longen. Het immuunsysteem zorgt er voor dat ziekteverwekkers buiten het lichaam gehouden worden en dat wij fit en gezond blijven.

Is er sprake van een ontsteking door stress, door verkeerde voeding of door inactiviteit (te weinig bewegen), dan zal het immuunsysteem geactiveerd worden. Een acute stressreactie onderdrukt het immuunsysteem, maar wanneer er sprake is van een chronische stressreactie, dan is het totale immuunsysteem geactiveerd. Het totale immuunsysteem staat paraat om mogelijke binnendringers te weren.

En daar wordt het belang van de mondhygiënist duidelijk. In de mond is namelijk terug te zien of het immuunsysteem actief is. Onder andere de tong is een indicator van jouw gezondheid.

Tong lezen..

Ik stel voor om een spiegel te pakken en je tong uit te steken.

Valt je één van onderstaande symptomen op?

  • Tongbeslag
  • Tongblaasjes
  • Volkomen gladde tong
  • Gekartelde tong

Vanaf nu wordt het bezoek aan de mondhygiënist dus iets meer dan een beetje ‘tandsteen krabben en lekker polijsten’! Het is eerder een preventieve gezondheidscheck. Vraag bij het volgende bezoek of je tong gelezen kan worden..

Misschien ook interessant

Geen reactie's

Geef een reactie